Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Sedan 1901 utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Arbetsuppgifter
Universitetsdirektören har under rektor det övergripande ansvaret för Karolinska Institutets verksamhet i administrativt avseende, varav följer rätt att fatta universitetsövergripande beslut avseende:

  1. Universitetsadministrationen och dess organisering
  2. Ekonomiska frågor
  3. Infrastruktur
  4. IT

Universitetsdirektören är vidare chef för den centrala universitetsadministrationen - Universitetsförvaltningen – med ca 360 anställda. Denna uppgift är för närvarande delegerad till den administrative direktören.  Organisationen är komplex och kraven på effektivitet i de administrativa systemen är höga och uttalade. De administrativa systemen ska kännetecknas av kostnadseffektivitet, professionalitet och hög servicenivå.

Karolinska Institutet befinner sig i en dynamisk utvecklingsfas och står inför viktiga förändringar. Den globala konkurrensen mellan vetenskapliga institutioner ställer ökade krav på strategiska avvägningar avseende internationellt samarbete och internationell rekrytering. Internationell finansiering av forskning ökar i betydelse. Läkemedelsindustrin har markant ändrat sin utvecklingsstrategi och etablerar nu storskaliga, nära samarbeten med Karolinska Institutet. Hälso- och sjukvården, i vilken Karolinska Institutet bedriver ca 60 procent av sin verksamhet, förändras i Stockholmsregionen på ett genomgripande sätt, vilket har betydande konsekvenser för klinisk forskning och utbildning.

De förändringar som Karolinska Institutet genomgår avspeglas också i de krav som ställs på universitetsförvaltningen att tillhandahålla kompetent och effektivt stöd till forskningen och utbildningen i detta skede. Ledningen av detta förändringsarbete åvilar universitetsdirektören.

Kvalifikationer
Vi söker en person med omfattande erfarenhet av administrativ ledning och förändringsarbete på hög nivå i komplexa organisationer. Kunskap om svenska lärosäten i allmänhet och deras ledning och styrning i synnerhet är en självklarhet. Universitetsdirektören har givetvis en gedigen och välrenommerad chefserfarenhet och en adekvat högskoleutbildning.

Meriterande är

-   Kunskap om förutsättningarna för klinisk forskning och sjukvårdens organisation
-   Erfarenhet från regeringskansliet eller riksdagen
-   Väl styrkt erfarenhet av administrativt förändrings- och utvecklingsarbete

Personliga egenskaper
Vi kommer att tillmäta de personliga egenskaperna stor betydelse vid rekryteringen. Den vi söker ska vara analytisk och strukturerad, lyhörd, ha hög integritet samt god kommunikativ förmåga, både när det gäller det talade och det skrivna ordet. Vidare ska Du vara drivande och ha förmåga att engagera och skapa delaktighet hos medarbetarna. Givetvis har Du god och väl vitsordad ledarförmåga.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska göras via rekryteringssystemet NetRecruiter.

Vid tillsvidareanställning tillämpar Karolinska Institutet 6 månaders provanställning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter arkiveras ansökningshandlingar i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft. Detta gäller dock ej bilagor som är tryckta eller på annat sätt publicerade.

Karolinska Institutet strävar efter att vara en arbetsplats med jämn könsfördelning som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Referensnummer 2-3629/2013
Kontakt
  • Anders Hamsten, rektor, 08-524 800 00
  • Marie Tell, biträdande universitetsdirektör, 08-524 800 00
Facklig företrädare
  • Andreas Nyström, SACO, 08-524 800 00
  • Gunnar Stenberg, SEKO, 08-524 880 75
  • Christina Hammarstedt, OFR, 08-524 860 55
Publicerat 2013-10-18
Sista ansökningsdag 2013-11-08

Tillbaka till lediga jobb