Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Att vara en specialist inom forskningsinfrastruktur innebär att tillhandahålla fältspecifik expertis till ett brett spektrum av forskningsprojekt inom biosciences och att arbeta med intressanta forskare i en tjänstesättning. Ditt arbete kommer att göra en viktig bidrag genom att lägga till proteomikinformation och kunskap till forskningen och möjliggöra nya upptäckter inom medicin och biologi.

Beskrivning av positionen:

Positionen är inom de regionala och nationella kärnfaciliteterna ledda av professor Janne Lehtiö, belägna på SciLifeLab i Solna vid det livliga Karolinska Institutet/sjukhusets campus. Den regionala kärnfaciliteten har i uppdrag att hjälpa användare från svenska och internationella universitet och industri med masspektrometri (MS)-baserade proteomikprojekt. Den nationella faciliteten (SciLifeLab/BioMS) erbjuder infrastruktur för biologisk masspektrometri. Tillsammans erbjuder de regionala och nationella faciliteterna en unik forskningsinfrastruktur och expertis med fokus på MS-baserad proteomik, klinisk proteomik och proteogenomik. Kärnfaciliteten arbetar i nära samarbete med Prof. Janne Lehtiös forskargrupp, där MS-baserade proteomikmetoder kontinuerligt utvecklas och tillämpas på studier som syftar till att förbättra individualiserad cancerterapi. Detta samarbete är en förutsättning för kärnfacilitetens förmåga att erbjuda tjänster i framkant av MS-baserad proteomik.

Vi letar nu efter 2-3 mycket motiverade proteomikexperter med erfarenhet av kärnfacilitetsarbete eller motsvarande för att ansluta sig till teamet för masspektrometri-kärnfaciliteten som specialister inom forskningsinfrastruktur.

Din roll

Du kommer att vara en del av kärnfacilitetens team och forskargruppen som tillhandahåller teknisk och metodologisk service till kunder från både akademiska och industriella organisationer. Som en specialist inom forskningsinfrastruktur kommer du att spela en aktiv roll i att optimera och tillämpa metoder och tillvägagångssätt för analys av ett brett spektrum av biologiska prover med hjälp av vår moderna MS-baserade proteomikplattform. Arbetet innebär en kombination av kreativ innovation och rutinuppgifter och lägger stor vikt vid självständighet, initiativ, precision och planering. Genom kärnfacilitetens kundprojekt kommer du att interagera med forskare från olika fält, vilket erbjuder en spännande möjlighet att kontinuerligt lära och utvidga din horisont, lösa icke-triviala problem och göra en positiv inverkan i den breda vetenskapliga gemenskapen. Du kommer att arbeta med ett dynamiskt och stödjande team i en mångsidig, inkluderande och stimulerande forskningsmiljö.

Primära ansvarsområden:

  • Tillhandahålla kvalificerad kompetens samt teknisk och/eller metodologisk service och utveckling i proteomikprojekt vid kärnfaciliteten.
  • Stödja kärnfacilitetens proteomikprojekt genom hela livscykeln, inklusive orienteringsmöten med kunderna, provberedning, LC-MS proteomikanalys, bearbetning av rådata och sammanställning och rapportering av analysresultaten till kunden.
  • Underhålla kontinuerlig kontakt med kunderna genom lämpliga kommunikationskanaler.
  • Dokumentera experiment, skriva tekniska rapporter och presentera resultat och resultat på interna och externa möten.
  • Bidra till utvecklingen av nya analytiska tillvägagångssätt, metoder och tekniker för proteomisk analys och karakterisering av komplexa biologiska och kliniska prover (celler, vävnader, formalinfixerade paraffininkapslade prover osv.).
  • Bidra till anpassning, standardisering och implementering av metoder och arbetsflöden inom kärnfaciliteten. 
  • Samarbeta tvärfunktionellt för att stödja forsknings- och utvecklingsprojekt och initiativ.

Utöver ovanstående kan du bli involverad i undervisning vid Institutionen för onkologi-patologi, utföra administrativa och ledningsuppgifter samt representera forskargruppen och faciliteterna vid nationella och internationella möten och konferenser samt offentliga informationsaktiviteter.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som senior forskningsinfrastrukturspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen. Den sökande ska även ha uppvisat teknisk och metodologisk skicklighet.

Bedömningsgrunder

  • Erfarenhet av att tillhandahålla service och rådgivning brett inom och utanför organisationen i en kärnfacilitetsmiljö.
  • Kunskap om omiksteknologi och metoder med dokumenterad erfarenhet av teknikutveckling och metodutveckling.
  • Erfarenhet av att träna användare, studenter och anställda i avancerade teknologier och metoder.
  • Deltagande i och presentationer vid konferenser och seminarier av relevans för området.
  • Erfarenhet av att ha deltagit i ansökningar som har fått finansiering för att driva forskningsinfrastruktur. 
  • Erfarenhet av tvärvetenskapliga samarbeten.

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • Praktisk erfarenhet av toppmoderna LC-MS-plattformar, inklusive men inte begränsat till Orbitrap, timsTOF, Vanquish Neo, EvoSep One, NanoElute.
  • Praktisk erfarenhet av proteomisk provberedningsmetoder, särskilt Single-Pot Solid-Phase Sample Preparation workflow (SP3), TMT-märkning av peptider för LC-MS/MS-kvantifiering.
  • Praktisk erfarenhet av peptidsepareringstekniker, särskilt låg- och hög-pH omvänd fas kromatografi, högupplöst isoelektrisk fokusering (HiRIEF), fastfasextraktion, affinitetsfångst/berikning av proteiner och peptider.
  • Expertkunskap om allmänna biokemiska och biologiska metoder och instrumentering.
  • Expertkunskap om dataanalysprogramvara och algoritmer för både DDA och DIA proteomiska data, behärskning av vetenskaplig dataanalysprogramvara (R, Python, MATLAB), erfarenhet av bearbetning och analys av andra 'omics-data.
  • Utmärkta färdigheter i att utveckla och skriva forskningsdokumentation, protokoll och SOP:er.
  • Behärskning av engelska, utmärkta kommunikations- och organisationsförmågor.
  • Erfarenhet av automatisering och flytande hanteringsrobotplattformar.

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

  • Erfarenhet av klinisk proteomikforskning, cancerforskning, biomarkörupptäckt och analysutveckling.
  • Erfarenhet av att tillämpa MS-baserad proteomik på utmanande analyter såsom formaldehydfixerad paraffininbäddad vävnad, ultralåga/enkelcellprov, icke-modellorganismer. 
  • Framgångsrik förvärv av finansiering för forskningsprojekt eller forskningsutrustning och infrastruktur. 
  • Erfarenhet av att arbeta med laboratorieinformationshanteringssystem. 
  • Erfarenhet av undervisning.

    För att lyckas i den här rollen behöver du ha utmärkta mellanmänskliga, organisatoriska, dokumentations- och tekniska skriftliga färdigheter. Du har förmågan att samarbeta effektivt och interagera produktivt med forsknings- och kärnfacilitetsteam, liksom med kunder och externa vetenskapliga samarbetspartners över flera vetenskapsområden. Du visar stark ansvarsskyldighet och kan hantera flera projekt och uppgifter samtidigt samt prioritera flexibelt i en snabbt tempo miljö. Du har stark uppmärksamhet på detaljer, analytiska och problemlösningsförmågor, och en personlig drivkraft och flexibel tanke att förstå komplexa koncept och hålla jämna steg med det snabbt utvecklande fältet för proteomik. Du integrerar sömlöst i olika team och trivs med att arbeta i en mångkulturell miljö.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

Tio skäl att välja Karolinska Institutet

https://ki.se/en/research/clinical-proteomics-mass-spectrometry-core-facility 

https://www.scilifelab.se/units/global-proteomics-and-proteogenomics/

 

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska skrivas i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj för forskningsinfrastrukturspecialist/senior forskningsinfrastrukturspecialist (länk). Ansök senast den 29 maj. 

Tillsvidareanställning inleds alltid med 6 månaders provanställning. 

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1905/2024
Kontakt
  • Helena Bäckvall, helena.backvall@ki.se
  • Lukas Orre, lukas.orre@ki.se
  • Professor Janne Lehtiö, janne.lehtio@ki.se
  • Maria Pernemalm, maria.pernemalm@ki.se
Facklig företrädare
  • Helen Eriksson, OFR, helen.eriksson@ki.se
  • Henry Wölling, Seko, henry.wolling@ki.se
  • Per Hydbring/Nick Tobin, SACO, per.hydbring@ki.se/nick.tobin@ki.se
Publicerat 2024-05-03
Sista ansökningsdag 2024-05-29

Tillbaka till lediga jobb