Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi (MTC) vid Karolinska Institutet bedriver forskning och undervisning inom immunologi, infektionsbiologi, cellbiologi och cancer. MTC har 40-tal forskargrupper och våra ledord är mångvetenskapliga, överbryggande, nationella och internationella samarbeten.

Mikroorganismernas beteende och fysiologi avgör i hög grad infektionens öde. Därmed är biofilmbildning av mikroorganismer en viktig orsak till kroniska infektioner och bidrar avsevärt till uppkomst och spridning av antimikrobiell resistens.

Beskrivning av ämnesområdet

Mikrobiell biofilmbildning är en viktig orsak till kronisk infektion i alla relevanta mikroorganismer. Biofilmbildning, det fastsittande tillväxtsättet, kännetecknas av uttrycket av en extracellulär matris som består av amyloida fimbrier och exopolysackarid som regleras positivt av cyklisk di-GMP-signalering i bakterier. Som ett ämnesområde har Ute Römling-gruppen identifierat exopolysackariden cellulosa och amyloid curli som den extracellulära matrisen och (åter)upptäckt cyklisk di-GMP 2004. Vi studerar för närvarande cyklisk di-nukleotidsignalering i samband med fysiologin hos den gastrointestinala patogenen Salmonella typhimurium och kommensala Escherichia coli och kommer att ta itu med de känsliga interaktionerna i nanoskala mellan de extracellulära matriskomponenterna med innovativa experimentella metoder.

Din roll

Som postdoktoral forskare kommer du att ansvara för dina specifika forskningsprojekt, interaktionerna i nanoskala mellan de extracellulära matriskomponenter, med innovativa experimentella metoder och förväntas utveckla innovativa experimentella metoder, kreativa projektidéer och därefter forskningslinjer i teori och praktik för att effektivt besvara den eller de ställda forskningsfrågorna. Dina experimentella tillvägagångssätt inkluderar bakteriell genetik samt biokemiska och strukturella metoder. Du kommer främst att arbeta med Salmonella typhimurium och Escherichia coli som modellorganism. Du förväntas dock på ett flexibelt sätt tillämpa liknande forskningsfrågor på andra modellorganismer och bidra till andra pågående forskningsprojekt. Du förväntas också sätta upp nya experimentella metoder inom forskargruppen och i samarbete. Engagemang i utarbetandet av vetenskapliga publikationer förväntas. Vi erbjuder aktivt deltagande i vetenskapliga möten på alla nivåer.

Arbetsspråket är engelska.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Utöver ovan nämnda krav för tjänsten:

  • Dokumenterad erfarenhet av molekylära (mikro)biologiska tekniker i olika mikroorganismer
  • Dokumenterad erfarenhet av biokemiska tekniker
  • Erfarenhet av grundläggande bioinformatiska tekniker
  • Visad förmåga att framgångsrikt arbeta med och organisera ett självständigt forskningsprojekt praktiskt och teoretiskt
  • Visa förmåga att författa och initiera vetenskapliga artiklar
  • Visa förmåga att framgångsrikt handleda juniora forskare och vägleda kollegor i forskningsfrågor
  • Visa förmåga att arbeta i tvärvetenskapliga team
  • Goda kunskaper i engelska i tal och skrift (vetenskaplig)
  • Utmärkt kommunikationsförmåga

Meriterande för tjänsten:

  • Teoretisk och praktisk erfarenhet av att arbeta med mikrobiella biofilmer
  • Teoretisk och praktisk erfarenhet av att arbeta med cyklisk di-nukleotidsignalering av andra budbärare

Du är rätt sökande för denna tjänst om du är självgående, mycket engagerad, har ambitiösa mål, vill göra högkvalitativ forskning och har dokumenterade prestationer. Ett plus är om du gillar att arbeta med den molekylära grunden för ett utmanande och viktigt kliniskt problem med aktuella experimentella metoder för att skapa ny kunskap i forskningsfältets framkant.

Efter en samlad bedömning av skicklighet och meriter avgör Karolinska Institutet vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling vid Karolinska Institutet.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

Forskargrupp: https://ki.se/en/mtc/ute-romling-group

Avdelning: https://ki.se/en/mtc/department-of-microbiology-tumor-and-cell-biology

Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 2024-01-26.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-5298/2023
Kontakt
  • Ute Römling, ute.romling@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, carina.eklund@ki.se
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
Publicerat 2024-04-08
Sista ansökningsdag 2024-04-10

Tillbaka till lediga jobb