Karolinska Institutet, Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi

Institutionen för mikrobiologi, tumör-och cellbiologi (MTC) vid Karolinska Institutet i Solna bedriver forskning och undervisning inom immunologi, infektionsbiologi, cellbiologi och cancer. MTC har drygt 430 verksamma medarbetare, varav 100 doktorander, 50 postdoktorer och 26 professorer. Våra nyckelord är tvärvetenskaplighet, kliniskt förankrad grundforskning samt nationellt och internationellt samarbete.

En doktorandplats innebär att det finns ett forskarutbildningsprojekt till vilket en doktorand ska rekryteras. Efter rekryteringen vidtar en process för antagning till forskarutbildning. Beslut om antagning görs först då en individuell studieplan har godkänts av institutionens antagningsnämnd.

För mer information om forskarutbildning vid Karolinska Institutet, se http://www.ki.se/doctoral

Forskargrupp

Doktoranden kommer att vara del av ett multidisciplinärt forskningsteam med aktiviteter inom “natural killer” (NK) och T cells immunologi, mikrosystemteknik, fluorescensmikroskopi och bildanalys. Vid institutionen för mikrobiologi, tumör och cellbiologi finns det en större konstellation forskare inom cellulär immunologi som är ledande inom bl.a. basal NK cells forskning. Doktoranden kommer att handledas av Professor Björn Önfelt. Önfelts forskargrupp är affilierad med både Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet. Forskningen är baserad på det vetenskapliga centret för cell- och molekylärbiologisk forskning, SciLifeLab, där vi gruppen jobbar nära den nationella faciliteten för superupplösningsmikroskopi. För mer information om forskningen hänvisas till http://ki.se/en/mtc/bjorn-onfelt-project

Forskarutbildningsprojektet och doktorandens uppgifter

NK celler har gynnsamma graft-mot-leukemi-effekter efter allogen stamcellstransplantation och visar hoppfulla resultat inom adoptiv cellterapi mot leukemi. Motsvarande behandling av solida tumörer har dock varit mer eller mindre verkningslös. Det här projektet syftar till att öka förståelsen för NK cellers roll i immunförsvarets kamp mot solida tumörer och till att använda den nya kunskapen till att utveckla nya protokoll för adoptiv cellterapi. Doktoranden kommer att använda ett multidisciplinärt angreppssätt där både cellulära modellsystem och kliniska prover används i en ny ultraljudsbaserad mikrochip-plattform där man kan tillverka ”mikrotumörer” och utföra mikroskopi av interaktionen mellan NK celler och tumörer. I nära samarbete med forskare på KTH kommer doktoranden utveckla metoden för att tillverka och karaktärisera mikrotumörer av olika sammansättning och mikromiljö. Doktoranden kommer att ansvara för att sätta upp experiment för att simulera in immunreaktion mot solida tumörer genom att blanda de skapade mikrotumörerna med NK celler som förbehandlats med olika expansions-, sorterings- och transfektionsprotokoll. NK-tumörinteraktionen kommer att följas med mikroskopi och andra relevanta tekniker.

Behörighet till forskarutbildning
För att kunna antas till forskarutbildning måste följande behörighetskrav vara uppfyllda:

Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå (enligt Högskoleförordningen kap 7, 39§) har den som antingen har:
1. avlagt en examen på avancerad nivå (master- eller magisterexamen), eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå (masternivå), eller
3. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet
Kunskaper i engelska motsvarande engelska B/engelska 6:
Sökande som uppfyller grundläggande behörighet (punkt 1 eller 2 ovan) genom akademisk utbildning från ett nordiskt lärosäte bedöms uppfylla kravet på engelska.
För övriga sökanden gäller dokumenterade kunskaper i engelska genom internationellt godkända test såsom TOEFL och IELTS.

För information om grundläggande och särskild behörighet: http://ki.se/utbildning/behorighet-till-utbildning-pa-forskarniva  

Färdigheter och personliga egenskaper

Vi letar efter en entusiastisk och motiverad kandidat som har examen inom medicin, biomedicin, bioteknik eller motsvarande område. Erfarenhet av kultur av primära celler och fluorescensmikroskopi är ett krav medan erfarenhet av bildanalys och mikrosystem är önskvärt. Då doktoranden kommer arbeta i en multidisciplinär miljö är samarbete och kommunikation mycket viktigt.

Bedömningsgrunder
Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. Vid Karolinska Institutet gäller följande bedömningsgrunder:
- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för en utbildning i ämnet på forskarnivå

En samlad bedömning av de sökandes meriter kommer att göras.

Villkor
Utbildningsbidrag (år 1) samt anställning som doktorand (år 2, 3 och 4) är den vanligaste försörjningen för doktorander vid KI. Under perioden mellan rekrytering och antagning till forskarutbildning kan en tidsbegränsad anställning upp till 6 månader erbjudas.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på svenska eller engelska:

  • Ett personligt brev samt curriculum vitae
  • Kopia av examensbevis och betygshandlingar
  • Kopia av examensarbete och eventuella tidigare publikationer

Ansökan ska skickas in via rekryteringssystemet MyNetwork.

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2-4425/2015
Kontakt
  • Björn Önfelt, bjorn.onfelt@ki.se
Facklig företrädare
  • Nasrin Bavand-Chobot, OFR, Nasrin.Bavand@ki.se
  • Gunnar Stenberg, Seko, 08-524 880 75
  • Cecilia Björkdahl, SACO , 08-524 872 65
Publicerat 2015-12-08
Sista ansökningsdag 2016-01-11

Tillbaka till lediga jobb