Institutionen för medicin, Solna, Avdelningen för kardiovaskulär medicin

Avdelning
Forskargrupp Nilsson ingår i Enheten för Kardiovaskulär medicin vid Institutionen för Medicin, Solna vid Karolinska Institutet, och är belägen vid Bioclinicum. Gruppen bedriver forskning inom cellulär metabolism, med särskilt fokus på cancermetabolism, och innefattar både experimentellt arbete och beräkningstekniker för att analysera storskaliga data såsom mass-spektrometri, mikroarray och sekvensdata med fokus på metabolism. Gruppen har unik kombination av kompetens inom cellbiologi, speciellt cellulär metabolism, samt matematisk/statistisk dataanalys.

Arbetsuppgifter
Vår grupp har nyligen gjort framsteg inom metioninmetabolism i cancerceller, och denna tjänst syftar till att vidare studera detta område, särskilt molekylära mekanismer för metioninberoende i cancerceller. Den anställde kommer att arbeta experimentellt med cell- och molekylärbiologiska tekniker för att studera hur cancerceller utvecklar metioninberoende, såsom cellodling, analys av RNA och proteiner samt proteininteraktioner, viral transfektion av celler för shRNA knockdown och cDNA uttryck, samt försök med stabil isotopspårning i cellkultur och tillhörande analys av mass-spektrometridata (LCMS). I arbetsuppgifterna ingår att planera , utföra och dokumentera experiment samt koordinera samarbeten rörande projektet inom och utanför forksargruppen; men också att kontinuerligt följa den vetenskapliga litteraturen inom området, att sammaställa rapporter och ge presentationer kring forskningsresultaten, samt delta i författande av vetenskapliga artiklar. Denna anställning som biträdande lektor är en tidsbegränsad anställning på 4 år med rätt att bli prövad för en befordran till lektor.

Kvalifikationer
Den anställde ska ha djup kunskap om cell- och molekylärbiologi, med särskilt inriktning mot cellulär metabolism, and gedigen erfarenhet av experimentellt arbete inom cell- och molekylärbiologi, med mycket god förmåga att planera och genomföra experiment. Av särskild vikt är erfarenhet av proteinkemi, inklusive gelelektrofores, Western blotting, pulldown med antikroppar för att studera proteininteraktioner, och preparation av prover för proteomics; erfarenhet av metoder för att studera cellulär metabolism och metabola enzym, inklusive biokemiska assayer för metabolitkoncentration och enzymaktivitet, isotopspårning i cellkultur med stabila isotoper, samt extraktion av metaboliter för mass-spektrometrianalys (metabolomics); erfarenhet av metoder för att studera RNA uttryck, inklusive RT-PCR och transcriptomics; erfarenhet av lentiviral transfektion av celler för shRNA knockdown och cDNA uttryck. Vidare ska den anställde ha god förtrogenhet med litteraturen inom cellulär metabolism, självständigt kunna analysera nya data i jämförelse med publicerade resultat, samt kommunicera obehindrat på engelska i tal och skrift. Kunskap inom ettkolsmetabolism och särskilt metioninmetabolism, samt inom cancerbiologi i allmänhet, är meriterande. Kännedom om mass-spektrometri och principer för analys av data från isotopspårningsexperiment är meriterande. Intresse för och viss kunskap om läkemedelsutveckling är meriterande, då projektets långsiktiga mål är att utnyttja mekanismer inom metioninmetabolism för framtida cancerläkemedel.

Behörig att vara anställd som biträdande lektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång. Även den som har avlagt doktorsexamen eller uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses till exempel ledighet på grund av sjukdom eller föräldraledighet.

Bedömningsgrunder
I bedömninggrunder ingår kvalitet och relevans hos den sökandes tidigare vetenskapliga resultat och publikationer; förmåga att noggrant och effektivt genomföra experiment och få fram reproducerbara resultat; kunskap om cellulär metabolism och särskilt cancermetabolism och metioninmetabolism, samt inom relevanta experimentella tekniker.

Vid bedömningen av de sökande lägger vi särskilt stor vikt vid vetenskaplig skicklighet.

Ansökningsförfarande

Ansökan ska bestå av följande handlingar skrivna på engelska eller svenska:

Curriculum vitae, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj (http://ki.se/qualificationsportfolio).

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Särskild prövning för befordran till lektor

Ur anvisningar till anställningsordning kapitel 3.3

”En biträdande lektor kan ansöka om att befordras till lektor. Ansökan ställs till Rekryteringsutskottet. För att befordras till lektor måste den sökande vid en bedömning av Rekryteringsutskottet uppfylla nedanstående kriterier. Den biträdande lektorn kan välja att söka befordran till lektor utifrån två olika befordring spår: befordran till lektor med inriktning mot forskning eller befordran till lektor med inriktning mot utbildning och forskning:

Befordran till lektor från biträdande lektor med inriktning mot forskning

Bedömningskrav

1 .Lektorskompetent vid KI enligt behörighetskrav och bedömningsgrunder för ”Lektor med inriktning mot forskning”.

  1. Anslag erhållna som huvudman i nationell eller internationell konkurrens som täcker egen lön i minst två år efter slutdatum för anställningen som biträdande lektor. Projektbidrag erhållna i nationell eller internationell konkurrens (så kallade excellensbidrag dvs. erhållet från t.ex. Vetenskapsrådet, European Research Council (ERC), Wallenberg stiftelsen (WAF), eller SSF (Framtidens ledare)) som täcker kostnaderna för löner, hyra, material och övriga projektrelaterade kostnader för forskningsverksamheten i minst två år efter slutdatum för anställningen som biträdande lektor.
  2. Förste- och/eller sisteförfattare av ett flertal vetenskapliga artiklar (peer-reviewed) i de främsta internationella vetenskapliga tidskrifterna under ett flertal år efter disputation, med tyngdpunkt på meriteringsperioden som biträdande lektor.
  3. Självständig forskningslinje som av oberoende experter och institutionsledning bedöms ha utmärkt framtida potential för den individuella forskaren och den aktuella institutionen.
  4. Dokumenterad god förmåga att leda en egen forskargrupp, inklusive personalansvar och handledning av doktorander och/eller postdoktorer, framgångsrika vetenskapliga resultat och ett gott arbetsklimat samt dokumenterad god samarbetsförmåga.
  5. Erfarenhet av uppdrag för det vetenskapliga samhället, såsom styrelseuppdrag, interna bedömningskommittéer, institutionsuppdrag, organisation av kurser och konferenser samt redaktörsuppdrag är meriterande.

Befordran till lektor från biträdande lektor med inriktning mot utbildning och forskning

Bedömningskrav

  1. Lektorskompetent vid KI enligt behörighetskrav och bedömningsgrunder för ”Lektor med inriktning mot utbildning och forskning”
  2. Högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor eller motsvarande kompetens enligt SUHFs rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning
  3. Självständigt ansvarat för planering, genomförande och utvärdering av undervisning och examination på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå, i betydande omfattning och under minst 3 år och med dokumenterad hög kvalitet.
  4. Pedagogiska ledningsuppdrag som kursansvarig på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.
  5. Omfattande pedagogisk erfarenhet från olika undervisningsformer och för olika grupper på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.
  6. Genomfört pedagogiskt utvecklingsarbete som resulterat i förbättrad utbildning och som har presenterats nationellt eller internationellt.
  7. Tydlig plan för sin egen pedagogiska verksamhet (inklusive pedagogisktutvecklingsarbete) som är av hög kvalitet och med stor framtidspotential.

Om den sökande bedöms uppfylla alla ovanstående kriterier beroende på spår ska den sökande bedömas av två ämnessakkunniga och uppfylla de generella behörighetskrav som gäller vid anställning av universitetslektor vid Karolinska Institutet.

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att på ett avgörande sätt bidra till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Enligt Riksarkivets föreskrifter arkiveras ansökningshandlingar i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft. Detta gäller dock ej bilagor som är tryckta eller på annat sätt publicerade.

Karolinska Institutet strävar efter att vara en arbetsplats med jämn könsfördelning som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2-6923/2018
Kontakt
  • Roland Nilsson, roland.nilsson@ki.se
Facklig företrädare
  • Biborka Bereczky Veress, SACO, 46 70-173 85 75 , biborka.bveress@ki.se
  • Niklas Andersson, OFR, niklas.andersson@ki.se
Publicerat 2018-12-11
Sista ansökningsdag 2018-12-21

Tillbaka till lediga jobb