Vill du bidra till en bättre hälsa för alla?

Institutet för miljömedicin (IMM) är en institution vid Karolinska Institutet och ett tvärvetenskapligt forskningsinstitut. På IMM bedriver vi avancerad forskning och utbildning inom miljö- och yrkesmedicin, toxikologi, fysiologi, epidemiologi och biostatistik med fokus på att klargöra hur miljö- och livsstilsfaktorer påverkar människors hälsa. Vi söker en postdoktor till enheten för biokemisk toxikologi på IMM. Forskningen på enheten syftar till att förstå sambandet mellan exponering för kemikalier och komplexa negativa hälsoeffekter, såsom cancer och effekter orsakade av endokrina störningar. Ett av våra fokusområden är att utveckla riskbedömningsmetodik, särskilt för att främja systematisk användning av data från New Approach Methodologies (NAM) vid hälsoriskbedömning av kemikalier.

Din roll

Postdoktorn kommer arbeta inom ett projekt som fokuserar på utveckling av metodik för att identifiera och bedöma toxiciteten hos hormonstörande kemikalier som maximerar användningen av mekanistiska data och som är tillämpbart för regulatorisk kemikaliebedömning. Projektet är centrerat kring att tillämpa Adverse Outcome Pathway (AOP) metodik för att organisera, integrera och tolka olika typer av toxicitetsdata (in silico, in vitro, in vivo och humandata) och dra slutsatser om hormonstörande egenskaper hos kemikalier. Projektet bygger på flera pågående projekt och kommer innefatta olika typer av effektdata, till exempel histopatologi- och omikdata, som genereras i dessa projekt. En betydande del av projektet kommer också vara att identifiera och integrera befintliga toxicitetsdata från den vetenskapliga litteraturen och från databaser. Fokus ligger på att inkludera data från NAMs i riskbedömningen av människors hälsa.

Postdoktorn förväntas bidra till att utforma fallstudier och att samla in, organisera, analysera och sammanfatta data, samt bidra till att skriva vetenskapliga artiklar. Du kommer också att bidra till utveckling och utvärdering av relevanta AOP och AOP-nätverk. Ett specifikt ansvarsområde kommer vara att analysera och tolka befintliga data från in vitro-studier, inklusive olika lager av omikdata (transkriptomik, proteomik och metabolomik). Tjänsten medför inget praktiskt laboratoriearbete. Den postdoktorala forskaren kommer att ha ett nära samarbete med en doktorand som är involverad i projektet.

Tjänsten är en visstidsanställning på två år.

Vem är du?

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare. Även sökande som inte avlagt doktorsexamen vid ansökningstidens utgång kan söka under förutsättning att alla krav för fullgjord examen uppfylls innan (avsett) anställningsdatum. Detta ska styrkas av sökandes huvudhandledare, studierektor eller motsvarande.

Vi söker en ambitiös, mycket motiverad postdoktor med dokumenterad bakgrund inom toxikologi relaterad till hormonstörande kemikalier och erfarenhet av att analysera och tolka data från in vitro-system. Erfarenhet av praktiskt experimentellt arbete in vitro med dokumenterad kompetens inom dataanalys krävs och erfarenhet av analys av omikdata är meriterande. En gedigen kunskap om hormonstörande kemikalier och effekter på hormonsystemet krävs också. Grundläggande förståelse för hälsoriskbedömning av kemikalier och AOP-metodik är mycket meriterande. Grundläggande förståelse om metodik för systematiska litteraturöversikter, utvärdering och sammanvägning av data (”weight of evidence assessment”) är också önskvärd.

Sökande ska kunna arbeta väl inom ett team, ha god samarbets- och kommunikationsförmåga och ska kommunicera väl på engelska, både i tal och skrift.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

Institutet för Miljömedicin: https://ki.se/imm

Din karriär fortsätter här: https://ki.se/om-ki/tio-skal-att-valja-karolinska-institutet

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3223/2022
Kontakt
  • Anna Beronius, anna.beronius@ki.se
Facklig företrädare
  • Anne Boström, SEKO , 08-52487579,anne.bostrom@ki.se
  • Niklas Andersson, OFR , 08-52487419,niklas.andersson@ki.se
  • Anda Gliga Saco-S, anda.gliga@ki.se
Publicerat 2022-08-16
Sista ansökningsdag 2022-09-16

Tillbaka till lediga jobb