Karolinska Institutet, Institutionen för onkologi-patologi, Forskargrupp Bergh

Institutionen för onkologi-patologi bedriver grundläggande, translationell och klinisk forskning samt utbildning med anknytning till cancer. Cirka 300 personer från 40 nationer arbetar för närvarande vid institutionen. Drygt 30 forskargrupper med olika cancerforskningsprofiler är engagerade och vi har cirka 110 doktorander. Institutionen för onkologi-patologi ansvarar för grundutbildning i patologi, onkologi och rättsmedicin för läkarstudenter, samt tumörbiologikurser för biomedicinstudenter och patologiutbildningar för optiker.

Vi söker en Docent specialiserad inom heltranskriptomanalys av bröstcancer, med särskilt fokus på kliniskt tillämpade genomiska data och hur dessa integrerar med patologibaserad immunhistokemisk infärgning. Kandidaten kommer att arbeta i Professor Jonas Berghs grupp, som har som mål att använda tumör- och biobankmaterial från prospektiva kliniska studier och populationbaserade patient material inom translationell forskning, för att analysera och prediktera respons och resistens mot olika former av endokrin bröstcancerbehandling, cytostatikabehandling och ”målsökande” cancerbehandling.

Arbetsuppgifter
1) Integration och analys av multipla datatyper inklusive, men inte uteslutande, genexpressionsarrayer, immunhistokemiska data och ”next generation sequencing” data, med fokus på identifiering av prognostiska markörer och prediktiva behandlingsmarkörer för bröstcancer.
2) Eftersom forskningsgruppen arbetar med translationell forskning förväntas kandidaten designa och utföra funktionella cellbiologiska experiment för att kunna stödja och vidareutveckla de bioinformatiska upptäckterna.
3) Kandidaten kommer att utveckla ett omfattande forskningsprogram samtidigt som denne också bygger upp en självständig forskningslinje. Handledning av studenter, doktorander och post-doktorer förväntas också av kandidaten.

Kvalifikationer
Behörig att anställas som forskare är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation motsvarande meritering som forskarassistent.

Ansökningskrav
1) Docent inom bioinformatik eller motsvarande docentkompetens 
2) Publikationer med sistaförfattarskap och dokumenterad förmåga att erhålla forskningsanslag som huvudhandledare.
3) Erfarenhet av doktorandhandledning som huvudhandledare och avslutade relevanta handledarkurser
4) Övergripande kunskap inom cancerbiologi, med specifikt fokus på bröstcancer “omics” och hur dessa tillämpas i ett kliniskt sammanhang.
5) Omfattande kunskap inom bröstcancer from ett kliniskt perspektiv, som t.ex. kliniskt tillämpade biomarkörer, sjukdomssubtyper, behandling och gradering av tumörer.
6) Minst fem års erfarenhet inom bröstcancerbioinformatik och med publikationer inom området.
7) Förståelse för hur kliniskt baserade genexpressionssignaturer för bröstcancer appliceras på tumörprover; t.ex. PAM50 och OncotypeDx är viktigt att kunna tillämpa.
8) Minst fem års erfarenhet av experimentellt laboratoriearbete med bröstcancer och med publicerade resultat inom detta fält.
9) Eftersom forskargruppen arbetar med vävnadsinfärgning och bedömning av denna ska kandidaten ha dokumenterad erfarenhet av gradering av biomarkörinfärgning av vävnadsmikroarrayer och helvävnadsprover.
10) Felfri engelska i både tal och skrift, samt utmärkt kommunikations- och presentationsfärdighet.

Övriga meriter
1) Förmåga att arbeta i en multidisciplinär forskargrupp
2) Arbetslivserfarenhet inom internationell forskning och ett nuvarande forskningsnätverk med framför allt samarbeten med kliniska forskare
3) Har presenterat sin forskning muntligt på internationella konferenser
4) Uppvisar god organisatorisk och/eller ledarskapsförmåga
5) Har fört undervisning och handledning av studenter
6) Publikationer inom bröstcancerpatologi (för att påvisa erfarenhet av vävnadsinfärgning och bedömning av denna)
7) Mycket god pedagogisk förmåga

Bedömningsgrunder
Vid bedömningen av de sökande lägger vi särskilt stor vikt vid vetenskaplig skicklighet.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska bestå av följande handlingar skrivna på engelska: Curriculum vitae, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj (http://ki.se/qualificationsportfolio).

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vid tillsvidareanställning tillämpar Karolinska Institutet 6 månaders provanställning.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Februari 2019
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2-6975/2018
Kontakt
  • Jonas Bergh, Professor, Jonas.Bergh@ki.se, 08 - 517 743 10
Facklig företrädare
  • Andreas Lundqvist, SACO, 08 517 768 84, andreas.lundqvist@ki.se
  • Helen Eriksson, OFR, 08 517 762 79
Publicerat 2018-12-11
Sista ansökningsdag 2018-12-20

Tillbaka till lediga jobb