Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för laboratoriemedicin består av sju avdelningar inom vilka det bedrivs både forskning och undervisning. Institutionen är involverad i avancerad forskning inom såväl grundforskning som tillämpad forskning. Samtliga avdelningar bedriver verksamhet i nära kontakt med kliniker vid Karolinska universitetssjukhuset. Institutionens utbildningsverksamhet bidrar till flertalet program och kurser inom KI:s totala utbildningsutbud.

På avdelningen för Klinisk Immunologi studerar vi immunförsvarets funktioner i relation till infektioner och vid cancer. Forskningen är translationell till sin karaktär och omfattar allt ifrån basal forskning, till experimentella modeller i mus och zebrafisk, patientprover till kliniskt orienterad forskning där exempelvis register används för att besvara den vetenskapliga frågeställningen. Avdelningen utgör således en dynamisk miljö där experimentell forskning möter kliniska frågeställningar.

Nu vill vi anställa en biträdande lektor för en tidsbegränsad anställning i 4 år.

Din roll

I rollen som biträdande lektor ingår undervisning inom olika delar av basal och klinisk immunologi. I dina arbetsuppgifter ingår även att bedriva egen forskning, att handleda studenter samt presentera dina resultat på interna och externa möten i Sverige och utomlands. Vidare förväntas du söka och erhålla egna forskningsmedel från olika finansiärer inom och utanför Sverige med målet att bygga upp en egen forskargrupp över tid.

Denna anställning som biträdande lektor är en tidsbegränsad anställning på 4 år med rätt att bli prövad för en befordran till lektor. Anställningen har inriktning forskning.

Kvalifikationer

Behörig att vara anställd som biträdande lektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång. Även den som har avlagt doktorsexamen eller uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl.

Med särskilda skäl avses:

 • föräldraledighet
 • förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer
 • plikttjänstgöring inom totalförsvaret
 • längre sjukdom

Skäl, datum och omfattning ska tydligt specificeras i ansökan och ska styrkas med intyg.

Vi söker dig som är forskare med fokus på slemhinnans immunitet i relation till inflammation och infektion. Du behärskar grundläggande metodik inom cell- och molekylärbiologi. Du ska ha erfarenhet av inflammatoriska experimentella modeller i mus och zebrafisk. Du bör även ha erfarenhet av utveckling av metoder för analyser av storskaliga metoder inom gensekvensering och det är meriterande om du har använt ny metodik inom single-cell och spatiell transkriptomik. Det är också meriterande om du talar och skriver på svenska.

Som person är du noggrann, ansvarstagande och fungerar bra i grupp.

Följande är krav för anställningen:

 • Visad erfarenhet av arbete med zebrafisk som modellsystem
 • Visad erfarenhet av arbete med mus som modellsystem
 • Visad erfarenhet av arbete med 3D-cellkultursystem (organoider)

Följande är meriterande för anställningen:

 • Kunskaper om analyser av data från storskaliga gensekvenseringsmetoder, tex RNAseq eller motsvarande
 • Erfarenhet av arbete med och analys av data från spatial transkriptomik

Bedömningsgrunder

Vid bedömningen av de sökande lägger vi särskilt stor vikt vid vetenskaplig skicklighet.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: ANA Futura, Campus Flemingsberg, Huddinge

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Den ska bestå av följande handlingar; CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 21 maj.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.


Särskild prövning för befordran till lektor

En biträdande lektor som är anställd enligt 4 kap. 12 a § högskoleförordningen ska efter ansökan befordras till lektor om denne har behörighet för en anställning som lektor enligt KI:s anvisningar till anställningsordning och vid en prövning bedöms lämplig för en sådan anställning enligt de bedömningsgrunder som KI har bestämt ska tillämpas i ett ärende om befordran till lektor. Vid ansökan om befordran till lektor tillämpas de bedömningsgrunder som framgår av de anvisningar till anställningsordning som gällde vid tillträdet för anställningen som biträdande lektor. Aktuella bedömningsgrunder hittar du här. En sådan befordran innebär en tillsvidareanställning som lektor.


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1929/2024
Kontakt
 • Peter Bergman, Avdelningschef, peter.bergman@ki.se
Facklig företrädare
 • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
 • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
 • Annica Lindqvist, SACO, annica.lindkvist@ki.se
Publicerat 2024-05-07
Sista ansökningsdag 2024-05-21

Tillbaka till lediga jobb