Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi (MTC) vid Karolinska Institutet bedriver forskning och undervisning inom immunologi, infektionsbiologi, cellbiologi och cancer. MTC har cirka 40 forskargrupper och våra nyckelord är multidisciplinära, överbryggande, nationella och internationella samarbeten.

MTC söker en postdoktor till professor Gunilla Karlsson Hedestams grupp för att bidra till gruppens projekt rörande analys av immunrepertoarer och variation i adaptiva immunreceptorgener från Next Generation Sequencing (NGS) data. Gruppens mål är att öka vår förståelse för hur ärftliga variationer i T- och B-cellreceptorgener påverkar funktionen hos adaptiva immunsvar.

Din roll

Modern immunologisk forskning genererar stora datamängder från djupsekvensering. Karlsson Hedestams grupp analyserar adaptiva immunreceptor-repertoarer och studerar rollen av genetiska polymorfismer för antigenspecifika svar. Gruppen söker nu en postdoktor som är intresserad av att använda denna data för djupgående analyser för att undersöka hur det adaptiva immunsvaret skiljer sig mellan individer. Specifikt söker gruppen en disputerad forskare som har erfarenhet av dataanalys, statistik och visualisering. Projektet innefattar inte något laborativt arbete.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara en svensk doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vi söker en person med en stark bioinformatikexpertis. Ett urval kommer att göras bland kvalificerade sökande med hjälp av följande bedömningsgrunder:

  • Doktorsexamen i bioinformatik, beräkningsbiologi eller liknande område
  • Minst 5 års erfarenhet av att arbeta med data- och bioinformatikanalys
  • Stark tvärvetenskaplig grund som överbryggar immunologi och datavetenskap, med en djup förståelse av sannolikhetsteori, avancerad statistik och statistisk modellering
  • Erfarenhet inom adaptiv immunreceptor- och repertoaranalys med hjälp av maskininlärning och statistiska metoder
  • Fördjupad kunskap om T-cells- och B-cellsreceptorbiologi, tillsammans med adaptiv immunrepertoarsekvenseringsdataförbehandling
  • Erfarenhet av att utveckla beräkningsmetoder för analys av högdimensionella biologiska data
  • God erfarenhet av relevanta programmeringsspråk och kunskaper i datavetenskap (data cleaning, skript, visualisering, etc)
  • Avancerad färdighet i Python, R och Bash, med erfarenhet av att använda GitHub eller relaterade versionskontrollsystem
  • Erfarenhet av att arbeta i Linux-miljöer och högpresterande datorsystem
  • Visat framgång i tvärvetenskapliga samarbeten med både experimentella och beräkningsteam
  • Mycket driven och motiverad att lösa problem, samt kan arbeta både självständigt och i team
  • Flytande i engelska i tal och skrift samt förmåga att arbeta i en multidisciplinär forskningsmiljö
  • Motiverad, självständig och välorganiserad med god kommunikationsförmåga i tal och skrift

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

http://www.ki.se

https://ki.se/en/mtc/gunilla-karlsson-hedestam-group

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • Bevis om doktorsexamen
  • Ett komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 11 februari.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-405/2025
Kontakt
  • Gunilla Karlsson Hedestam, gunilla.karlsson.hedestam@ki.se
Facklig företrädare
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2025-01-29
Sista ansökningsdag 2025-02-11
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb