Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Forskningsgrupp och projektet 

Den postdoktorala forskaren kommer att ingå i ett tvärvetenskapligt forskningsteam bestående av läkare, statistiker, ingenjörer och grundforskare som arbetar för att upptäcka faktorer som kan förhindra demenssjukdom, sakta ner den kognitiva nedgången hos patienter med demenssjukdom samt säkerställa högkvalitativ och lika tillgång till demensvård i hela Sverige.

Forskargruppen Eriksdotter genomför registerforskning med hjälp av det svenska registret för personer med demenssjukdom SveDem (med över 110 000 patienter) och andra register som samkörs med SveDem. För detta projekt har SveDem samkörts med andra register för att lägga till information om bland annat sjukhusvård och diagnoser från öppenvården, läkemedel, socioekonomi, njurfunktion och andra laboratoriebiomarkörer liksom mortalitet. Våra dataset inkluderar också biomarkörer och neuroimaging data. Vårt mål är att fastställa vilka faktorer som påverkar kognition, vård och mortalitet under behandling med substanser som påverkar det kolinerga systemet, För att uppnå detta planerar vi att bland annat att använda kognitiva uppföljningar från SveDem. Kandidaten kommer ges möjlighet att utveckla sina egna projekt med denna inriktning.

Din roll

Vi letar efter en kandidat med stark bakgrund i statistik, med erfarenhet av både klassiska och avancerade statistiska metoder. Dina arbetsuppgifter kommer att innebära att du självständigt hanterar stora datamängder, från datastädning, datauttag, utveckling av forskningsprotokoll, utförande av avancerad statistisk analys, skrivande av artiklar samt att driva forskningsresultat genom alla steg till framgångsrik publicering. Presentation av resultat genom deltagande i vetenskapliga kongresser förväntas också. Dessutom förväntas du kunna samarbeta med andra medlemmar i forskargruppen och ge statistiskt stöd för olika projekt i vår grupp. Du uppmuntras också att driva forskningsprojekten framåt med inriktning att utveckla mer kunskap om det kolinerga systemet i relation till demenssjukdomar. En lyckad kandidat kan förklara komplex information för teammedlemmar med olika kunskaper och/eller akademisk bakgrund.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Du skall ha en doktorsexamen inom statistik, biostatistik, farmakologi, apotek, medicin, datorvetenskap eller annan relevant disciplin.

Vi letar efter en kandidat med starka teoretiska kunskaper inom statistik, erfarenhet av statistiska metoder gärna med inriktning mot farmako-epidemiologiska studier, och erfarenhet av prediktionsmodellering är önskvärt. Avancerade färdigheter och expertis inom programmeringsspråken R, Python, SAS, STATA eller liknande är ett krav.

Du förväntas ha goda kunskaper i engelska, både skriftligt och muntlig samt ha publicerat vetenskapliga artiklar inom ämnen relaterade till medicin (särskilt forskningsfältet neurodegeneration/demens) eller epidemiologi, är meriterande. Klinisk erfarenhet och tidigare erfarenhet av att arbeta med hälsodata i allmänhet och hälsodata för åldrande/demenssjukdom i synnerhet är också meriterande. Kunskap om svensk hälsoorganisation är önskvärt.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg 

  Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Denna tjänst är en tidsbegränsad anställning på två år. 

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 31:a maj 2023.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse/ According to agreement
Löneform måndaslön/ Monthly salary
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1888/2023
Kontakt
  • Maria Eriksdotter Professor/överläkare, 08-52480000
  • Hong Xu Biträdande lektor, 0700991078
  • Elin Danielsson HR-partner , 0700026095
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
Publicerat 2023-05-08
Sista ansökningsdag 2023-05-31

Tillbaka till lediga jobb