Karolinska Institutet, Institutionen för folkhälsovetenskap


En doktorandplats innebär att det finns ett forskarutbildningsprojekt till vilket en doktorand ska rekryteras. Efter rekryteringen vidtar en process för antagning till forskarutbildning. Beslut om antagning görs först då en individuell studieplan har godkänts av institutionens antagningsnämnd.

För mer information om forskarutbildning vid Karolinska Institutet, se http://www.ki.se/doctoral.  

Institution
Vid Institutionen för folkhälsovetenskap bedrivs forskning, utbildning och rådgivning med utgångspunkt i folkhälsovetenskapliga och epidemiologiska teorier och metoder. Forskningen syftar till att kartlägga hälsans determinanter på populationsnivå, samt till att utveckla och utvärdera förebyggande strukturella och individinriktade insatser inklusive utveckling av lagar och riktlinjer. Vidare innefattar området hälsoekonomi, hälsosystem- och implementeringsforskning. Verksamheten har en stark internationell prägel, och institutionens forskare är vetenskapliga rådgivare till myndigheter och andra beslutsfattare på regional, nationell och internationell nivå. Institutionen är indelad i forskargrupper verksamma inom ämnesområdena global hälsa, folkhälsoepidemiologi och socialmedicin med tillsammans ca 150 anställda. Därutöver har vi ca 60 forskarstuderande.

Forskargrupp
Studenten kommer att ingå i Forskargruppen för socialepidemiologi, ledd av professor Peter Allebeck vid Institutionen för folkhälsovetenskap, Karolinska Institutet (http://ki.se/en/phs/social-epidemiology). Nuvarande medlemmar i forskargruppen bedriver forskning om hur sjukdomar och andra hälsorelaterade tillstånd varierar i förekomst mellan olika samhällsgrupper samt hur policys och interventioner påverkar hälsan inom olika samhällsgrupper. En stor del av denna forskning är baserad på longitudinella och registerbaserade studier. Därutöver är gruppmedlemmarna involverade i undervisning inom utbildningsprogrammen i folkhälsovetenskap och epidemiologi, och har dessutom samarbeten med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, andra aktörer och organisationer inom folkhälsa samt en rad universitet och högskolor, både i Sverige och internationellt.

Forskarutbildningsprojektet och doktorandens uppgifter 
Doktorandprojektet kommer att ledas av professor Ilona Koupil (http://ki.se/en/people/ilokou), och bihandledare till doktoranden kommer att vara forskarassistent Daniel Falkstedt (http://ki.se/en/people/danfal). Forskningsprojektet kommer att vara inriktat på faktorer tidigt i livet som påverkar senare hälsa, reproduktion och sociala omständigheter samt på interaktioner mellan olika faktorer över individens livslopp. Detta inbegriper undersökningar av socioekonomiska och hälsomässiga villkor före vuxenlivet och deras effekter på hälsa och social karriär över livsloppet.

I det föreslagna projektet avser vi att använda data från stora kohort- och registerbaserade studier. Studierna täcker perioden från tidigt 1900-tal fram till idag. Information finns tillgänglig om hälsomässiga och sociala karakteristika hos studiedeltagarna och deras familjer, och jämförelser mellan generationer födda under olika historiska perioder är möjliga. Detta tillåter oss samtidigt att undersöka bestämningsfaktorer och konsekvenser av social rörlighet inom och mellan generationer bland svenska män och kvinnor, med användning av både traditionella och nyare avancerade metoder och epidemiologiska studierdesigner. Vi tror att denna forskning kommer att generera ny kunskap som kan ligga till grund för utveckling av politiska satsningar och som kan bidra till främjandet av jämlika villkor och hälsa inom befolkningen.

Forskarstudenten kommer att arbeta inom en mångdisciplinär, internationell forskningsmiljö med tillgång till expertis inom epidemiologi, folkhälsa, samhällsvetenskap och andra relevanta forskningsdiscipliner. Studenten förväntas bidra till hantering och harmonisering av data, studiedesign och dataanalys samt publicera undersökningsresultat från epidemiologiska analyser av sociala determinanter för hälsa och andra utfall över livsloppet. Studenten förväntas också bidra inom undervisning samt till spridning av forskningsresultat till vetenskapssamhället i stort och till andra intressenter.

Ett omfattande utbud av obligatoriska och valfria kurser organiseras av Karolinska Institutet (http://ki.se/en/phs/doctoral-education-at-phs), och ytterligare kurser är tillgängliga genom deltagande i befintliga forskningsnätverk (t ex SIMSAM; http://simsam.nu/). Data kommer att vara tillgänglig för analys från projektets början, och möjligheter att utveckla generella färdigheter inom forskning, databashantering samt erfarenhet av datainsamling kommer att erbjudas under projektets gång.

Behörighet till forskarutbildning
För att kunna antas till forskarutbildning måste följande behörighetskrav vara uppfyllda:

Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå (enligt Högskoleförordningen kap 7, 39§) har den som antingen har:
1. avlagt en examen på avancerad nivå (master- eller magisterexamen), eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå (masternivå), eller
3. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet
Kunskaper i engelska motsvarande engelska B/engelska 6:
Sökande som uppfyller grundläggande behörighet (punkt 1 eller 2 ovan) genom akademisk utbildning från ett nordiskt lärosäte bedöms uppfylla kravet på engelska. För övriga sökanden gäller dokumenterade kunskaper i engelska genom internationellt godkända test såsom TOEFL och IELTS.

Sökande till tjänsten bör vidare inneha en examen på kandidat- eller magisternivå inom folkhälsovetenskap, hälsovetenskap eller samhällsvetenskap.

För information om grundläggande och särskild behörighet: http://ki.se/utbildning/behorighet-till-utbildning-pa-forskarniva  

Färdigheter och personliga egenskaper 
Goda kommunikationsfärdigheter samt god samarbetsförmåga som medlem i en internationell, mångdisciplinär forskargrupp är ett krav. Dokumenterat goda analytiska färdigheter, med fokus på kvantitativ analys, och bekantskap med någon av de vanligt förekommande dataprogrammen för statistikbehandling är också ett krav.

Bedömningsgrunder
Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. Vid Karolinska Institutet gäller följande bedömningsgrunder:
- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för en utbildning i ämnet på forskarnivå

En samlad bedömning av de sökandes meriter kommer att göras.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på svenska eller engelska:

  • Ett personligt brev samt curriculum vitae
  • Kopia av examensbevis och betygshandlingar
  • Kopia av examensarbete och eventuella tidigare publikationer

Ansökan ska skickas in via rekryteringssystemet MyNetwork.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse/According to agreement
Löneform Månadslön/Monthly salary
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2-1771/2016
Kontakt
  • Peter Allebeck, Professor/Reseacrh group leader, peter.allebeck@ki.se
  • Ilona Koupil, Professor, ilona.koupil@ki.se
  • Daniel Falkstedt, Assistant professor, daniel.falkstedt@ki.se
Facklig företrädare
  • Biborka Bereczky Veress, SACO, +46 70-173 85 75 , biborka.bveress@ki.se
  • Gunnar Stenberg, Seko, +46 08-524 880 75 , gunnar.stenberg@ki.se
  • Pia Olsson, OFR-S, +46 08-524 801 36 , pia.olsson@ki.se
Publicerat 2016-04-27
Sista ansökningsdag 2016-05-18

Tillbaka till lediga jobb