Karolinska Institutet, Institutionen för klinisk neurovetenskap

-med inriktning mot forskning

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Ansökningar välkomnas till en position som Professor i kognitiv neurovetenskap vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Avdelningen för Neuro, Karolinska Institutet. Anställningen har en inriktning mot smärta.

Vid Institutionen för klinisk neurovetenskap (CNS) forskar och undervisar vi om hjärnans funktion - från molekylärnivå till samhällsnivå. Vi är organiserade i fem avdelningar och undervisar blivande logopeder, arbetsterapeuter, läkare, optiker, ortoptister, psykologer och fysioterapeuter. Den kliniska forskningen och utbildningen sker i samarbete med Region Stockholm och med andra forskargrupper vid Karolinska Institutet. Besök gärna institutionens hemsida för mer information: ki.se/cns

Vid Avdelningen för Neuro finns för närvarande en professur inom smärtforskning, med tydligt fokus på klinisk forskning och neuroimmunologi. Det är nu angeläget att förstärka kompetensen inom just kognitiv neurovetenskap, för att skapa en mer komplett bild av hur kognitiva processer såsom inlärning och exekutiva funktioner påverkar och påverkas av smärta, och därmed konsolidera avdelningens internationellt ledande position inom translationell smärtforskning.

Ämnesbeskrivning

Vid Avdelningen för Neuro bedrivs sedan många år en bred och framgångsrik forskning inom neurologiska sjukdomar såsom multipel skleros och Parkinsons sjukdom, samt grunden för långvarig smärta. Avdelningens forskare har starkt bidragit till den snabba utveckling som gjorts på senare år inom förståelsen av långvarig smärta och har varit framgångsrika i att attrahera långsiktig forskningsfinansiering. Detta har bland annat lett till framsteg inom förståelsen av smärta hos personer med fibromyalgi, ryggsmärta och reumatiska tillstånd, och lett till kunskaper om de mekanismer som associeras till olika former av behandling mot smärta.

Din roll

Den framgångsrika kandidaten kommer huvudsakligen att arbeta med forskning och undervisning inom kognitiv neurovetenskap, med en huvudsaklig fokus på smärta. Arbetet omfattar egen utveckling och tillämpning av experimentella smärtstudier på människor, både med hjälp av hjärnavbildning och smärttestning. Anställningen är inriktad mot forskning, och kandidaten förväntas bedriva forskning på en internationellt hög nivå samt leda en stark forskargrupp inom ämnet. Arbetet innefattar att kandidaten medverkar i undervisning inom forskar- och grundutbildning.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som professor med inriktning mot forskning är den som visat god pedagogisk skicklighet samt utmärkt vetenskaplig skicklighet (Se anvisningar till anställningsordning för lärare vid Karolinska institutet.)

För att vara behörig till positionen, måste kandidaten ha uppvisat dokumenterad erfarenhet av att bedriva internationell kompetitiv forskning inom området kognitiv neurovetenskap med en fokus på smärta och mekanismer vid långvariga smärttillstånd, samt erhållit forskningsanslag i konkurrens inom detta forskningsområde. Vi söker efter en kandidat med expertis i användande av hjärnavbildning och smärttestning inom experimentella studier av hjärnans struktur och funktion, det friska smärtsystemet och smärta vid ett flertal olika långvariga smärttillstånd, och med erfarenhet av att utvärdera behandlingsmekanismer och gemensamma processer med psykiatriska tillstånd. Sökanden ska ha mycket goda kunskaper i att tala och skriva på engelska.

Bedömningsgrunder

Anställningen har inriktning mot forskning. För denna anställning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: vetenskaplig skicklighet (3), pedagogisk skicklighet (2) samt lednings-, utvecklings- och samverkansskicklighet (1).

Vid anställning som professor vid Karolinska Institutet gäller de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i anvisningar till anställningsordningen 3.1.1 i förhållande till fastställd anställningsprofil.

Det är särskilt meriterande om sökande har utvecklat och tillämpat experimentella smärtstudier på människor, både med hjälp av hjärnavbildning och smärttestning, såväl hos friska individer som patienter med olika smärttillstånd. Det är även meriterande att ha uppvisat samarbete med kliniker, samt att ha ett väl etablerat nationellt och internationellt engagemang inom fältet. Utbildning inom, och erfarenhet från, akademiskt ledarskap är också meriterande.

God pedagogisk erfarenhet från olika undervisningsformer på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå samt erfarenhet av individuell handledning av examensarbeten, doktorander och postdoktorer är meriterande.

Därutöver gäller även att sökande ska ha genomgått högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor (eller ha motsvarande kompetens) enligt SUHF:s rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning. Om sådan utbildning saknas vid anställningen ska professorn inom ramen för anställningen genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Karolinska Institutet, Solna

https://ki.se/en/cns/department-of-clinical-neuroscience

https://ki.se/en/cns/the-division-of-neuro

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska: personligt brev samt CV och meriter inklusive beskrivning av planerad forskning, redovisade i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj (http://ki.se/qualificationsportfolio). Ansökan kan uppdateras framtill sista ansökningsdatum. Efter detta datum går det inte att uppdatera ansökan.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga, i de flesta fall både nationella och internationella. Av den anledningen är det en förutsättning att handlingarna inkommer på engelska.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Varmt välkommen med din ansökan!

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt ök
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4978/2021
Kontakt
  • Daniel Lundqvist, avdelningschef Neuro, daniel.lundqvist@ki.se
Facklig företrädare
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124127
  • Arsalan Amir, SACO, 0704831165
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2022-08-09
Sista ansökningsdag 2022-08-30

Tillbaka till lediga jobb