Karolinska Institutet, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Avdelningen för klinisk geriatrik

Vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) bedrivs världsledande forskning inom åldrande, demens, epidemiologi och vårdvetenskap. Forskningen sträcker sig från grundforskning på molekyl- och cellnivå till kliniska studier och forskning på samhällsnivå. Vid NVS genomför cirka en tredjedel av KI:s studenter sin utbildning på grund- och avancerad nivå. Institutionen med cirka 540 anställda och en omsättning på 530 miljoner år 2023, består av sju avdelningar och finns på Campus Flemingsberg och Campus Solna.

Avdelningen för klinisk geriatrik, med över 100 anställda och anknutna forskare är lokaliserad både i Neo Campus Flemingsberg samt i Q-huset i Solna. Vi bedriver både forskning med fokus på kognitiv nedsättning, demens och andra åldersrelaterade sjukdomar samt geriatrisk utbildning. Vår forskning är mångfacetterad i nära samarbete med ledande universitet och kliniker över hela världen. Forskningen är kliniskt inriktad med tonvikt på diagnos, prevention och behandling. Avdelningen har ett nära samarbete med Medicinsk Enhet Åldrande inom Tema Inflammation och Åldrande på Karolinska universitetssjukhuset.

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet? 

Vi söker en biträdande lektor som ska ansluta till teamet hos docent Shireen Sindi, som är verksam inom Nordic Brain Network (NBN), en del av avdelningen för klinisk geriatrik vid Centrum för Alzheimerforskning, NVS. Övergripande bedriver NBN forskning med fokus på förebyggande, diagnostik och behandling av demens och Alzheimers sjukdom. 

Inom NBN bedriver Dr. Sindi forskning om könsskillnader inom demens och Alzheimerforskning samt de bakomliggande mekanismerna. Inom ramen för ett projekt som nyligen finansierats genom Wellcome-Leap Care, är målet att undersöka samband mellan hormonella och reproduktiva faktorer (t.ex. hormonbehandlingar, reproduktionshistoria, menopaus) och mekanismerna genom vilka dessa är kopplade till Alzheimers sjukdom. Dessa mekanismer inkluderar hjärnavbildningsmarkörer, biomarkörer i cerebrospinalvätska eller plasma (beta-amyloid, tau), genetik samt andra markörer. Denna forskning syftar också till att identifiera individer med risk för demens och ge vägledning för framtida multidomänbaserade preventiva insatser.

Din roll 

Denna tjänst som biträdande lektor erbjuder en unik möjlighet att bygga en stark akademisk profil – främst genom att utveckla din självständighet som forskare, samtidigt som du får värdefull undervisnings- och pedagogisk erfarenhet.

Kandidaten kommer att bedriva forskning enligt de projektmål som beskrivits ovan och ha ansvar för:

  • Leda och hantera forskningsprojekt
  • Söka framtida finansiering genom att utarbeta och skicka in ansökningar till olika finansiärer
  • Handleda postdoktorala forskare
  • Handleda studenter på master- och doktorandnivå
  • Bearbetning och hantering av data från flera kohorter
  • Genomföra och stödja statistiska analyser
  • Tolkning av resultat
  • Förbereda och skicka in manuskript för publicering i peer review-granskade vetenskapliga tidskrifter
  • Presentera resultat vid relevanta seminarier och konferenser
  • Upprätthålla regelbunden kommunikation mellan olika samarbetande centra för att dela aktuella resultat och uppdateringar
  • Integrera expertis från olika gruppmedlemmar

Tjänsten är en heltidsanställning (100 %) i 4 år.

Behörighetskrav 

Behörig att vara anställd som biträdande lektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens högst sju år, i normalfallet, före ansökningstidens utgång. Även den som har avlagt doktorsexamen eller uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl.  
 
Med särskilda skäl avses: 

  • föräldraledighet 
  • förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer 
  • plikttjänstgöring inom totalförsvaret 
  • längre sjukdom 

Skäl, datum och omfattning ska tydligt specificeras i ansökan och ska styrkas med intyg. 

För att du ska betraktas som behörig för anställning som biträdande lektor ska du uppvisa god vetenskaplig skicklighet samt god pedagogisk skicklighet. (Se anvisningar till anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet). 

Därutöver gäller även att du ska ha genomgått högskolepedagogisk utbildning omfattande tre veckor enligt SUHF:s rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning. Om sådan utbildning saknas vid anställningstillfället ska du inom ramen för anställningen genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen. 

Vi söker en forskare i början av sin karriär med postdoktoral erfarenhet och doktorsexamen i epidemiologi, datavetenskap eller relaterat område, med gedigen statistisk kompetens och förmåga att leda och driva samtliga aspekter av forskningsprojekt, hantera multikohortdata självständigt samt utföra datarensning och statistiska analyser. Företräde ges till sökande med erfarenhet av arbete med äldre populationer, harmonisering av data från flera kohorter, datahantering i befolkningsbaserade kohorter, samt avancerad kunskap i statistiska metoder för att undersöka kognitiv nedsättning/demens, könsskillnader och biomarkörer, inklusive neuroimaging och biomarkörer i vätska.

Flytande engelska i tal och skrift är ett krav. Arbetet förutsätter god social kompetens och samarbetsförmåga.

Bedömningsgrunder 

Vid anställning som biträdande lektor vid Karolinska Institutet gäller de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i anvisningar till anställningsordningen i förhållande till fastställd anställningsprofil.  

Vad erbjuder vi? 

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Solna

Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan 

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Den ska bestå av följande handlingar; CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj. 

Varmt välkommen med din ansökan senast den 25 juli 2025.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi. 

Vid tillsvidareanställning tillämpar Karolinska Institutet 6 månaders provanställning. 

 
Särskild prövning för befordran till lektor 

En biträdande lektor som är anställd enligt 4 kap. 12 a § högskoleförordningen ska efter ansökan befordras till lektor om denne har behörighet för en anställning som lektor enligt KI:s anvisningar till anställningsordning och vid en prövning bedöms lämplig för en sådan anställning enligt de bedömningsgrunder som KI har bestämt ska tillämpas i ett ärende om befordran till lektor. Vid ansökan om befordran till lektor tillämpas de bedömningsgrunder som framgår av de anvisningar till anställningsordning som gällde vid tillträdet för anställningen som biträdande lektor. Aktuella bedömningsgrunder hittar du här. En sådan befordran innebär en tillsvidareanställning som lektor. 

 
Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss! 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-2939/2025
Kontakt
  • Shireen Sindi, senior forskningsspecialst/docent, shireen.sindi@ki.se
  • Lina Karlsson, HR-partner, HR@nvs.ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
Publicerat 2025-07-03
Sista ansökningsdag 2025-07-25
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb