Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för laboratoriemedicin består av sju avdelningar inom vilka det bedrivs både forskning och undervisning. Institutionen är involverad i avancerad forskning inom såväl grundforskning som tillämpad forskning. Samtliga avdelningar bedriver verksamhet i nära kontakt med kliniker vid Karolinska universitetssjukhuset. Institutionens utbildningsverksamhet bidrar till flertalet program och kurser inom KI:s totala utbildningsutbud.

Vid avdelningen för klinisk kemi bedrivs forskning med fokus på kardiometabola sjukdomar, forskningen integrerar både samtida grundforskning, klinisk medicin och translationell forskning.

Just nu söker avdelningen en senior forskare till en anställning (50 %) tillsvidare.

Din roll

Vår forskning syftar till att främja förståelsen av komplexa sjukdomar genom ett integrerat systembiologiskt tillvägagångssätt som kombinerar både avancerade experimentella och bioinformatiska beräkningstekniker.

Som senior forskare kommer du bedriva högklassig innovativ experimentell forskning – vilket kommer inkludera masspektrometriska plattformar, sekvensering av bibliotekskonstruktion och övervakning av utvecklingen av nya genetiskt modifierade musmodeller – samt leda konstruktionen av pipelines för djupinlärning för encelliga och spatiala (transcript)omics analyser. Denna roll är avgörande för att flytta fram gränserna för precisionsmedicin, vilket i slutändan leder till förbättrade diagnostiska verktyg och terapeutiska interventioner i ett brett spektrum av komplexa metabolismrelaterade sjukdomstillstånd.

Utöver att leda forskningsinitiativ kommer du att spela en avgörande roll för att säkra och hantera konkurrenskraftig finansiering från nationella och internationella källor, vilket säkerställer kontinuiteten och effekten av våra projekt. Din dokumenterade framgång med att erhålla anslag kommer vara avgörande för att utöka vår forskningskapacitet och upprätthålla ett robust stöd för banbrytande arbete. Som ledare kommer du vara mentor för studenter och forskare i början av sina karriärer, underlätta kunskapsutbytet och utveckla de tekniska färdigheter som är nödvändiga för att de ska lyckas. Du kommer även bidra till undervisningsaktivitet och främja en miljö som värdesätter samarbete, kreativitet och professionell tillväxt. Dessutom kommer du att förespråka mångfald, rättvisa och inkludering inom forskarsamhället, stärka framtida forskare och inspirera till en kultur av innovation och nyfikenhet.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som senior forskare är den som, utöver att ha avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen, har uppvisat vetenskaplig skicklighet. Den sökande ska vara forskningsledare och ha en egen etablerad forskningslinje. Den sökande ska därutöver ha en dokumenterad vetenskaplig produktion av hög kvalitet med särskilt beaktande de senaste sex åren, ha en potential att driva forskningen kraftfullt framåt samt vara nationellt och internationellt erkänd. Den sökande ska även ha långsiktig och god företrädesvis extern finansiering samt ha visat en potential att erhålla ytterligare extern finansiering. Den sökande ska också ha erfarenhet av undervisning och handledning samt uppvisat goda ledaregenskaper.

Bedömningsgrunder

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • En stark tvärvetenskaplig bakgrund som kombinerar både experimentella och bioinformatiska beräkningsmetoder både inom grundläggande och translationell forskning.
  • Ledarskap och internationella samarbeten med en gedigen erfarenhet av internationellt forskningssamarbete inom multidisciplinär biomedicinsk forskning.
  • Självständigt genomförda forskningsprojekt, med fokus på att integrera experimentella metoder och beräkningsmetoder för att förstå komplexa sjukdomar. Detta inkluderar  genomförda forskningsprojekt som resulterat i högkvalitativa peer-reviewed publikationer som huvudförfattare.
  • Förmåga att säkra konkurrenskraftiga forskningsanslag som huvudsökande. Detta tyder på förmåga att stödja högeffektiva, banbrytande forskningsinitiativ och upprätthålla oberoende forskningsprogram.
  • Tvärvetenskaplig expertis: inom bioinformatik, molekylär biokemi och prekliniska djurstudier.
  • Meritlista i tillämpningen av beräkningsbiologi och djurexperiment för att besvara komplexa biomedicinska frågor, inklusive men inte begränsat till utvecklingen av neurala nätverksinlärningspipelines för encelliga och spatiala transkriptomanalyser och vidare integration av multi- omics-analyser, som bevisas av peer-reviewed publikationer i välrenommerade och effektfulla tidskrifter.
  • En portfölj med effektfulla bidrag till translationell forskning. Detta inkluderar expertis i att genomföra biokemiska experiment såsom proteindomän-studier och masspektrometri, och erfarenhet av att utveckla genetiskt modifierade musmodeller.
  • Kunskaper i beredning av encellssekvenseringsbibliotek, integrera encellig RNA-sekvenseringsdata över flera arter för att identifiera evolutionärt konserverade genreglerande nätverk, samt färdighet i att utföra generering och analys av rumslig transkriptomik och encellig multiomikdata , med erfarenhet av att utveckla anpassade pipelines för omfattande datatolkning.

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

  • Meritlista inom undervisning, handledning och mentorskap: Erfarenhet av undervisning i bioinformatik eller relaterade kurser på universitetsnivå.
  • Erfarenhet av att handleda studenter inom närliggande områden.
  • Förmågan att främja en miljö som värdesätter samarbete, kreativitet och professionell utveckling.
  • Pedagogiska meriter relevanta för undervisning på högskolenivå. 

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg, Huddinge

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: Bevis om doktorsexamen, CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast 20 december.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50 %
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4670/2024
Kontakt
  • Uwe Tietge, Professor, avdelningschef, uwe.tietge@ki.se
Facklig företrädare
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Annica Lindkvist, SACO, annica.lindkvist@ki.se
Publicerat 2024-12-06
Sista ansökningsdag 2024-12-20

Tillbaka till lediga jobb