Karolinska Institutet,

Institutionen för klinisk neurovetenskap (CNS) är en av Karolinska Institutets största institutioner. Institutionen är indelad i fem avdelningar som bedriver forskning och utbildning om hjärnans funktion - från molekylärnivå till samhällsnivå. Institutionen har omkring 450 anställda och drygt 230 registrerade doktorander. Omsättningen är cirka 450 miljoner kronor per år.

Arbetet på institutionen är i hög grad integrerat med de kliniska verksamheterna vid Region Stockholm, Karolinska Universitetssjukhuset samt S:t Eriks ögonsjukhus. Ett nära samarbete finns även med andra forskargrupper vid Karolinska Institutet samt med andra universitet.
Mer information hittar du på vår hemsida: ki.se/cns

En doktorandplats innebär att det finns ett forskarutbildningsprojekt till vilket en doktorand ska rekryteras. Efter rekryteringen vidtar en process för antagning till forskarutbildning. Beslut om antagning görs först då en individuell studieplan har godkänts av institutionens antagningsnämnd.

För mer information om forskarutbildning vid Karolinska Institutet, se http://www.ki.se/doctoral.  

Forskargrupp
Vi välkomnar ansökningar till en doktorandplats i experimentell psykologi/kognitiv och affektiv neurovetenskap vid Sektionen för psykologi, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, Stockholm. Den ena gruppen leds av Andreas Olsson och består av en senior forskare, tre postdoktorer, tre doktorander och två forskningsassistenter. Den andra gruppen leds av Professor Emily Holmes som nyligen flyttat till KI från Cambridge University. Forskningsresurserna inkluderar ett experimentlabb med flera ljudisolerade testrum fullt utrustade för mätningar av beteende och psykofysiologi. Ett testrum utrustat med ’virituell reality’ (VR) miljö är under uppbyggnad. Gruppen är medlem i Stockholm Brain Institute for Cognitive and Computational Neuroscience och ingår i ett lokalt forskningsnätverk som inbegriper expertkunskap relaterat till fMRI, PET, TMS och datorsimulerade modeller. Det Nationella Centret för MEG (NatMEG) har nyligen öppnats i anslutning till våra lokaler.

Det överordnade målet för Dr. Olssons forskningsgrupp är att förstå de mekanismer som möjliggör emotionell inlärning och reglering i sociala situationer. Vi är speciellt intresserade av inlärning och reglering av rädslor och andra aversioner, samt hur dessa tillsammans med social kognition och beslutsfattande ger upphov till beteende. För mer information och ett representativt urval av publikationer, se www.emotionlab.se

Huvudsyftet med Prof. Emily Holmes forskningsgrupp är att brygga grundforskning på emotioner med utveckling av nya psykologiska behandlingsmetoder. Dr. Holmes långsiktiga intressen inkluderar länken mellan imagery och emotion och hur denna kan användas för implementering i psykoterapi. Hon har ett speciellt intresse av ”trauma film paradigmet” som en experimentell metod att studera emotionella responser till stressiga episoder i laboratoriet (för mer info, se tex James et al, 2016, Clinical Psychological Review) och minskningen av påträngande minnen efter trauma (för mer info, se tex James et al, 2015, Psychological Science).

Forskarutbildningsprojektet och doktorandens uppgifter
Doktorandplatsen är en del av projektet "Social learning and regulation of fear: Linking emotion research and psychological treatment innovation”. Projektet är delfinansierat av ett KI Developmental (KID) anslag (Huvudhandledare: Dr. Andreas Olsson och bi-handledare Dr. Emily Holmes) som syftar till att förstå beteende, psykofysiologiska och neurobiologiska processer bakom inlärning, förändring och reglering av traumatiska minnen. Studierna kommer genomgående att undersöka hur dessa processer påverkas av den sociala situationen.

Utöver ökad kunskap om basala mekanismer syftar dessa studier till att bidra långsiktigt till utvecklingen av kliniska behandlingsmetoder.

Doktoranden kommer att vara involverad i utveckling, design och implementering av experiment. Doktoranden kommer också att analysera och rapportera resultaten på vetenskapliga konferenser och i vetenskapliga tidskrifter. Gruppen har ett brett internationellt forskningsnätverk och samarbetar med flera lab i Europa och USA. Parallellt med forskningsarbetet deltar doktoranden i forskarutbildningskurser så att teoretisk och praktisk erfarenhet varvas under utbildningstiden.

Behörighet till forskarutbildning
För att kunna antas till forskarutbildning måste följande behörighetskrav vara uppfyllda:

Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå (enligt Högskoleförordningen kap 7, 39§) har den som antingen har:
1. avlagt en examen på avancerad nivå (master- eller magisterexamen), eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå (masternivå), eller
3. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet
Kunskaper i engelska motsvarande engelska B/engelska 6:
Sökande som uppfyller grundläggande behörighet (punkt 1 eller 2 ovan) genom akademisk utbildning från ett nordiskt lärosäte bedöms uppfylla kravet på engelska.
För övriga sökanden gäller dokumenterade kunskaper i engelska genom internationellt godkända test såsom TOEFL och IELTS.

För information om grundläggande och särskild behörighet: http://ki.se/utbildning/behorighet-till-utbildning-pa-forskarniva  

Vi söker motiverade kandidater med en masterexamen (eller motsvarande) i psykologi, kognitiv neurovetenskap eller närliggande ämnesområden. Den sökande bör ha god förmåga att uttrycka sig på Engelska i tal och skrift.

Färdigheter och personliga egenskaper
Erfarenhet av programmering, samt psykofysiologi, fMRI, eller VR-tekniker anses mycket meriterande eller med tidigare erfarenhet av experimentell psykopatologi forskning (tex användande av trauma film paradigmet) tillsammans med förmågan att tillgodogöra sig övriga färdigheter. Den sökande bör ha ett stort intresse för experimentell forskning med kvantitativa metoder. Ett intresse av kliniska frågeställningar är en förutsättning. Höga krav ställs på att kunna organisera arbetet tillsammans med två forskningsgrupper samtidigt. Viktigt är också att ha den sociala färdigheten att testa frivilliga försökspersoner i emotionellt laddade experimentsituationer. Höga förväntningar gäller också förmågan att arbeta självständigt, problemlösningsorienterat och analytiskt.

Bedömningsgrunder
Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. Vid Karolinska Institutet gäller följande bedömningsgrunder:
- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för en utbildning i ämnet på forskarnivå

En samlad bedömning av de sökandes meriter kommer att göras.

Villkor
Alla doktorander på KI har försörjning under sin forskarutbildning och de flesta doktorander vid KI har en doktorandanställning. Under perioden mellan rekrytering och antagning till forskarutbildning kan en tidsbegränsad anställning upp till 6 månader erbjudas.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på svenska eller engelska:

  • Ett personligt brev samt curriculum vitae
  • Kopia av examensbevis och betygshandlingar
  • Kopia av examensarbete och eventuella tidigare publikationer

Ansökan ska skickas in via rekryteringssystemet MyNetwork.

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt ök
Löneform Månadslön
Referensnummer 2-4323/2016
Kontakt
  • Andreas Olsson, Forskargruppsledare, andreas.olsson@ki.se
  • Emily Holmes, Forskargruppsledare, emily.holmes@ki.se
  • Tina Melander, Personalhandläggare, tina.melander@ki.se
Facklig företrädare
  • Arsalan Amir, SACO, 08 - 517 733 37, arsalan.amir@ki.se
  • Gunnel Brolin, OFR, 08-524 810 63, gunnel.brolin@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, 08-524 840 80, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2016-11-16
Sista ansökningsdag 2016-12-06

Tillbaka till lediga jobb