Karolinska Institutet, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Sektionen för omvårdnad

Vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) bedrivs världsledande forskning inom åldrande, demens, epidemiologi och vårdvetenskap. Forskningen sträcker sig från grundforskning på molekyl- och cellnivå till kliniska studier och forskning på samhällsnivå. Vid NVS genomför cirka en tredjedel av KI:s studenter sin utbildning på grund- och avancerad nivå. Institutionen med cirka 540 anställda och en omsättning på 530 miljoner år 2023, består av sju avdelningar och finns på Campus Flemingsberg och Campus Solna.

Avdelningen för omvårdnad vid Institutionen NVS är lokaliserad på campus Flemingsberg och har ett 80-tal anställda lärare, doktorander, postdoktorer samt administrativ personal. Avdelningen för omvårdnad bedriver utveckling av kunskap inom utbildning och forskning som verkar för en bättre hälsa för alla. Huvudområdet omvårdnad utgår från en humanistisk värdegrund och etik för vårdande och tar sin utgångspunkt i människans upplevelser, reaktioner och behov i sin livssituation. Avdelningens forskningsprogram strävar mot att vara globalt ledande inom omvårdnadsforskning, bidra till evidensbaserade riktlinjer och nya arbetssätt i hälso- och sjukvården samt stödja utvecklingen av omvårdnad i framtidens vårdmiljö. Avdelningen ansvarar för merparten av kurserna för specialist- och sjuksköterskeprogrammen som ges vid KI samt erbjuder ett brett urval av fristående - och valbara kurser.

En doktorandplats innebär att det finns ett forskarutbildningsprojekt till vilket en doktorand ska rekryteras.

För mer information om forskarutbildning vid Karolinska Institutet, se http://www.ki.se/doctoral.

Avdelning
Sektionen för omvårdnad har som huvuduppgift att bedriva utbildning och forskning inom omvårdnad. Utbildning bedrivs på grund- (sjuksköterskeprogrammet), avancerad (specialistsjuksköterskeprogrammen) och på forskarutbildningsnivå. Sektionen har ett 80-tal medarbetare och ett 20-tal registrerade doktorander. Sektionen befinner sig i en expansiv fas vad gäller såväl utbildning som forskning. 

Forskargrupp
Forskargruppen ICare vid sektionen för omvårdnad består av seniora forskare och fyra doktorander och är  multiprofessionell. Den övergripande forskningen fokuserar på att testa en interaktiv app för självrapporterade symtom och besvär i syfte att tidigt identifiera och behandla symtombörda och öka egenvårdsförmågan hos patienter med cancer. Hypotesen är att på detta sätt blir vården personcentrerad och därmed trygg, ändamålsenlig och kostnadseffektiv vilket också våra första resultat visar. Appen kan användas i en mobiltelefon eller läsplatta och är direkt kopplad till ett beslutsstöd för personal. Innehållet är beroende på vilken patientgrupp som studeras och utvecklas i samråd med patienter och personal. I forskargruppen hålls seminarier och handledarmöten i såväl grupp som individuellt. Sektionen för omvårdnad har en väl fungerande struktur för akademiska möten mellan sektionens alla doktorander och forskare. I detta projekt har forskargruppen nära samarbete med Akademiskt Primärvårdscentrum (APC) där även en del aktiviteter såsom seminarier och möten kommer förläggas.

Forskarutbildningsprojektet och doktorandens uppgifter
Detta specifika projekt för denna doktorandtjänst är att utveckla innehållet, testa genomförandet av en intervention som består av användande av appen tillsammans med stödjande vård under det första året för patienter som avslutat sin behandling för prostatacancer samt starta och analysera de allra första resultaten av en randomiserad kontrollerad studie. Interventionen kommer ske inom ramen för primärvårdens verksamhet och bestå av individuellt stöd utifrån vad patienterna rapporter i appen samt motiverande samtal. Forskarutbildningen kommer således omfatta utveckling, planering, genomförande, analys och rapportering av såväl en mindre och en större studie. Forskningsansatsen är både kvantitativ och kvalitativ.

Behörighet till forskarutbildning
För att kunna antas till forskarutbildning måste följande behörighetskrav vara uppfyllda:

Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå (enligt Högskoleförordningen kap 7, 39§) har den som antingen har:

  1. avlagt en examen på avancerad nivå (master- eller magisterexamen), eller

  2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå (masternivå), eller
  1. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För information om grundläggande behörighet: http://ki.se/utbildning/behorighet-till-utbildning-pa-forskarniva

Särskild behörighet
Kunskaper i engelska motsvarande engelska B/engelska 6. Sökande som uppfyller grundläggande behörighet (punkt 1 eller 2 ovan) genom akademisk utbildning från ett nordiskt lärosäte bedöms uppfylla kravet på engelska.

För information om hur övriga sökande kan intyga kunskaper motsvarande Engelska B/Engelska 6 (såsom genom IELTS eller TOEFL, akademiska meriter eller gymnasiala meriter), se http://ki.se/utbildning/behorighet-till-utbildning-pa-forskarniva

Utmärkta språkkunskaper i svenska och goda kunskaper i engelska, skriftliga och muntliga, är ett krav. Alla intervjuer och annan datainsamling sker på svenska och därför förutsätts sökande vara svensktalande. Engelska är det huvudsakliga språket för kommunicering av resultat.

Färdigheter och personliga egenskaper
Sjuksköterskeutbildning är av högt meritvärde och specialistutbildning inom distriktsvård är meriterande. Det är även meriterande om sökande har möjlighet att kombinera doktorandstudierna med arbete i primärvården 30%. Meriterande är om sökande har erfarenhet av motiverande samtal. I arbetet ingår kontakter med såväl interna och externa parter varför vi lägger stor vikt vid god kommunikations- och samarbetsförmåga. Du ska vara trygg i att arbeta både självständigt och i team.

Bedömningsgrunder
Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning.

Vid Karolinska Institutet gäller följande bedömningsgrunder:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet

- Analytisk skicklighet

- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för en utbildning i ämnet på forskarnivå.

En samlad bedömning av de sökandes meriter kommer att göras.

Villkor
Alla doktorander på KI har försörjning under sin forskarutbildning och de flesta doktorander vid KI har en doktorandanställning.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på svenska eller engelska:

  • Ett personligt brev samt curriculum vitae
  • Examensbevis och betygshandlingar, i originalspråk och översättning (om tillämpligt)
  • Kopia av examensarbete och eventuella tidigare publikationer
  • Dokumenterade kunskaper i engelska enligt det särskilda behörighetskravet ovan

Ansökan och kompletteringar ska skickas in via rekryteringssystemet Varbi. För mer information om behörighet till utbildning på forskarnivå, se: http://ki.se/utbildning/behorighet-till-utbildning-pa-forskarniva

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid/Deltid
Referensnummer 2-4454/2018
Kontakt
  • Ann Langius-Eklöf, Professor, 08-524 835 78, ann.langius-eklof@ki.se
  • Mona Hellstadius, HR-ansvarig, 08-524 868 14, mona.hellstadius@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Agneta Öhlen, SACO, 08-524 837 53, Agneta.Ohlen@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, 08-585 826 65, carina.eklund@ki.se
Publicerat 2018-08-20
Sista ansökningsdag 2018-09-10

Tillbaka till lediga jobb