Karolinska Institutet, Institutionen för neurovetenskap

- med inriktning mot forskning

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för neurovetenskap är inriktad på att bedriva banbrytande forskning inom neurovetenskap. Vid institutionen finns 35 forskargrupper som studerar nervsystemet på molekylär, cellulär och nätverksnivå i hälsa och sjukdom. Vi avser nu att förstärka institutionens forskningsprofil inom sensoriska system genom att bredda forskningen kring utveckling av specifika sensoriska system och deras organisation på cellulär och nätverksnivå i djurmodeller. Detta kommer utgöra ett idealiskt komplement till den kliniska forskning kring sensoriska system som bedrivs vid Karolinska Institutet. Institutionen för neurovetenskap erbjuder en dynamisk forskningsmiljö i huset Biomedicum i vilket fem basvetenskapliga institutioner skapar en multidisciplinär miljö med högklassiga ’core’-faciliteter.

Ämnesbeskrivning

Sensoriska nervsystemet är den del av det nervsystemet som är ansvarigt för behandling av sensorisk information. Våra kroppsrörelser och ställning, som registreras via proprioception och det vestibulära systemet, samt hörselförmågan är nyckeln till hur vi interagerar och relaterar till omvärlden. Ämnet har expanderat snabbt under senare år till följd av utvecklingen inom molekylärbiologin som gett nya metoder för studier av sensoriska system. Forskningen är experimentell och inkluderar storskalig singel-cellsekvensering, musgenetik och nätverksanalyser för att undersöka det sensoriska systemets neurobiologi.

Din roll

Du förväntas bedriva internationell frontlinjeforskning och använda dig av de senaste avancerade metoderna för att identifiera och beskriva cellulära händelser och nätverksmekanismer som deltar i överföring av sensorisk information i hälsa och sjukdom med specifikt fokus på proprioception, hörsel och det vestibulära systemet. Du förväntas fungera som gruppledare med ansvar för personal, delegerat ansvar för arbetsmiljö och andra administrativa uppgifter inom institutionen. I anställningen ingår undervisning inom neurovetenskap på grundnivå, avancerad nivå och forskarutbildningsnivå. I rollen ingår samarbete med andra forskargrupper inom institutionen, Karolinska Institutet, nationellt och internationellt samt interaktioner med övriga samhället.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som professor med inriktning mot forskning är den som visat utmärkt vetenskaplig skicklighet och god pedagogisk skicklighet (se anvisningar till anställningsordning för lärare vid Karolinska institutet).

  • - Sökande ska bedriva forskning i internationell frontlinje inom sensoriska systemens neurobiologi.
  • - Sökande ska ha erfarenhet av utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarutbildningsnivå, i egenskap av kursansvarig lärare och handledare.

Bedömningsgrunder

Anställningen har inriktning mot forskning. För denna anställning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: vetenskaplig skicklighet (3), pedagogisk skicklighet (2), lednings-, utvecklings- och samverkansskicklighet (1).

Vid anställning som professor vid Karolinska Institutet gäller de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i anvisningar till anställningsordningen 3.1.1 i förhållande till fastställd anställningsprofil.

Det är särskilt meriterande att sökande kan uppvisa excellens inom:

(1) forskning inom proprioceptionen, hörsel och det vestibulära systemets neurobiologi med framstående vetenskapliga publikationer som senior författare i högt rankade tidskrifter.

(2) tillämpning av singel-cellsekvensering, avancerad beräkningsanalys, musgenetik och molekylärbiologi i undersökningen av det sensoriska systemets utveckling, heterogenitet och förändringar.

Det är meriterande att sökande kan uppvisa förmåga att oberoende och i konkurrens attrahera betydande forskningsresurser som kan säkerställa framtida forskningsaktiviteter.

Därutöver gäller även att sökande ska ha genomgått högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor (eller ha motsvarande kompetens) enligt SUHF:s rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning. Om sådan utbildning saknas vid anställningen ska professorn inom ramen för anställningen genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Solna

Länk till institutionen för neurovetenskap: https://ki.se/neuro

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska: personligt brev samt CV och meriter inklusive beskrivning av planerad forskning, redovisade i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj (http://ki.se/qualificationsportfolio). Ansökan kan uppdateras framtill sista ansökningsdatum. Efter detta datum går det inte att uppdatera ansökan.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga, i de flesta fall både nationella och internationella. Av den anledningen är det en förutsättning att handlingarna inkommer på engelska.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Varmt välkommen med din ansökan!

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss         

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-2155/2022
Kontakt
  • Gilberto Fisone, 08-52487375
Facklig företrädare
  • Björn Meister, SACO, 08-52487025,bjorn.meister@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Magnus Anå, OFR, 08-52486437,magnus.ana@ki.se
Publicerat 2023-01-31
Sista ansökningsdag 2023-02-28

Tillbaka till lediga jobb