Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Vi söker två postdoktorer på heltid på ett till två år till ett projekt vars syfte är att utforska nya terapeutiska koncept för Alzheimers sjukdom (AD) baserat på reglering av funktion hos molekylära chaperoner eller andra system som är ansvariga för intracellulär proteinvikning och nedbrytning. Projektet involverar studier av biologiska effekter med hjälp av humana celler och AD-relaterade musmodeller. 

Din roll

Positionen innefattar analys av potentiella läkemedel som riktar sig till processer relevanta för AD och andra neurodegenerativa sjukdomar.Specifikt kommer funktionen av reglerande komponenter och potentiella läkemedel att bedömas i cellinjer och musmodeller, som är relaterade till AD. Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar är associerade med aggregering av vissa proteiner som beta-amyloid och tau.

Detta projekt fokuserar på tau-aggregering genom utveckling av småmolekylligander, inriktade på protein-protein-interaktion. Vi är också intresserade av sambandet mellan tau-aggregering och insulinresistens. Vi kombinerar strukturbiologiska tekniker som datorstödd läkemedelsdesign, biokemiska och biofysiska metoder för att utveckla nya ligander som potentiella läkemedelskandidater för AD. Vi undersöker biologiska effekter av dessa molekyler och validerar dem i s k proof-of-concept-experiment. I arbetsuppgifterna ingår också in silico läkemedelsdesign med virtuell screening, utveckling av ”hit-to-lead-compounds”, ”lead optimization”, implementering av biokemiska analyser för screening, ” target”-karakterisering in vitro i cellmodeller och in vivo i olika AD-relaterade mössmodeller.

Vem är du?

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare. Även sökande som inte avlagt doktorsexamen vid ansökningstidens utgång kan söka under förutsättning att alla krav för fullgjord examen uppfylls innan (avsett) anställningsdatum. Detta ska styrkas av sökandes huvudhandledare, studierektor eller motsvarande.

Vi ser helst att du har en doktorsexamen i biomedicin, cellbiologi, biokemi eller liknande ämne. Dokumenterad erfarenhet av cell- och djurmodeller inom neurodegenerativa sjukdomar är meriterande, inklusive vetenskapliga publikationer inom detta forskningsområde. Du förväntas ha en stark drivkraft för att driva experimentell forskning och en ambitiös och innovativ attityd. Projektet bedrivs i samarbete med andra forskare varför goda samarbetskunskaper är nödvändiga. God förmåga att tala och skriva engelska är ett krav

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna 

 Tio skäl att välja Karolinska Institutet

--[Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till "en bättre hälsa för alla"] ---

--[Video om Karolinska Institutet, Läkare, Tandläkare och Optiker] ---

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete En komplett publikationslista En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 8/9 2022.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde according to agreement
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3298/2022
Kontakt
  • Pavel Pavlov, Senior researcher, +46761929700
  • Bengt Winblad, Professor, 0706326771
  • Elin Danielsson, HR-partner , 08-52483926
Facklig företrädare
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2022-08-25
Sista ansökningsdag 2022-09-08

Tillbaka till lediga jobb