Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

I vår forskargrupp kommer du att arbeta med forskare som bedriver världsledande forskning om förekomst och progression av inflammatoriska sjukdomar som multipel skleros (MS). Vi arbetar med att integrera storskalig klinisk information med molekylär genetik, miljö/livsstilsdata och registerdata. Detta arbete bygger på intensiva lokala, nationella och internationella samarbeten. Vi erbjuder en engagerande och internationell forskningsmiljö där du kan bidra till högkvalitativ forskning på en internationell konkurrenskraftig nivå.

Ämnesbeskrivning

I Sverige har vi unika möjligheter genom att vi har tillgång till stora mängder data som t.ex. slutenvård/öppenvårdsbesök, läkemedelsförskrivningar, socioekonomiska samt sjukdomsspecifika data från vårdens kvalitetsregister. Vi har flera nationella fall-kontroll och kohortstudier av patienter med MS för vilka registerdata har kopplats till genetiska exponeringar och livsstilsexponeringar från frågeformulär. Vi använder nu dessa data för att bättre förstå riskfaktorer för utveckling av MS samt faktorer associerade med svårighetsgraden av MS.

Din roll

Vi söker nu en senior forskningsspecialist med epidemiologisk utbildning för att analysera vår rika datakälla med syfte att

  • Utveckla modeller för tidig diagnos av MS med det långsiktiga målet att identifiera individer med risk att utveckla sjukdomen i den allmänna befolkningen.
  • Skapa modeller för att förutsäga vilka patienter som kommer att utveckla svår sjukdom och vilka som kommer att ha en mild sjukdom. Det långsiktiga målet är att dessa modeller kan användas så att sjukdomsmodifierande behandlingar används mer effektivt.

Du förväntas arbeta självständigt och formulera nya hypoteser, hantera databaser, analysera data, skriva vetenskapliga artiklar och handleda studenter.

Ansökningar inbjuds från duktiga och entusiastiska sökande med avancerade kunskaper inom epidemiologi, biostatistik, datavetenskap och neurologi. Den sökande kommer att behöva känna sig bekväm med att arbeta i team och visa god samarbetsförmåga. Du kommer att arbeta i ett samarbetsprojekt, med forskargrupper från Europa och USA, så kommunikationsförmåga på engelska kommer att vara viktigt.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som senior forskningsspecialist är den som utöver att ha avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, har visat god vetenskaplig skicklighet med en betydande vetenskaplig produktion. Den sökande ska även ha uppvisat god vetenskaplig självständighet där de egna insatserna har varit betydelsefulla och en forskningsplan av god kvalitet med tydlig framtidspotential.

Du förväntas ha lång erfarenhet av epidemiologisk forskning, inklusive användning av administrativa hälsodata från nationella register, inom området neurologi inkluderande studier av riskfaktorer för både sjukdom och dess utfall.

Ytterligare krav

  • Vetenskapliga originalarbeten, dess kvalitet och kvantitet med särskilt beaktande efter forskarutbildningen.
  • Presentationer och vetenskapliga uppdrag vid internationella kongresser.
  • Forskningserfarenhet från annan forskargrupp än där forskarutbildningen genomfördes.

Bedömningsgrunder

Vid anställning som senior forskningsspecialist gäller de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i föreskrifter för andra anställningar än läraranställningar i förhållande till fastställd anställningsprofil.

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • Erfarenhet av genetisk epidemiologisk forskning
  • Undervisningserfarenhet inom området epidemiologi eller biostatistik
  • Erfarenhet av att förstå och analysera bilddata
  • Vetenskaplig självständig förmåga visad genom ledande och seniora författarskap.
  • Nationella och internationella forskningssamarbeten.
  • Utveckling av en egen forskningsprofil inom sitt ämnesområde.
  • Plan för framtida forskning baserad på aktuell vetenskap.
  • Granskare och utvärderare av andras vetenskapliga arbeten.
  • Forskningsansvar som handledare för examensarbete på avancerad nivå, doktorand och postdoktor.

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

  • Översiktsartiklar och andra vetenskapliga publikationer.
  • Forskningsanslag som erhållits i regional, nationell och internationell konkurrens.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Solna 

Läs mer om forskargruppen du kommer att tillhöra

Läs mer om Institutionen för klinisk neurovetenskap

 

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 17 februari 2022.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-538/2022
Kontakt
  • Vendela Breeze, HR-administratör, 08-524 832 82, vendela.breeze@ki.se
  • Ingrid Kockum, Professor, ingrid.kockum@ki.se
Facklig företrädare
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124 127
  • Arsalan Amir, SACO, 0704831165
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2022-02-04
Sista ansökningsdag 2022-02-17

Tillbaka till lediga jobb