Karolinska Institutet, Ins. för Lärande, Informatik, Management och Etik

Vill du bidra till en bättre hälsa för alla?

Verksamheten vid Institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME) omfattar utbildning och forskning inom system-, ledarskaps- och managementfrågor i hälso- och sjukvården, livslångt lärande för sjukvårdspersonal, etik- och policyfrågor som rör sjukvård och forskning, sjukvårdens informationssystem, social innovation och självmordsprevention. Vi samverkar med Region Stockholm, olika myndigheter och företag, samt patientorganisationer. Läs mer om LIME.

Du kommer att ingå i forskargruppen Ledarskap i sjukvård och akademi och arbeta med forskning, undervisning och samverkan med det omgivande samhället. Vår forskargrupp studerar olika aspekter av ledarskap och organisering inom sjukvård och akademi. Vår forskning sker i nära samarbete med praktiken och vi bedriver även undervisning i ledarskap på grund- och avancerad nivå samt utvecklar och ger program riktade till yrkesverksamma inom sjukvård och akademi. Vi vill nu ytterligare stärka vår kompetens inom området ledarskap och organisering, specifikt inom den forskning som rör relationen mellan organisations- och yrkesprofessionella, d.v.s. mellan de som organiserar vården och de som utför vården.

Din roll

Som biträdande lektor kommer du leda pågående forskningsprojekt som rör spänningar mellan yrkes- och organisationsprofessionella i offentliga sjukvårdsorganisationer, samt bedriva empiriska och teoretiska studier inom olika former av kollektivt ledarskap. Du förväntas aktivt söka nya externa forskningsmedel inom dessa eller relaterade områden. Du förväntas även ha den ämneskompetens och erfarenhet som krävs för att kunna delta i och aktivt bidra till utvecklingen av olika typer av ledarskapskurser på Karolinska Institutet (t.ex. inom sjuksköterskeprogrammet, läkarprogrammet, samt den kompletterande utbildningen för sjuksköterskor med utländsk examen). Du förväntas även ha den ämneskompetens och den erfarenhet som krävs för att kunna arbeta självständigt på Karolinska Institutets utbildningar för chefer, både inom akademi och hälso- och sjukvården.

Dina arbetsuppgifter kommer bland annat att innebära:

  • Leda och genomföra kvalificerade kvalitativa analyser baserade på insamling av data på svenska samt sammanfattningar av kunskapslägen
  • Arbete med teoriutveckling inom forskningsfältet
  • Handledning av masterstudenter, doktorander och postdoktorer
  • Undervisning i ledarskap och organisering på svenska och engelska på grund- och avancerad nivå samt för chefer på olika nivåer i sjukvård och akademi
  • Självständigt söka externa forskningsmedel i rollen som PI eller medsökande
  • Självständigt driva forskningsprojekt och artikelsamarbeten som första- eller sistaförfattare 

Denna anställning som biträdande lektor är en tidsbegränsad anställning på 6 år med rätt att bli prövad för en befordran till lektor.

Du uppfyller följande krav

  • Legitimerad psykolog med bred klinisk erfarenhet inom primärvård, psykiatri och företagshälsovård och därtill avlagd doktorsexamen eller motsvarande kompetens uppnådd högst fem år före ansökningstidens utgång, inom området management och eller organisation
  • Som huvudsökande sökt och erhållit forskningsmedel i konkurrens inom det område som utlysningen avser
  • Minst 5 veckors högskolepedagogisk utbildning och erfarenhet av undervisning i ledarskap, grupprocesser och förbättringsarbete för bland annat sjuksköterskor och chefer
  • Erfarenhet av handledning
  • God kunskap och erfarenhet av att samla in och analysera kvalitativa data
  • Utmärkt skriftlig och muntlig förmåga på svenska och engelska
  • Publicerat vetenskapliga artiklar inom offentlig organisation samt hälso- och sjukvårdsforskning och har en framtida planering av studier som inkluderar hälso- och sjukvårdens organisering och ledarskap, specifikt med inriktning mot olika professionella gruppers relationer till varandra

Behörighetskrav

Behörig att vara anställd som biträdande lektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång. Även den som har avlagt doktorsexamen eller uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl.
 
Med särskilda skäl avses:

  • föräldraledighet
  • förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer
  • plikttjänstgöring inom totalförsvaret
  • längre sjukdom

Skäl, datum och omfattning ska tydligt specificeras i ansökan och ska styrkas med intyg.

För att du ska betraktas som behörig för anställning som biträdande lektor ska du uppvisa god vetenskaplig skicklighet samt god pedagogisk skicklighet. (Se anvisningar till anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet, dnr 1–721/2024.). 

Bedömningsgrunder

Vid bedömningen av de sökande kommer särskilt stor vikt läggas vid tidigare meriter inom aktuellt område,  pedagogisk och vetenskaplig skicklighet, samt personlig lämplighet och förmåga att arbeta självständigt och i grupp.

 Det är särskilt meriterande att den sökande har

  • Genomfört forskning kring relationer mellan olika typer av professionella inom hälso- och sjukvårdens organisation, företrädelsevis mellan de roller om organiserar och utvecklar vården och de som bedriver vårdnära arbete
  • Har pågående internationella och nationella forskningssamarbeten
  • Publicerat vetenskapliga artiklar med empirisk och teoretisk inriktning i tidskrifter som bedöms ha hög kvalitet inom fältet baserat på impact factor (IF) eller Norska listan (nivå 1 eller 2)
  • Handlett doktorander eller examensarbeten
  • Bedömt andras forskning
  • Erfarenhet av olika undervisningsformer

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Den ska bestå av följande handlingar; CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj. 

Varmt välkommen med din ansökan senast den 26 november 2024

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi. 

Vid tillsvidareanställning tillämpar Karolinska Institutet 6 månaders provanställning. 

Särskild prövning för befordran till lektor

En biträdande lektor som är anställd enligt 4 kap. 12 a § högskoleförordningen ska efter ansökan befordras till lektor om denne har behörighet för en anställning som lektor enligt KI:s anvisningar till anställningsordning och vid en prövning bedöms lämplig för en sådan anställning enligt de bedömningsgrunder som KI har bestämt ska tillämpas i ett ärende om befordran till lektor. Vid ansökan om befordran till lektor tillämpas de bedömningsgrunder som framgår av de anvisningar till anställningsordning som gällde vid tillträdet för anställningen som biträdande lektor. Aktuella bedömningsgrunder hittar du här. En sådan befordran innebär en tillsvidareanställning som lektor. 

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss! 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4175/2024
Kontakt
  • Mia von Knorring, 08-52486824
Facklig företrädare
  • Jayne Alfredsson, SACO , Jayne.alfredsson@ki.se
  • Shahla Rostami, OFR, Shahla.rostami@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2024-11-05
Sista ansökningsdag 2024-11-26

Tillbaka till lediga jobb