Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik bedriver forskning inom epidemiologi och biostatistik inom ett brett spektrum av områden inom biomedicinsk vetenskap. Institutionen är bland de största inom sitt område i Europa och har särskilt starka forskningsprofiler inom psykiatrisk, cancer-, reproduktiv, pediatrisk, farmakologisk, genetisk och geriatrisk epidemiologi, ätstörningar, precisionsmedicin, och biostatistik.

En del av framgången för institutionen beror på vår samarbetsanda, där en stor bidragande faktor är att forskare vid institutionen delar och samfinansierar gemensamma resurser (som t.ex. IT och en tillämpad biostatistikgrupp). Institutionen ligger på campus Solna. Mer information finns på http://ki.se/meb.

Vill du bidra till en bättre hälsa för alla?

Vi söker en postdoktor till gruppen för Åldrande och Hälsa vid institutionen för Medicinsk Epidemiologi och Biostatistik vid Karolinska Institutet i Stockholm. Forskningen i gruppen rör en rad olika områden, inklusive tvillingstudier, genetisk och molekylär epidemiologi.

Din roll

Som postdoktor kommer du utföra storskaliga studier för att undersöka riskfaktorer och skyddande faktorer för demenssjukdom. Stor vikt ligger vid att använda genetiska metoder för att förstå samband och sjukdomsrisk, och att applicera ett livsloppsperspektiv för att studera åldersspecifika effekter. Projektet innefattar analyser av stora samlingar tvillingdata från det Svenska tvillingregistret och andra datamängder från projektet “Clarify risk and protective factors for dementia with the Interplay of Genes and Environment in Multiple Studies (IGEMS) consortium”. Detta inkluderar en stor mängd tvillingdata från Finland, Danmark, Sverige, USA, och Australien. I arbetet ingår att bearbeta och harmonisera datamängder från olika kohorter och länder, samt att extrahera registerdata (t.ex. hälso- och sjukvårdsregister för att ta fram sjukdomsdiagnoser) och länka till befintliga data. En viktig del av arbetet är att bearbeta genetiska data för att ta fram genetiska risk-scores och analysera ärftlighet. Det finns stora möjligheter att samarbeta med andra forskare inom IGEMS. Detta är en position på 2 år med möjlighet till förlängning. 

För frågor om tjänsten, vänligen kontakta Sara Hägg. Kontaktinformation finns nedan i annonsen.

Vem är du?

Den aktuella tjänsten kräver en doktorsexamen i medicinsk vetenskap, gärna i genetisk eller molekylär epidemiologi inom äldreforskning. Vidare är följande egenskaper önskvärda:

  • Goda kunskaper inom epidemiologisk studiedesign och statistiska analyser.
  • Gedigen erfarenhet av att hantera stora datamängder.
  • Erfarenhet av att analysera tvärsnitts- och longitudinella data inom äldreforskning.
  • Erfarenhet av genetiska metoder så som beräkning av genetiska risk-scores, ”genome-wide association studies”, och beräkning av SNP-baserad och tvillingbaserad ärftlighet.
  • Erfarenhet av registerbaserad data och harmonisering av data.
  • Utmärkt skicklighet i datahantering och gedigen kunskap i R, SAS, eller STATA.
  • Erfarenhet av att arbeta med genetisk data i UNIX-miljö.
  • Stor skicklighet i vetenskapligt skrivande, och utmärkt förmåga i engelska och svenska i tal och skrift.
  • Viss erfarenhet av att söka forskningsbidrag.
  • Erfarenhet av internationella konsortium-samarbeten.
  • Erfarenhet av att organisera och genomföra forskningsprojekt.
  • Förmåga att samarbeta med kollegor inom och utanför gruppen.
  • Organiserad, effektiv, och flexibel vid oväntade händelser och förändringar.

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Även sökande som inte avlagt doktorsexamen vid ansökningstidens utgång kan söka under förutsättning att alla krav för fullgjord examen uppfylls innan (avsett) anställningsdatum. Detta ska styrkas av sökandes huvudhandledare, studierektor eller motsvarande.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Solna

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan!

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi. 


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4087/2020
Kontakt
  • Sara Hägg, sara.hägg@ki.se
  • Sofia Anderberg, sofia.anderberg@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Ann Almqvist, SACO, ann.almqvist@ki.se
  • Gunnel Brolin, OFR, gunnel.brolin@ki.se
Publicerat 2020-09-30
Sista ansökningsdag 2020-10-14

Tillbaka till lediga jobb