Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

I vår forskargrupp finner du en unik möjlighet att arbeta tätt tillsammans med andra forskare för att förstå hur kroppen svarar på virusinfektioner som har kopplats till diabetes typ 1. Du får även möjlighet att jobba med ett nytt vaccin som nyligen tagits fram mot dessa infektioner. Vi erbjuder en engagerande och internationell forskningsmiljö där du får möjlighet att bidra till högkvalitativ forskning på internationell toppnivå.

Din roll

Malin Flodström Tullbergs forskargrupp studerar hur vår genetiska bakgrund och omgivningsfaktorer kan leda till den autoimmuna sjukdomen typ 1 diabetes. Som postdoktor kommer du att studera hur T-celler svarar på infektioner med virus som tros kunna orsaka typ-1 diabetes. Du kommer även att analysera hur T-celler är involverade i immunsvaret efter vaccination med nya vaccin som forskargruppen utvecklat mot samma typ av virus. Forskningen inkluderar användning av humaniserade musmodeller, HLA-I multimeranalyser och avancerad flödescytometri samt metoder för att mäta virusreplikation och virus-orsakad vävnadsskada. Studierna kan också omfatta undersökningar av B-cells och antikroppssvar efter infektion och vaccination.

Du förväntas vara involverad i experimentell design och utförande, dataanalyser och publicering av uppnådda resultat. Du kommer även att delta i olika forskningsrelaterade aktiviteter så som gruppmöten, institutionsseminarier, nationella/internationella vetenskapliga möten, samt bidra till rutinarbete inom forskargruppen och även hjälpa till att handleda studenter inom gruppen.

Arbetet kommer att utföras vid centrum för infektionsmedicin (CIM), institutionen för medicin, Huddinge, Karolinska Institutet och i nära samarbete med en grupp vid INSERM Cochine Institute, Paris, ledd av professor Roberto Mallone. Tjänsten finansieras via ett Horizon Europe-anslag (ENT1DEP) och genom detta nya nätverk kommer kandidaten att få möjlighet att interagera med ledande forskare inom typ 1-diabetesimmunologi och virologi.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Du är en ambitiös person med ett stort intresse kring immunologi och immunologiska svar vid virusinfektioner och vaccination.

Sökande måste ha:

  • En doktorsexamen i immunologi, virologi, vaccinologi eller en relaterad disciplin.
  • Tidigare erfarenhet av murina experimentella modeller och FELASA-A är ett krav.
  • Erfarenhet av isolering av immunceller, cellodling och behärska multidimensionell flödescytometrianalys.
  • Goda språkkunskaper i engelska, både i tal och skrift, är ett krav.

Kunskaper inom virologi, immunologi och/eller vaccinologi samt erfarenhet av provbehandling, molekylärbiologiska tekniker och bioinformatiska analyser är meriterande.  Du ska vara strukturerad, noggrann, självständig, flexibel, kunna arbeta med flera olika arbetsuppgifter samtidigt och arbeta produktivt i team.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: 

 Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Läs mer om avdelningen och forskargruppen här:

Centrum för infektionsmedicin (CIM)

Malin Flodström-Tullberg forskargupp

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 4 februari 2024.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Flemingsberg
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-5277/2023
Kontakt
  • Malin Flodström Tullberg, malin.flodstrom-tullberg@ki.se
Facklig företrädare
  • Belinda Pannagel, SACO, belinda.pannagel@ki.se
  • Sidinh Luc, SACO, sidinh.luc@ki.se
  • Mari Gilljam, OFR, mari.gilljam@ki.se
Publicerat 2023-12-21
Sista ansökningsdag 2024-02-04

Tillbaka till lediga jobb