Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Institutionen för laboratoriemedicin består av sju avdelningar inom vilka det bedrivs både forskning och undervisning. Institutionen är involverad i avancerad forskning inom såväl grundforskning som tillämpad forskning. Samtliga avdelningar bedriver verksamhet i nära kontakt med kliniker vid Karolinska universitetssjukhuset.

Just nu söker vi en postdoktor till Katarina Le Blancs forskargrupp på avdelningen för Klinisk immunologi och transfusionsmedicin. Forskargruppen samarbetar med docent Ellen Lacobaeus, avdelningen för neurovetenskap och Hong Qian, institutionen för medicin. Forskargruppens fokus är att utforska mesenkymala cellers antiinflammatoriska egenskaper och deras terapeutiska potential. Vi erbjuder en spännande tjänst i en kreativ miljö för vetenskaplig tillväxt och främjande av postdoktorers framtida självständiga forskningskarriärer. Forskningen publiceras i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter och labbet ingår i en modern forskningsmiljö vid ANA Futura, Flemingsberg.

Tjänsten är en tidsbegränsad anställning i 2 år.

Projektet

Tjugo år har gått sedan vår grupp visade att adoptiv överföring av MSC är genomförbar och effektiv för att behandla immunmedierade sjukdomar. MSC:s funktion in vivo har dock länge varit svår att förstå. Nyare forskning tyder på att MSC är sensorer av skadessignaler och befinner sig i ett perivaskulärt läge med utskjutande delar i vävnad. Vid stabilt tillstånd ger MSC direkt trofiskt stöd till vävnader. MSC är framträdande i det centrala nervsystemet, där de befinner sig vid sidan av blodkärlen och sannolikt spelar en viktig roll i både neuroinflammation och degenerativa sjukdomar. Projektet kommer att inriktas på att få en djupare förståelse för detta.

Din roll

Som postdoktor kommer du ytterligare utreda hur perivaskulära mesenkymala stam- och progenitorceller bidrar till neuroinflammation i två unika transgena musmodeller. Projektet kommer att omfatta både in vivoarbete och histologisk vävnadsanalys. Du kommer också att utföra flödescytometri med flera parametrar, ELISA och in vitro cellodling. Du förväntas så småningom handleda studenter och andra forskare samt bidra till gemensamma laboratorieuppgifter.

Vem är du?

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare. Även sökande som inte avlagt doktorsexamen vid ansökningstidens utgång kan söka under förutsättning att alla krav för fullgjord examen uppfylls innan (avsett) anställningsdatum. Detta ska styrkas av sökandes huvudhandledare, studierektor eller motsvarande.

För att vara behörig för denna tjänst ska du ha (eller förväntas ha inom sex månader) en doktorsexamen inom (företrädesvis) neurovetenskap, regenerativ eller inflammatorisk forskning. Kunskaper i att använda in vivo-modeller (FELASA B eller motsvarande) är ett krav. Du bör vara ha gedigen erfarenhet av att bevara vävnader och histologi och helst ha en grundläggande förståelse för flödescytometri och allmän utbildning i cellodling. Vi erbjuder en multidisciplinär gruppmiljö som är stimulerande men som också kräver utmärkta kommunikationsfärdigheter och flytande engelska är ett krav. Kunskap om isolering av immunceller från vävnader är meriterande, liksom erfarenhet av grundläggande immunologiska tester som intracellulär cytokinfärgning, ELISA etc. Som person vill vi att du är självmotiverad, har god kommunikationsförmåga och en dokumenterad förmåga att interagera effektivt och arbeta produktivt i ett tvärvetenskapligt team. Vid denna rekrytering lägger vi stor vikt vid personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg

Läs om Katarina Le Blanc forskargrupp

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • Komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 31 oktober.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3432/2022
Kontakt
  • Katarina Le Blanc, katarina.leblanc@ki.se
  • Nadir Kadri, nadir.kadri@ki.se
Facklig företrädare
  • Emilie Hultin, SACO, 08-52483286
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2022-09-06
Sista ansökningsdag 2022-10-31

Tillbaka till lediga jobb