Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Prof. Petter Brodins labb för systemimmunologi
Enheten för klinisk pediatrik, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, KI.

I Brodin-labbet använder teamet toppmodern encellsteknik för att studera systemimmunologi hos barn. Prover, mestadels från blod eller isolerade PBMC:er multiplexeras och odlas och stimuleras med hjälp av en unik vätskehanteringsrobotplattform och analyseras med encellig mRNA-sekvens, mass/flödescytometri och plasmaproteinanalyser.

Brodin-labbet söker för närvarande en postdoktor för att studera immunmikroberinteraktioner tidigt i livet hos nyfödda barn. Det specifika fokuset kommer att vara att identifiera kommensal-reaktiva T/B-celler från nyfödda PBMC-prover och undersöka deras reglering, funktion och klonala svar under de första levnadsmånaderna. Detta är viktigt för att förstå hur kolonisering av mikrober sker och formar både immunitet och allmän hälsa.

Forskargruppen

Petter Brodins forskargrupp som är belägen vid Biomedicum, Karolinska Institutet, tillhör enheten för klinisk pediatrik. Denna enhet är en bred multidisciplinär grupp inom avdelningen för kvinnors och barns hälsa. Gruppen utvecklar experimentella och beräkningsmässiga metoder för analys av det mänskliga immunsystemet på systemnivå. Syftet med teamet är att förstå immunsystemets variation i hälsa och sjukdom och de regulatoriska mekanismer som ligger bakom sådan variation och anpassning till miljöpåverkan. Ett annat viktigt fokus är utvecklingen av immunförsvar tidigt i livet. Gruppen är till hälften experimentell och till hälften beräkningsbaserad, med en tvärvetenskaplig miljö.

Din roll

Ansvaret för denna kandidat i labbet kommer huvudsakligen att innebära:

1. Miniatyriserade samodlingsexperiment av PBMC:er och mikrobiellt härledda peptider, proteiner eller hela bakterielysat.
2. Bedöma encellsnivåsvar (proliferation, cytokinproduktion och transkriptionsreglering) i T-celler och B-celler från de små kulturerna.
3. Förberedelse av sekvenseringsbibliotek.
4. Analys av data erhållna från dessa experiment och tolkning av adaptiv immunsvarsdynamik.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Den framgångsrika kandidaten måste ha tidigare erfarenhet av molekylärbiologi och mikrobiologi. Kunskap inom cellbiologi, inklusive cytometriexperiment, cellfärgning, provinsamling och provbearbetning är också ett krav. Erfarenhet av att analysera cytometridata med hjälp av verktyg som FlowJo är också viktigt. Tidigare erfarenhet av arbete med cellkulturer är viktigt för denna roll. Den framgångsrika kandidaten bör trivas i tvärvetenskapliga miljöer och bör vara dedikerad till att utföra de uppgifter som tilldelats i labbet felfritt och med stor omsorg. Kandidaten behöver en förmåga att arbeta både självständigt och i samarbete med andra labbteam (torra och våta labb). God kommunikationsförmåga på engelska är viktig, eftersom teamet är mångkulturellt och tvärvetenskapligt.

Ett urval kommer att göras bland kvalificerade sökande utifrån följande kriterier:
1) Dokumenterad erfarenhet av några av de ovan nämnda kraven utan vilka vi inte uppmuntrar kandidaterna att ansöka.
2) Beprövad erfarenhet av molekylärbiologiska experiment, cellbiologi, flödes-/masscytometri.
3) En bakgrund inom immunologi är värdefull.
4) Tidigare labberfarenhet genom dokumenterade publikationer och kunskaper inom biologi.
5) Motivationsbrev som visar specifikt intresse för projektet och arbetsbeskrivningen ovan.

De sökandes kvalifikationer kommer att utvärderas på en övergripande basis.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna, Biomedicum

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 22 Maj 2024.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1981/2024
Kontakt
  • Petter Brodin, Professor, petter.brodin@ki.se
  • Karin Björström, HR-partner, karin.bjorstrom@ki.se
Facklig företrädare
  • Shahla Rostami, OFR, shahla.rostami@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • John Inge Johnsen , SACO, john.inge.johnsen@ki.se
Publicerat 2024-05-08
Sista ansökningsdag 2024-05-22
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb