Karolinska Institutet, Institutionen för klinisk neurovetenskap

- med inriktning mot utbildning och forskning

Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Institutionen för klinisk neurovetenskap (CNS) är en av Karolinska Institutets (KI) största institutioner. En av institutionens fem avdelningar är Centrum för psykiatriforskning (CPF). Vid CPF bedrivs tvärvetenskaplig och multiprofessionell forskning, grundutbildning, forskarutbildning och fortbildning relaterat till psykisk sjukdom. Exempel på aktuell forskning är studier associerade till olika diagnostiska kategorier (t ex psykos, OCD och beroende), epidemiologisk forskning om alla aspekter av psykisk ohälsa och utvecklingsrelaterade störningar, liksom klinisk behandlingsforskning i samarbete med Region Stockholm. Mer information om CPF finns på institutionens hemsida http://ki.se/cns eller http://psykiatriforskning.se.

Ämnesbeskrivning

Ämnesområdet är klinisk vuxenpsykiatri med ett brett fokus inom allmänpsykiatri med möjlighet till ett mer specifikt fokus när det gäller forskningsområde inom psykiatrin.

Klinisk psykiatrisk undervisning och forskning inom Karolinska Institutet (KI) och Region Stockholm är sedan 2007 samlade inom ramen för den gemensamma organisationen Centrum för psykiatriforskning (CPF). Inom KI/CPF bedrivs all undervisning inom vuxenpsykiatri, rättspsykiatri, beroendetillstånd och barn- och ungdomspsykiatri.

Din roll

Anställningen innebär ett omfattande utbildningsansvar i allmän psykiatri inom grundutbildning, särskilt på läkarprogrammet, och i viss mån inom fysioterapeutprogrammet och sjukgymnastprogrammet. Psykiatriundervisningen på läkarprogrammet KI ges inom kursen ”Klinisk medicin – inriktning neuro, sinnen, psyke (NSP).” Allmän psykiatri och beroendemomentet bedrivs på fyra olika enheter (fyra gånger årligen, med ca 25-30 studenter per gång) och du kommer att vara ansvarig för allmänpsykiatri momentet på en av tre psykiatrienheter.

I rollen ingår ledning av delmomentet psykiatri vid Solna och genomförs i samarbete med administratör, amanuens och andra undervisande läkare inom KI och SLSO Psykiatri. Innehavaren av anställningen förväntas driva pedagogisk utveckling inom såväl psykiatri /beroendemomentet som inom NSP kursen och på läkarprogrammet. Arbetet omfattar planering, ledning och undervisning vid de angivna utbildningarna samt samverkan inom läkarprogrammet. En viktig del av rollen är att medverka i och utveckla psykiatrisk undervisning. Ett nytt sexårigt läkarprogram håller på att implementeras där CNS vill ha en framträdande roll.

Möjliga ledningsuppdrag inom ramen för rollen och anställningen, för rätt person, är: forskargruppsledarskap inom CNS, ledamotskap i FoUU-gruppen inom CPF samt andra uppdrag inom institutionen eller inom läkarprogrammet. Utbildning och forskning bör kunna integreras med kliniskt arbete inom en av Region Stockholms psykiatriska verksamheter. Innehavaren förväntas bedriva aktiv forskning inom psykiatri på internationell nivå och att handleda doktorander.

Vi söker läkare med specialistkompetens inom vuxenpsykiatri. Anställningsformen kommer att vara en kombination av kliniskt arbete och undervisning, där klinisk verksamhet ingår, vanligen 30 %. Om den som erbjuds anställning uppfyller SLSO:s krav för anställning som biträdande överläkare alternativt överläkare kan den sökande erbjudas denna anställning.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som lektor med inriktning mot utbildning och forskning är den som utöver att ha avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, har visat utmärkt pedagogisk skicklighet, god vetenskaplig skicklighet, lednings-, utvecklings- och samverkansskicklighet samt klinisk skicklighet (se anvisningar till anställningsordning för lärare vid Karolinska institutet.).

Anställningen kommer att förenas med klinisk tjänstgöring som specialistutbildad läkare i psykiatri vid Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) och därför ska sökanden inneha läkarexamen samt specialistkompetens i psykiatri, eller motsvarande, samt uppfylla Socialstyrelsens krav för utövandet av läkaryrket i Sverige.

Personer som söker ska ha aktiv forskning inom kliniskt förankrad psykiatri, eller translationell forskning med klinisk koppling.

Därutöver gäller även att sökande ska ha genomgått högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor (eller ha motsvarande kompetens) enligt SUHF:s rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning.

Eftersom anställningen innefattar klinisk anställning ska den sökande förutom engelska, besitta kunskap och färdighet i svenska, norska eller danska språket (C1-nivå enligt den gemensamma europeiska referensramen för språk (GERS).

Bedömningsgrunder 

Anställningen har inriktning mot utbildning och forskning. För denna anställning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: vetenskaplig skicklighet (2), pedagogisk skicklighet (3), lednings-, utvecklings- och samverkansskicklighet (1) och klinisk skicklighet (1).

Vid anställning som lektor vid Karolinska Institutet gäller de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i anvisningar till anställningsordningen 3.2.2 i förhållande till fastställd anställningsprofil.

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • Erfarenhet av olika undervisningsformer inom utbildning på grund- och avancerad nivå, pedagogiskt utvecklingsarbete samt eget ansvar för kurser och kursmoment.
  • Erfarenhet av individuell handledning av examensarbeten på grund- och avancerad nivå samt av doktorander och postdoktorer.
  • Vetenskapliga originalarbeten och dess kvalitet och kvantitet med särskilt beaktande efter forskarutbildningen.
  • Egna forskningsanslag som erhållits i konkurrens med den sökande som huvudsökande.

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

  • Pedagogiskt utvecklingsarbete som resulterat i förbättrad utbildning.
  • Erfarenhet av upprättande, införande och/eller utvärdering av nationella eller internationella behandlingsprogram eller vårdprogram
  • Presentationer och vetenskapliga arbeten vid nationella och internationella kongresser.
  • Granskning och utvärdering av andras vetenskapliga arbeten.
  • Utveckling av en egen forskningsprofil inom sitt ämnesområde och flera första och/eller sistaförfattarskap som uppvisar drivet inom sitt ämnesområde

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten. Vikt kommer också att läggas vid personlig lämplighet.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: 
Solna – Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet samt
Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska: personligt brev samt CV och meriter inklusive beskrivning av planerad forskning, redovisade i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj (http://ki.se/qualificationsportfolio). Ansökan kan uppdateras framtill sista ansökningsdatum. Efter detta datum går det inte att uppdatera ansökan.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga, i de flesta fall både nationella och internationella. Av den anledningen är det en förutsättning att handlingarna inkommer på engelska.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

För den kliniska anställningen vid SLSO krävs bevis på specialistkompetens, som bifogas ansökan.

Befattningsnivå för klinisk anställning fastställs av SLSO innan beslut om anställning fattas.

Varmt välkommen med din ansökan!

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-2972/2021
Kontakt
  • Nitya Jayaram-Lindström, KI och SLSO, nitya.jayaram@ki.se
Facklig företrädare
  • Arsalan Amir, SACO, 0704831165
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124 127
  • Henry Wölling, SEKO, 08-524 840 80
Publicerat 2022-01-25
Sista ansökningsdag 2022-02-22

Tillbaka till lediga jobb