Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för Laboratoriemedicin består av sju avdelningar inom vilka det bedrivs både forskning och undervisning. Institutionen är involverad i avancerad forskning inom såväl grundforskning som tillämpad forskning. Samtliga avdelningar bedriver verksamhet i nära kontakt med kliniker vid Karolinska universitetssjukhuset. Avdelningen för Patologi integrerar ämnesområden som anatomi, histologi, fysiologi, immunologi och cell-och molekylärbiologi till en förståelse av orsaker och mekanismer för uppkomst och utveckling av sjukdomstillstånd.

Just nu rekryterar avdelningen för patologi en biträdande lektor i tumörcellsplasticitet för en anställning i 6 år. Den framgångsrika kandidaten kommer att arbeta i Huddinge och fokusera på forskning och utbildning vid avdelningen. 

Din roll

Syftet med anställningen som biträdande lektor är att utveckla en egen forskningslinje som självständig forskare och förvärva de vetenskapliga och pedagogiska meriter som krävs för behörighet att sedan kunna anställas som lektor.

Rollen innebär att utföra högkvalitativ forskning inom tumörbiologi- och ribosombiogenesområdet. Arbetsuppgifterna innefattar att utföra in vitro, samt in vivo studier av bröstcancer, med fokus på cellulär plasticitet, metastaser och angiogenes. Du kommer hjälpa till att identifiera nya mekanismer som är ansvariga för tumörmetastaser samt att hitta nya anti-cancerterapier. Dessutom förväntas du erhålla extern oberoende forskningsfinansiering, handleda studenter och bidra till undervisning inom kurser som anordnas av Institutionen för laboratoriemedicin.

Denna anställning som biträdande lektor är en tidsbegränsad anställning på 6 år med rätt att bli prövad för en befordran till lektor.

Kvalifikationer

Den sökande bör ha en doktorsexamen i medicinsk vetenskap och ha erfarenhet av postdoktoral utbildning inom translationell cancerforskning, vaskulära patologier och expertis inom området ribosombiogenes och translationell kontroll. Kandidaten bör även ha erfarenhet av att handleda studenter (kandidat/magister/doktorandnivå) och ha tidigare skaffat egen forskningsfinansiering. Ytterligare krav för denna tjänst inkluderar lämplig utbildning för att utföra djurstudier (FELASA C-certifikat), bred erfarenhet av att arbeta med olika musbröstcancermodeller och att utföra immunhistokemiska, molekylära och cellulära analyser av vävnader med fokus på tumörmikromiljö. Dokumenterade kunskaper i muntliga och skriftliga färdigheter i engelska och svenska är ett måste. Med tanke på gruppens starka internationella fokus och samarbetsvilja måste den sökande också vara en lagspelare och visa god tidsplanering och ledarskapsförmåga.

Behörig att vara anställd som biträdande lektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång. Även den som har avlagt doktorsexamen eller uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl. 

Med särskilda skäl avses:

  • föräldraledighet
  • förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer
  • plikttjänstgöring inom totalförsvaret
  • längre sjukdom
  • allmäntjänstgöring (AT; max 24 månader)
  • specialisttjänstgöring för kliniskt verksamma yrkeskategorier (max 24 månader)

Skäl, datum och omfattning ska tydligt specificeras i ansökan och ska styrkas med intyg.

Bedömningsgrunder

Det kommer läggas särskild vikt vid pedagogisk och vetenskaplig skicklighet vid bedömning av sökande. Pedagogisk skicklighet bör bevisas genom tidigare erfarenhet av att handleda studenter på olika utbildningsnivåer (kandidat/magister/doktorand) och att ha genomgått lämpliga undervisningskurser. Vetenskaplig skicklighet bör demonstreras genom publikationer i internationellt ledande tidskrifter, med fokus på tumör- och blodkärlbiologi, samt genom att ha erhållit oberoende forskningsfinansiering.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Huddinge

Läs om avdelningen för Laboratoriemedicin

Läs om avdelningen för patologi

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Den ska bestå av följande handlingar; CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast 8 November.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.


Särskild prövning för befordran till lektor

En biträdande lektor som är anställd enligt 4 kap. 12 a § högskoleförordningen ska efter ansökan befordras till lektor om denne har behörighet för en anställning som lektor enligt KI:s anvisningar till anställningsordning och vid en prövning bedöms lämplig för en sådan anställning enligt de bedömningsgrunder som KI har bestämt ska tillämpas i ett ärende om befordran till lektor. Vid ansökan om befordran till lektor tillämpas de bedömningsgrunder som framgår av de anvisningar till anställningsordning som gällde vid tillträdet för anställningen som biträdande lektor. Aktuella bedömningsgrunder hittar du här. En sådan befordran innebär en tillsvidareanställning som lektor.


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3687/2023
Kontakt
  • Theresa Vincent, senior forskare, theresa.vincent@ki.se
Facklig företrädare
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Annica Lindqvist, SACO, annica.lindkvist@ki.se
Publicerat 2023-10-25
Sista ansökningsdag 2023-11-08

Tillbaka till lediga jobb