-med inriktning mot forskning

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för Medicinsk Biokemi och Biofysik (MBB) är en av 22 institutioner inom Karolinska Institutet, och består av tolv avdelningar med cirka 270 anställda. Vi bedriver forskning i världsklass, med särskilt fokus på att upptäcka de mekanismer som orsakar sjukdomar, inom områdena biokemi, biomaterial, genomik, genombiologi, inflammation, metabolism, molekylär neurobiologi, strukturbiologi, fysiologisk kemi, kemisk biologi och vaskulärbiologi. Vi är placerade i Biomedicum som är en ny och spännande miljö där fem av KI:s institutioner samlas.

Ämnet

Gliacellsbiologi är ett forskningsområde inom neurovetenskapen som studerar biologin och funktionen/dysfunktionen av gliaceller i hälsa och vid sjukdom. Nyligen utvecklade metoder inom genomiken, transkriptomiken, epigenomiken och imaging teknologier har öppnat för nya kunskaper om gliaceller. Ämnet innefattar storskaliga enskildcells teknologier, avancerad musgenetik och sjukdomsmodeller, och användandet av dessa metoder för att svara på sökandens egna frågeställningar med klinisk relevans.

Din roll

Anställningen är inriktad mot forskning. Den som erhåller anställningen ska bedriva internationellt ledande forskning inom neurovetenskapen med särskilt fokus på gliacellsbiologi, undervisa inom prekliniska ämnen på grund- och forskarnivå, handleda doktorander och postdocs, samt vara engagerad i utvecklingen av institutionen och KI som helhet. Professorn förväntas fungera som gruppledare med delegerat ansvar för anslag, personal, arbetsmiljö och andra administrativa uppgifter inom institutionen. Samarbete med andra grupper på institutionen, på KI och internationellt, samt samverkan med samhället i stort, ska ingå.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som professor är den som visat vetenskaplig skicklighet, pedagogisk skicklighet samt lednings-, utvecklings- och samverkansskicklighet. (Se anvisningar till anställningsordning för lärare vid Karolinska institutet.)

Stor vikt läggs vid de personliga egenskaper som krävs för att fortsatt stärka ämnet gliacellsbiologi vid Karolinska Institutet. Sökanden ska ha väldokumenterad pedagogisk erfarenhet, och även erfarenhet av att leda både forskning och utbildning.  

Personen vi söker ska vara drivande och världsledande inom gliacellsbiologi både tekniskt, experimentellt och vad avser dataanalys. Den sökande förväntas vara engagerad i samarbeten nationellt och internationellt och tillämpa gliacellsbiologi med grundbiologiska och/eller sjukdomsrelaterade frågeställningar med det enskilda målet att göra nya och viktiga upptäckter. Sådant engagemang kan visas exempelvis genom publicering, internationella samarbetsprojekt och förtroendepositioner.

Vidare förväntas att den sökande ska ha stora egna pågående anslag erhållna i konkurrens, och förväntas driva forskning på en sådan nivå att framtida större forskningsanslag kan förutses. Storleken på externa anslag ska vara tillräcklig för att säkerställa långsiktig finansiering av professuren.

Bedömningsgrunder

Anställningen har en inriktning mot forskning och vid bedömningen kommer viktning av meriter att ske enligt följande: vetenskaplig skicklighet (3), pedagogisk skicklighet (1) och lednings-, utvecklings- och samverkansskicklighet (2).

Särskild meritering utgörs av högklassig forskning inom gliacellsbiologi, nervsystemets utveckling, neurodegeneration och enskildcellanalyser, publicerad i de absolut främsta vetenskapliga tidskrifterna med sökande som senior författare.

Den anställda professorn ska ha genomgått högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor enligt SUHFs rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt tillägnat sig motsvarande kunskaper. Om sådan utbildning saknas vid anställningen ska professorn inom ramen för anställningen genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vid jämbördiga meriter ska företräde ges till sökande av underrepresenterat kön bland professorer vid institutet.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Anställningen är placerad vid Institutionen för Medicinsk Biokemi och Biofysik, Karolinska Institutet, Solna.

Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik

Din karriär fortsätter här

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska bestå av följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning, redovisade i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj (http://ki.se/qualificationsportfolio). Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga, i normalfallet både nationella och internationella.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 12 februari 2021.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3660/2020
Kontakt
  • Professor Patrik Ernfors, MBB, patrik.ernfors@ki.se
Facklig företrädare
  • Venus Azhary, OFR, venus.azhary@ki.se
  • Hongyan Xia, SACO, hongyan.xia@ki.se
  • Evangelia Daskalakis, SACO, evangelia.daskalakis@ki.se
Publicerat 2021-01-08
Sista ansökningsdag 2021-02-12

Tillbaka till lediga jobb