Karolinska Institutet, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle

-med inriktning mot utbildning och forskning

 

Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Vill du kombinera forskning i framkant med meningsfullt kliniskt arbete inom allmänmedicin? Hos oss får du möjlighet att bidra till och vidareutveckla forskningsmiljön vid avdelningen för allmänmedicin på Karolinska Institutet (KI), samtidigt som du är verksam i primärvården inom Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) som läkare med specialistkompetens i allmänmedicin.

Vi erbjuder en dynamisk akademisk miljö med goda resurser, tvärvetenskapliga samarbeten och ett starkt fokus på klinisk relevans. Hos oss blir du en del av ett sammanhang där forskning, utbildning och patientnära arbete går hand i hand för att förbättra framtidens primärvård.

Ämnesbeskrivning

Allmänmedicin är ett relativt sent etablerat ett forsknings- och undervisningsämne vid KI, och är inom hälso- och sjukvården sedan länge namnet på den klinisk specialistkompetens som krävs för läkare i primärvården. Området innefattar den bredd i kompetenser som krävs för att möta patienter i primärvården.  

Vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) bedrivs världsledande forskning inom åldrande, demens, epidemiologi och vårdvetenskap, där avdelningen för allmänmedicin och primärvård är en av sju avdelningar. Undervisning på grundnivå och avancerad nivå sker främst inom läkarprogrammet där avdelningen ansvarar för kursmoment motsvarande ca 15 veckor verksamhetsförlagt utbildning, och hela programmets slutexamination. Inom ramen för avdelningen för allmänmedicin bedrivs närmare 100 forskningsprojekt. Forskarutbildningen omfattar för närvarande ett 40-tal doktorander, och vi bedriver en klinisk forskarskola i allmänmedicin och primärvård, samt fristående kurser och uppdragsutbildningar.

Din roll

Vi söker en läkare med specialistkompetens i allmänmedicin som har omfattande erfarenhet av undervisning och utveckling av utbildning på universitetsnivå, och som bedriver högkvalitativ internationellt erkänd forskning inom ämnesområdet. Du ska ha ett stort engagemang och intresse av att utveckla utbildning på alla nivåer och forskning inom ämnesområdet, och en god förmåga att samordna och leda i såväl utbildning som forskning.

De huvudsakliga arbetsuppgifterna består av undervisning relaterat till ämnet allmänmedicin, forskningshandledning och att bedriva högkvalitativ forskning. Arbetet med utbildning rör i första hand läkarprogrammet och i uppdraget ingår att vara aktiv i utbildning som lärare och examinator, och att leda den pedagogiska utvecklingen av ämnet allmänmedicin. Arbetet kommer även i hög grad att omfatta lednings- och samverkansuppdrag för Region Stockholm och KI för att utveckla och stärka forskning i primärvården, säkra utbildningens kvalitet samt för att skapa hållbara strukturer för forskning och forskarutbildning i samverkan.

Handledning sker främst inom kliniknära forskarutbildning, och forskningen ska bedrivas inom områden som är relevanta för ämnet allmänmedicin och anknyter till avdelningens forskningsområden. Arbetsuppgifterna utformas och anpassas utifrån den sökandes kompetens och intresse, i överensstämmelse med verksamhetens behov, och kan förändras över tid.

Anställningen kommer att förenas med anställning som läkare med specialistkompetens i allmänmedicin på en universitetsvårdcentral inom SLSO.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som professor med inriktning mot utbildning och forskning är den som visat mycket god vetenskaplig skicklighet och utmärkt pedagogisk skicklighet samt klinisk skicklighet.

Behörighetskraven anges i anvisningar till anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet.

Eftersom anställningen kommer att förenas med anställning som läkare med specialistkompetens i allmänmedicin ska du inneha svensk läkarlegitimation samt specialistbevis i allmänmedicin samt uppfylla Socialstyrelsens krav för utövandet av läkaryrket i Sverige.

Därutöver gäller även att du ska ha genomgått högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor enligt SUHF:s rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning. Om sådan utbildning saknas vid anställningstillfället ska du inom ramen för anställningen genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen.

Eftersom anställningen innefattar kliniskt arbete ska du förutom engelska, besitta kunskap och färdighet i svenska, norska eller danska språket (C1-nivå enligt den gemensamma europeiska referensramen för språk, GERS).

Bedömningsgrunder

Anställningen har inriktning mot utbildning och forskning. Viktning av meriter sker enligt följande: vetenskaplig skicklighet (2), pedagogisk skicklighet (3), ledarskaps- och samverkansskicklighet (2) samt klinisk skicklighet (2).

Bedömningsgrunderna anges i anvisningar till anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet.

Erfarenhet av lednings- och utvecklingsuppdrag, liksom formell ledarskapsutbildning är meriterande

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

 

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relation till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Flemingsberg

Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle | Karolinska Institutet

Om avdelningen för allmänmedicin och primärvård | Karolinska Institutet

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska: personligt brev samt CV och meriter inklusive beskrivning av planerad forskning, redovisade i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj (http://ki.se/qualificationsportfolio). Ansökan kan uppdateras framtill sista ansökningsdatum. Efter detta datum går det inte att uppdatera ansökan.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga, i de flesta fall både nationella och internationella. Av den anledningen är det en förutsättning att handlingarna inkommer på engelska.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

För anställningen som specialistläkare vid en universitetsvårdcentral inom SLSO bifogas följande dokument.

  • Svensk läkarlegitimation
  • Specialistbevis i allmänmedicin

 

Varmt välkommen med din ansökan!

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt ök
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-2385/2025
Kontakt
  • Maria Ankarcrona, prefekt, prefekt@nvs.ki.se
  • Helena Salminen, avdelningschef, helena.salminen@ki.se
  • Mona Hellstadius, HR-chef, mona.hellstadius@ki.se
Facklig företrädare
  • Carina Eklund, ST-OFR, 08-58582665
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2025-06-30
Sista ansökningsdag 2025-08-31
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb