- med inriktning mot forskning

Vill du bidra till en bättre hälsa för alla?

Institutionen för Lärande, Informatik, Management, och Etik (LIME) utlyser ett lektorat vid KI inom medicinsk lednings- och organisationskunskap (”Medical management”).

Ämnet medicinsk lednings- och organisationskunskap är ett forsknings- och utbildningsfält som har funnits vid Medical Management Center (MMC), LIME, KI i 20 år med flera professurer och docenturer. MMC har under denna period erhållit över 200 miljoner SEK i konkurrensutsatta anslag och drygt 50 personer har disputerat i ämnet.

Ämnesbeskrivning

Ämnet medicinsk lednings- och organisationskunskap är av synnerlig betydelse för både forskning och utbildning vid KI samt för utveckling av hälso- och sjukvården. Forskning och utbildning inom det aktuella fältet har en stark inriktning mot ledarskap i vården samt utveckling, implementering och utvärdering av innovativa vårdformer. Ett huvudfokus är hur medicinsk kunskap, individuell och organisatorisk kompetens samt materiella och finansiella resurser bäst kan utnyttjas för att förbättra hälso- och sjukvården. Exempel på specifika forskningsområden är nya vårdformer (exempelvis digital vård), standardiserade vårdprocesser samt multiprofessionell och personcentrerad vård för patienter med akuta eller kroniska sjukdomar.

Din roll

Anställningen är inriktad mot forskning. Du förväntas initiera, utföra och leda forskning i medicinsk lednings- och organisationskunskap och därmed främja utvecklingen av en produktiv forskningsmiljö på institutionen och institutet.

Forskningen sker i tät samverkan med vårdgivare, patientföreträdare, sjukvårdsförvaltningar, utbildnings- och forskningsinstitutioner, olika myndigheter och näringslivet, med upprättande, införande och/eller utvärdering av systematisk innovations- och förbättringsarbete, nya vårdformer och styrningsmodeller inom hälso- och sjukvården.

Du förväntas även handleda doktorander och postdoktorer, samt att undervisa på grund- och avancerad nivå och inom uppdragsutbildning inom medicinsk lednings- och organisationskunskap. I rollen ingår ansvaret för att stärka ämnet medicinsk lednings- och organisationskunskap inom yrkesexamensprogram på KI.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som lektor med inriktning mot forskning är den som utöver att ha avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, har visat utmärkt vetenskaplig skicklighet samt har god pedagogisk skicklighet (se anvisningar till anställningsordning för lärare vid Karolinska institutet).

Vetenskaplig skicklighet ska styrkas genom publikationer av god vetenskaplig kvalitet i internationella tidskrifter inom medicinsk lednings- och organisationskunskap av betydelse för praktiken och forskningsområdet.

För att vara behörig skall den sökande vara etablerad som självständig forskare inom medicinsk lednings- och organisationskunskap.

Bedömningsgrunder 

Anställningen har inriktning mot forskning. För denna anställning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: vetenskaplig skicklighet (3), pedagogisk skicklighet (2), lednings-, utvecklings- och samverkansskicklighet (2).

Vid anställning som lektor vid Karolinska Institutet gäller de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i anvisningar till anställningsordningen 3.2.1 i förhållande till fastställd anställningsprofil.

Det är av största vikt att den sökande uppvisar god administrativ-, ledar- och samarbetsförmåga samt har erfarenhet av administration och ledarskap.

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • Studier inom fältet innefattar implementering, ledning och effekter av innovativa vårdformer på utfall, patient och personalnytta. Eftersom dessa frågor är ytterst komplexa krävs oftast en flermetodansats med både kvalitativa och kvantitativa datainsamlingsmetoder. Det är därför särskilt meriterande om den sökande har erfarenhet av att använda en flermetodansats.

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

  • Språkkunskaper i något skandinaviskt språk är meriterande.

Därutöver gäller även att sökande ska ha genomgått högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor eller ha motsvarande kompetens enligt SUHF:s rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning. Om sådan utbildning saknas vid anställningen ska lektorn inom ramen för anställningen genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Solna

Här kan du läsa mer om Institutionen för lärande, informatik, management och etik!

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska: personligt brev samt CV och meriter inklusive beskrivning av planerad forskning, redovisade i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj (http://ki.se/qualificationsportfolio). Ansökan kan uppdateras framtill sista ansökningsdatum. Efter detta datum går det inte att uppdatera ansökan.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga, i de flesta fall både nationella och internationella. Av den anledningen är det en förutsättning att handlingarna inkommer på engelska.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Varmt välkommen med din ansökan!

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-730/2022
Kontakt
  • Carl-Johan Sundberg, prefekt, 08-524 868 86
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Shahla Rostami, ST(OFR), shahla.rostami@ki.se
  • Jayne Alfredsson, SACO, jayne.alfredsson@ki.se
Publicerat 2022-02-16
Sista ansökningsdag 2022-03-31

Tillbaka till lediga jobb