Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Institutet för miljömedicin (IMM) är en institution vid Karolinska Institutet och ett tvärvetenskapligt forskningsinstitut inom det brett definierade området miljömedicin. IMM bedriver avancerad forskning inom miljö- och yrkesmedicin, toxikologi, fysiologi, epidemiologi och biostatistik med fokus på att klarlägga hur miljö- och livsstilsfaktorer påverkar vår hälsa och vilket samspel med gener som finns.
IMM är också ett nationellt expertorgan inom miljömedicin och IMMs forskare är vetenskapliga rådgivare åt myndigheter och andra beslutsfattare samt medverkar i nationella och internationella expertgrupper.

Enheten Integrativ toxikologis forskning rör områden som är centrala för toxikologisk riskbedömning med utgångspunkt i exponering och kemiska hälsorisker inom befolkningen och i arbetslivet. Exponering och effekter studeras i avancerade cellsystem in vitro såväl som i studier med frivilliga försökspersoner. Vidare innefattar enhetens forskning olika tillämpningar inom modellering, riskbedömning och prevention.

Ämnesbeskrivning

Vi söker en motiverad senior forskningsspecialist med bred metodkunskap inkluderande molekylärbiologiska tekniker, erfarenhet av avancerad cellodlingsmetodik med primära celler som odlas i sk air-liquid interface, nanopartikeltoxikologi och vana vid kliniska studier inklusive uppbyggnad av cellbank. Kandidaten ska kunna bedriva translationella projekt innehållande både kliniska studier kombinerat med avancerade lungmodeller för att förstå bakomliggande mekanismer vid utveckling av lungsjukdomar som kronisk bronkit och kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Du kommer att arbeta som forskningsspecialist i projektet; Luftföroreningars påverkan på ungdomars hälsa, vilket genomförs i Indien. I låg- och medelinkomstländer utgör luftföroreningar, såväl inom-som utomhus en stor anledning till sjukdomsutveckling särskilt i den växande populationen.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som senior forskningsspecialist är den som utöver att ha avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, har visat god vetenskaplig skicklighet med en betydande vetenskaplig produktion. Den sökande ska även ha uppvisat god vetenskaplig självständighet där de egna insatserna har varit betydelsefulla och en forskningsplan av god kvalitet med tydlig framtidspotential. Egna anslag inom forskningsområdet och erhållen docentur är meriterande.

Av hög vikt är dokumenterad skicklighet inom projektet inkluderande; fältstudier i låg- och medelinkomstländer, personlig provtagning av exponering för luftföroreningar, lungfunktionsmätningar, biologiska exponerings- och effektmarkörer (utandat CO, FeNO, COHb, CRP, bloddifferentialanalys, markörer för oxidativ stress, cytokiner och kemokiner), moderna biokemiska analysmetoder (ELISA, multiplex immunoassays), cellodling av primära celler och lungmodeller och vetenskapligt skrivande på engelska. Tidigare erfarenhet inom epidemiologi, statistik, toxikologi, lungfysiologi och lungmedicin är meriterande. Personlig erfarenhet av deltagande i expertgrupp(er) och skrivande av dokument som ligger till grund för gränsvärden för yrkesexponeringar är värdefullt.

Bedömningsgrunder

  • Vetenskapliga originalarbeten, dess kvalitet och kvantitet med särskilt beaktande efter forskarutbildningen.
  • Vetenskaplig självständig förmåga visad genom ledande och seniora författarskap.
  • Översiktsartiklar och andra vetenskapliga publikationer.
  • Presentationer och vetenskapliga uppdrag vid internationella kongresser.
  • Forskningsanslag som erhållits i regional, nationell och internationell konkurrens.
  • Nationella och internationella forskningssamarbeten.
  • Forskningsansvar som handledare för examensarbete på avancerad nivå, doktorand och postdoktor.
  • Granskare och utvärderare av andras vetenskapliga arbeten.
  • Forskningserfarenhet från annan forskargrupp än där forskarutbildningen genomfördes.
  • Utveckling av en egen forskningsprofil inom sitt ämnesområde.
  • Plan för framtida forskning baserad på aktuell vetenskap.

Vid bedömning av de sökande lägger vi särskilt stor vikt vid vetenskaplig skicklighet, visad genom akademiska examina samt publikationer i internationella referentgranskade tidskrifter.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna 

 

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-5068/2022
Kontakt
  • Lena Palmberg, professor, 08-52482210,lena.palmberg@ki.se
Facklig företrädare
  • Anne Boström, SEKO , 08-52487579,anne.bostrom@ki.se
  • Niklas Andersson, OFR , 08-52487419,niklas.andersson@ki.se
  • Anda Gliga Saco-S, anda.gliga@ki.se
Publicerat 2022-12-16
Sista ansökningsdag 2022-12-30

Tillbaka till lediga jobb