Karolinska Institutet, Institutionen för neurovetenskap

-med inriktning mot forskning

Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Vi söker en välmeriterad forskare för ett spännande arbete som enhetschef för enheten för experimentell traumatologi som bedriver försvarsmedicinsk forskning och forskarutbildning. Enheten har ett nära samarbete med försvaret och försvarsmaktsstödjande myndigheter och organisationer.

Ämnesbeskrivning

Enheten för experimentell traumatologi vid institutionen för neurovetenskap bedriver forskning i experimentell traumatologi i en försvarsmedicinsk kontext. Enhetens forskning syftar till att öka överlevnaden genom förbättrad sjukvård vid det primära omhändertagandet och efterföljande vård av skadade. Enheten bedriver forskning i två fokusområden: prehospitalt omhändertagande och skydd samt neurotrauma. I detta ingår minskning av dödsfall på grund av svår blödning och förlorad luftväg, strategier för att minska död vid traumatisk hjärnskada samt skademekanismer vid trauma mot kroppsskydd och hjälm. Verksamheten är förlagd till Biomedicum samt Astrid Fagraeuslaboratoriet i Solna.

Din roll

Anställningen som lektor i experimentell traumatologi handlar om försvarsrelaterad medicin och innebär ett övergripande ansvar för forskningen inom enheten för experimentell traumatologi. Arbetet bygger på ett självständigt och ledande ansvar för forskningsprojekt med inriktning mot militärt och ballistiskt trauma. Du ska kunna hantera de tekniker som enheten använder för skadegenerering samt behärska och vidareutveckla fysiologiska, morfologiska, cell- och molekylärbiologiska analystekniker. Du kommer att bedriva undervisning och handledning av studenter på alla nivåerna, inklusive doktorander och postdoktorer inom enheten.

Du kommer att vara chef för den experimentella stordjursverksamheten och smådjursverksamheten. Du kommer att vara ansvarig för forskning kring biologiska effekter av radar och pulsade mikrovågor, vilket förutsätter att du har kunskaper kring denna typ av frågeställningar. Du skall ansvara för hantering av explosivämnen. Frågeställningarna innefattar både traumafysiologi och primärt omhändertagande av patienter som utsatts för trauma i en prehospital miljö.

Tjänsteuppgifterna har definierats i samverkan med anslagsgivarna och utrymmet för att bedriva egna forskningsprojekt är begränsat.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som lektor med inriktning mot forskning är den som utöver att ha avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, har visat mycket god pedagogisk skicklighet och utmärkt vetenskaplig skicklighet. (Se anvisningar till anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet)

Därutöver gäller även att du ska ha genomgått högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor, eller ha motsvarande kompetens, enligt SUHF:s rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning. Om sådan utbildning saknas vid anställningstillfället ska du inom ramen för anställningen genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen.

Du ska ha erfarenhet av forskning inom experimentell traumatologisk forskning på postdoktorsnivå och ha pågående forskningsverksamhet inom det området.  

Delar av verksamheten innefattar samverkan med försvars- och samhällsskyddsmyndigheter varför du ska vara svensk medborgare och ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska och svenska (C1-nivå enligt GERS).

Bedömningsgrunder

Anställningen har inriktning mot forskning. För denna anställning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: vetenskaplig skicklighet (3), pedagogisk skicklighet (2), och ledarskap- och samverkansskicklighet (2).

Vid anställning som lektor vid Karolinska Institutet gäller de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i anvisningar till anställningsordningen i förhållande till fastställd anställningsprofil.

Det är särskilt meriterande att du har uppvisat

  • Att inneha läkarexamen samt specialistbevis i anestesi och intensivvård.
  • Formell utbildning och erfarenhet av djurexperimentell verksamhet och försök (motsvarande FELASA C).
  •  Utbildning och erfarenhet av hantering av explosivämnen.
  •  Goda kunskaper och erfarenhet inom både grundvetenskapliga tekniker och klinisk forskningsmetodik.
  • Djupa teoretiska och praktiska kunskaper i morfologiska, fysiologiska, cell- och molekylärbiologiska tekniker och omfattande erfarenhet av experimentella djurmodeller.
  • Omfattande kunskaper i fysiologi, anestesi och monitorering i samband med djurexperimentell verksamhet samt goda kunskaper i statistik och försöksplanering.
  •  Erfarenhet av grundforskning inom militärt och ballistiskt trauma i prekliniska modellsystem och cellkultur, samt forskning kring biologiska effekter av radar och pulsade mikrovågor.

Det är meriterande att du har uppvisat

  • Forskningserfarenhet inom närliggande försvarsmedicinska forskningsområden som omgivningsfysiologi, dykerimedicin och militär dykläkarutbildning.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relation till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Solna

https://ki.se/en/neuro

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska: personligt brev samt CV och meriter inklusive beskrivning av planerad forskning, redovisade i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj (http://ki.se/qualificationsportfolio). Ansökan kan uppdateras framtill sista ansökningsdatum. Efter detta datum går det inte att uppdatera ansökan.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga, i de flesta fall både nationella och internationella. Av den anledningen är det en förutsättning att handlingarna inkommer på engelska.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Varmt välkommen med din ansökan!

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Heltid
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3626/2024
Kontakt
  • Vice prefekt/professor Lennart Brodin, lennart.brodin@ki.se
Facklig företrädare
  • Björn Meister, SACO, bjorn.meister@ki.se
  • Magnus Anå, OFR, magnus.ana@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2025-01-17
Sista ansökningsdag 2025-02-17
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb