Karolinska Institutet, Institutionen för global folkhälsa

-med inriktning mot utbildning och forskning

Vill du bidra till en bättre hälsa för alla?

Institutionen för global folkhälsa är en tvärvetenskaplig institution med syfte att fördjupa kunskapen om hur befolkningens hälsa kan förbättras på lokal, nationell och global nivå. Forskningen vid institutionen syftar till att kartlägga hälsans bestämningsfaktorer, samt till att utveckla och utvärdera individinriktade och strukturella åtgärder samt bidra med kunskapsunderlag till riktlinjer och policydokument. Många av institutionens forskare är vetenskapliga rådgivare till myndigheter och andra beslutsfattare på regional, nationell och internationell nivå. Vid institutionen finns 10 forskargrupper, omkring 100 forskarstuderande och cirka 140 anställda.

Ämnesbeskrivning

Folkhälsoepidemiologi innebär att använda epidemiologiska metoder för att studera hälsoproblem i befolkningen. Det omfattar att studera hur sjukdomar och skador fördelar sig mellan olika befolkningsgrupper och över tid, orsaksfaktorer bakom hälsoproblem samt att utvärdera interventioner och policyåtgärder för att förebygga deras uppkomst och konsekvenser.

Sedan 2010 har institutionen en internationell mastersutbildning i folkhälsovetenskap med en stark profil inom folkhälsoepidemiologi. Programmet har, sedan 2019, även en ny inriktning inom hälsofrämjande arbete och prevention.

Din roll

Anställningen är inriktad mot utbildning och forskning. Vi söker en erfaren och välmeriterad forskare och lärare med bred kompetens inom folkhälsoepidemiologi som ska ansvara för att leda och utveckla den folkhälsoepidemiologiska utbildningen inom institutionen. I detta ingår att på ett betydande sätt bidra till utvecklingen av ämnesområdet inom såväl forskning som utbildning. I arbetsuppgifterna ingår också att initiera och utveckla samarbeten kring folkhälsovetenskaplig utbildning med andra lärosäten nationellt och internationellt. Innehavaren förväntas också leda och utveckla egen folkhälsoepidemiologisk forskning samt utveckla samarbeten med andra forskare nationellt och internationellt. Den sökande förväntas leda en forskargrupp samt handleda doktorander och juniora forskare. I anställningen ingår även att aktivt bidra till institutionens övriga verksamhet och till en stark vetenskaplig miljö.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som professor med inriktning mot utbildning och forskning är den som visat utmärkt pedagogisk skicklighet och god vetenskaplig skicklighet (Se anvisningar till anställningsordning för lärare vid Karolinska institutet.).

Därutöver gäller att sökande ska ha genomgått högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor (eller ha motsvarande kompetens) enligt SUHF:s rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning.

Den sökande ska ha bred kunskap om och erfarenhet av att tillämpa epidemiologiska metoder och relaterade analytiska metoder vid olika studiedesign för etiologiska frågeställningar avseende folkhälsoproblem samt för att utvärdera olika typer av interventioner inom området. Vidare ska den sökande ha omfattande erfarenhet av undervisning och handledning i folkhälsoepidemiologi på avancerad nivå och doktorandnivå.

För anställningen krävs utmärkta kunskaper i engelska. Den sökande ska även ha genomgått formell ledarskapsutbildning. 

Bedömningsgrunder

Anställningen har inriktning mot utbildning och forskning. För denna anställning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: vetenskaplig skicklighet (2), pedagogisk skicklighet (3), och lednings-, utvecklings- och samverkansskicklighet (2).

Vid anställning som professor vid Karolinska Institutet gäller de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i anvisningar till anställningsordningen 3.1.2 i förhållande till fastställd anställningsprofil.

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • Utmärkta färdigheter i planering, implementering, ledning och utvärdering av folkhälsoepidemiologisk utbildning såväl när det gäller bredd som djup, samt uppvisar ett reflektivt förhållningssätt till undervisande och lärande.
  • Utmärkta färdigheter i planering, genomförande och ledning av forskningsprojekt inom folkhälsoepidemiologi samt kommunikation av forskning till det omgivande samhället.
  • Erfarenhet av forskning kring flera olika folkhälsoproblem.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

Länk till institutionen: Institutionen för global folkhälsa

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska: personligt brev samt CV och meriter inklusive beskrivning av planerad forskning, redovisade i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj (http://ki.se/qualificationsportfolio). Ansökan kan uppdateras framtill sista ansökningsdatum. Efter detta datum går det inte att uppdatera ansökan.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga, i de flesta fall både nationella och internationella. Av den anledningen är det en förutsättning att handlingarna inkommer på engelska.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Varmt välkommen med din ansökan!

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt ök
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-481/2023
Kontakt
  • Bo Burström, bo.burstrom@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Magnus Anå, OFR, 08-52486437,magnus.ana@ki.se
  • Saco Styrelse, saco@ki.se
Publicerat 2023-06-26
Sista ansökningsdag 2023-08-31

Tillbaka till lediga jobb