Karolinska Institutet, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Avdelningen för Aging Research Center (ARC)

Vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) bedrivs världsledande forskning inom åldrande, demens, epidemiologi och vårdvetenskap. Forskningen sträcker sig från grundforskning på molekyl- och cellnivå till kliniska studier och forskning på samhällsnivå. Vid NVS genomför cirka en tredjedel av KI:s studenter sin utbildning på grund- och avancerad nivå. Institutionen med cirka 540 anställda och en omsättning på 530 miljoner år 2023, består av sju avdelningar och finns på Campus Flemingsberg och Campus Solna.

Aging Research Center (ARC), en avdelning inom NVS, finns på KI Campus Solna, Stockholm. ARC är en mångdisciplinär forskningsmiljö som omfattas av i huvudsak tre vetenskapliga inriktningar; medicinsk epidemiologi, psykologi och socialgerontologi. Centret har omkring 70 anställda, har ett stort fokus på forskning med tillgång till unika forskningsresurser såsom stora longitudinella studier och nationella register.

Vill du bidra till en bättre hälsa för alla?

ARC har ett starkt fokus på forskning och har tillgång till unika forskningsresurser, inklusive storskaliga longitudinella studier såsom Swedish National Study on Aging and Care in Kungsholmen (SNAC-K) och Swedish Panel Study of Living Conditions of the Oldest Old (SWEOLD). Sedan 2018 driver ARC också den nationella infrastrukturen för äldreforskning NEAR (near-aging.se).

Din roll

Den seniora forskaren kommer att bidra till pågående aktiviteter på ARC genom att bedriva forskning inom åldrandets epidemiologi, specifikt på temat multimorbiditet och skörhet. En huvuduppgift för den som tilldelas tjänsten blir att utveckla nya projekt och inbringa externa forskningsmedel inom detta forskningsområde. Tjänsten innebär också en hög nivå av engagemang i utbildning, inklusive undervisning och handledning av doktorander och postdoktorala forskare.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som senior forskare är den som, utöver att ha avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen, har uppvisat vetenskaplig skicklighet. Den sökande ska vara forskningsledare och ha en egen etablerad forskningslinje. Den sökande ska därutöver ha en dokumenterad vetenskaplig produktion av hög kvalitet med särskilt beaktande de senaste sex åren, ha en potential att driva forskningen kraftfullt framåt samt vara nationellt och internationellt erkänd. Den sökande ska även ha långsiktig och god företrädesvis extern finansiering samt ha visat en potential att erhålla ytterligare extern finansiering. Den sökande ska också ha erfarenhet av undervisning och handledning samt uppvisat goda ledaregenskaper.

Sammanfattningsvis så listas behörighetskraven för denna position nedan:

  • Utbildning inom medicin och epidemiologi
  • Mångårig erfarenhet av kvantitativ äldreforskning
  • Kvalificerad erfarenhet av forskning om åldrandets epidemiologi
  • Ledningserfarenhet inom drivandet av populations- och registerbaserade studier
  • Inneha ett konsoliderat nationellt och internationellt forskningsnätverk
  • Publikationer i referentgranskade vetenskapliga tidskrifter med hög påverkansfaktor
  • Framgångsrik i att erhålla forskningsmedel
  • Erfarenhet av att handleda doktorander och postdoktorer
  • Erfarenhet från att ha undervisat på samtliga utbildningsnivåer

Bedömningsgrunder

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • Klinisk erfarenhet inom geriatrik
  • En etablerad meritlista avseende forskning inom området geriatrisk epidemiologi 
  • Mångårig erfarenhet av forskning rörande riskfaktorer, konsekvenser och vård av åldersrelaterade hälsotillstånd, med fokus på multimorbiditet och skörhet
  • Publikationer i internationella vetenskapliga tidskrifter med hög påverkansfaktor inom området åldrandets epidemiologi, särskilt multimorbiditet och skörhet
  • Etablerade och aktiva internationella samarbeten rörande hälsokomplexitet hos äldre, med fokus på multimorbiditet och skörhet
  • Erfarenhet av att erhålla betydande finansiering från forskningsfinansiärer som huvudsökande. 

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

  • Ledningserfarenhet inom drivandet av populations- och registerbaserade studier inom området åldrandets epidemiologi.
  •  Dokumenterad utbildning inom epidemiologiska och statistiska metoder. 
  •  Tidigare erfarenhet av att handleda doktorander och postdoktorer som huvudhandledare.  

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

 Din karriär fortsätter här

 

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: Bevis om doktorsexamen, CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 8 januari 2025.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-5082/2024
Kontakt
  • Erika Jonsson Laukka, avdelningschef, erika.jonsson.laukka@ki.se
  • Carin Lennartsson, stf. avdelningschef, carin.lennartsson@ki.se
  • Amanda Nyberg, HR-partner, amanda.nyberg@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
Publicerat 2024-12-18
Sista ansökningsdag 2025-01-08
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb