Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Vi söker en mycket motiverad och skicklig postdoktor som har ett specifikt intresse för rollen av cytotoxiska lymfocyters, i synnerhet NK-cellers, roll i lungan i friska människor och i människor med luftvägsvirusinfektioner och lungcancer. Vårt team har en stark kompetens inom NK-cellsbiologi i lunga, och vi erbjuder en internationell forskningsmiljö, spjutspetsteknologier och unika samarbetsprojekt med andra forskare och kliniker.

Din roll

Tillsammans med oss kommer du att delta i banbrytande forskning inom det framväxande området om så kallade vävnadsresidenta NK-celler i människa. Inom våra pågående projekt kommer du att ansvara för att kartlägga distinkta NK-cellstyper i lungor från friska donatorer samt identifiera nyckelfaktorer som påverkar NK-cellers fenotyp och funktion i lunga och blod vid influensa, COVID-19 och lungcancer. Ett särskilt långsiktigt intresse för gruppen är att förstå hur cytotoxiska lymfocyter beter sig i vävnader och hur de kan utnyttjas för cellulär immunterapi vid patologiska tillstånd. I arbetet ingår flera nära samarbeten med andra forskargrupper, men du kommer även att arbeta med enskilda projekt som du kommer att ansvara för att driva vidare. Tjänsten är i Dr Nicole Marquardts team vid Centrum för hematologi och regenerativ medicin (HERM) vid Institutionen för Medicin Huddinge. HERM är mycket interaktivt och internationellt och består av cirka 90 forskare och är en nationellt ledande och internationellt konkurrenskraftig miljö för studier människas immunsystem i samband med malignitet och infektionssjukdomar. HERM erbjuder centret toppmoderna cellkulturlaboratorier, avancerad flödescytometri, molekylärbiologi och mikroskopi.

Vem är du?

Du är disputerad inom området immunologi och har ett stort intresse för immunologi i vävnader. Du är engagerad och självständig, med stark kommunikationsförmåga. Den sökande måste vara bekant med relevant laboratorieteknik, särskilt avancerad flödescytometri, cellsortering, vävnadsdissektion och cellisolering, cellodling och NK-cellsrelevanta in vitro-analyser. Ett intresse för molekylärbiologiska tekniker såsom RNA-isolering och RNA-sekvensering samt analys av genuttryck är en merit. Den sökande ska vara villig att arbeta i en BSL3-miljö, tidigare relaterad arbetslivserfarenhet är meriterande. Flytande engelska (skriftligt och muntligt) krävs.

Sunda vetenskapliga och tekniska färdigheter är mycket viktiga. Dessutom bör den sökande ha en stark presentationsförmåga och kunna sammanfatta och presentera egna vetenskapliga projekt för nationell och internationell publik, t.ex. vid seminarier eller konferenser. Tidigare förstaförfattarskap på vetenskapliga publikationer inom området NK-celler och/eller vävnadsimmunologi är meriterande och erfarenhet av att arbeta med mänskliga immunceller från perifert blod och/eller mänskliga vävnader värderas högt.

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg

Nicole Marquardt forskarteam

Institutionen för medicin, Huddinge

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 2023-10-10.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Flemingsberg
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3559/2023
Kontakt
  • Nicole Marquardt, nicole.marquardt@ki.se
Facklig företrädare
  • Belinda Pannagel, SACO, belinda.pannagel@ki.se
  • Sidinh Luc, SACO, sidinh.luc@ki.se
  • Mari Gilljam, OFR, mari.gilljam@ki.se
Publicerat 2023-09-19
Sista ansökningsdag 2023-10-10

Tillbaka till lediga jobb