Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

En postdoktoral tjänst i Ulrika Marklunds grupp vid avdelningen för molekylär neurobiologi utlyses. Laboratoriets forskningsfokus ligger på det enteriska nervsystemet (ENS) i mag-tarmkanalen - en viktig, men underutforskad, del av nervsystemet. Det finns alltså en enorm potential för nya grundläggande insikter att upptäckas.

Forskargruppen och avdelningen

Marklunds forskargrupp behandlar ENS-biologi med fokus på neural celldiversitet. Teamet har nyligen identifierat molekylärt distinkta neuronala cellklasser i ENS samt en ny konceptuell modell för hur dessa bildas under utvecklingen (Morarach et al., 2021). Nya projekt syftar till att avslöja molekylära program som styr cellers differentiering under utvecklingen och regeneration genom metoder såsom enkelcellssekvensiering, epigenetik, genmanipulation och avbildningsmetoder. Genom att lösa mekanismerna bakom ENS regenerering hoppas laboratoriet kunna bana väg för en bättre förståelse, karakterisering och behandling av vanliga tarmsjukdomar.

www.marklundlab.org 

Marklunds forskargrupp är en del av enheten för molekylär neurobiologi, vars forskargrupper innehar expertis inom utvecklingsbiologi, avancerad omics och avbildningsteknik, neurovetenskap, cancer och stamcellsbiologi. Enheten har en stark samarbetsstruktur och en mycket stimulerande och dynamisk forskningsatmosfär. Institutionen för biokemi och biofysik huserar i en ny forskningsbyggnad för biomedicinsk forskning, Biomedicum, som erbjuder moderna tekniska plattformar och en öppen miljö för interaktion mellan institutioner och discipliner. För mer information om forskningsenheten: https://ki.se/en/mbb/research-division-of-molecular-neurobiology.

Din roll

En postdoktortjänst är nu ledig inom ett ERC-finansierat projekt. Ditt mål kommer att vara att reda ut mekanismer och genreglerande program som bestämmer cellidentiteter under ENS regenerering. Du kommer att utforska vilka enteriska glia celler som kan differentiera till neuron och vilka typer av neuron som kan bildas i det vuxna tarmen. Den rekryterade postdoktorn förväntas spela en ledande roll i experimentell design, experiment, analys samt presentation/publicering av resultat. Du kommer att utföra beräkningsanalys av transkriptom eller arbeta nära en samarbetande bioinformatiker. Mer information om projektet: https://news.ki.se/ki-researcher-ulrika-marklund-awarded-the-erc-consolidator-grant

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara en svensk doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Den sökande ska ha en doktorsexamen inom utvecklingsbiologi, transkriptomik eller molekylär neurobiologi. Färdigheter inom dessa områden krävs: RNA/kromatinomik, transgena djurmodeller, finvävnadsdissektioner och operation samt histokemiska metoder. Tidigare erfarenhet av regenerativa djurmodeller är dessutom mycket meriterande. Den sökande måste ha en hög grad av självständighet och motivation, men bör inte ha några problem att arbeta i ett team med tanke på projektets samarbetskaraktär. Flytande engelska är ett krav.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En fullständig curriculum vitae, inklusive datum för disputationen, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser och kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • Ett personligt brev där du lyfter fram tidigare prestationer och expertis, forskningsintressen och motivation att ansöka (ca en sida)
  • Referensbrev (laddas upp direkt om det finns eller skickas direkt till Ulrika.Marklund@ki.se efter den första urvalsomgången)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 2025-01-15.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Monthly
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4908/2024
Kontakt
  • Senior forskare, Ulrika Marklund, ulrika.marklund@ki.se
Facklig företrädare
  • Anurupa Nagchowdhury (OFR), anurupa.nagchowdhury@ki.se
Publicerat 2024-12-11
Sista ansökningsdag 2025-01-15
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb