Vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) bedrivs världsledande forskning inom åldrande, demens, epidemiologi och vårdvetenskap. Forskningen sträcker sig från grundforskning på molekyl- och cellnivå till kliniska studier och forskning på samhällsnivå. Vid NVS genomför cirka en tredjedel av KI:s studenter sin utbildning på grund- och avancerad nivå. Institutionen med cirka 540 anställda och en omsättning på 530 miljoner år 2023, består av sju avdelningar och finns på Campus Flemingsberg och Campus Solna.

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Vi söker en engagerad och motiverad forskare som är intresserad av att arbeta i ett tvärvetenskapligt team, i framkant inom den translationella forskningen inom Alzheimers sjukdom. Du kommer att arbeta i en kreativ och internationell forskningsmiljö med nationella och internationella samarbeten och erbjuds möjligheter att publicera i högkvalitativa vetenskapliga tidskrifter.

Din roll

Vi söker en biträdande lektor till vår forskargrupp som arbetar med att utveckla sjukdomsmodifierande/botande terapier för Alzheimers sjukdom (AD) med fokus på tillväxtfaktorer, bland annat via inkapslade cellimplantat (EC Biodelivery) som frigör tillväxtfaktorer såsom neurotrofinerna NGF och BDNF. I relation till detta vill vi att du undersöker immunologiska processers inverkan på AD-patologi och behandlingsresultat med fokus på det kolinerga systemet. Eller tvärtom - om terapin modulerar immunresponsen.

En viktig uppgift är att studera effekter av neurotrofiska molekyler i moduleringen av immuncellers funktioner. Du kommer att studera hjärnans immunceller, perifera vävnader och blod från Alzheimer liknande djurmodeller (möss) samt kliniska prover från patienter med AD och dess förstadier. För att undersöka effekter av behandling med neurotrofiner kommer olika metoder användas såom in vitro-modeller liksom analyser av relevant biokemisk, genuttryck och proteinuttryck.

I rollen som biträdande lektor förväntas att du självständigt ansvarar för och driver studier inom ramen för forskningsområdet ovan, författar vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter samt presenterar forskningsresultat vid vetenskapliga konferenser och i samhället i stort. Att skriva och ansöka om egna bidrag samt handleda studenter i forskargruppen ingår som viktiga arbetsuppgifter.

Anställningen som biträdande professor är tidsbegränsad i fyra år med rätt att ansöka om befordran till lektor.

Kvalifikationer

Behöriga för en anställning som biträdande lektor är den som har disputerat eller uppnått motsvarande forskningskompetens. Företräde bör ges åt dem som har disputerat eller uppnått motsvarande forskningskompetens högst fem år före ansökningstidens utgång för tjänsten som biträdande lektor.

De som har disputerat eller uppnått motsvarande forskningskompetens tidigare kan dock övervägas om särskilda skäl föreligger. Med särskilda skäl avses föräldraledighet, fackligt uppdrag, tjänstgöring inom totalförsvaret eller långvarig sjukdom.

Skäl, datum och omfattning måste tydligt specificeras i ansökan och verifieras med relevant dokumentation.


Krav

-Doktorsexamen inom området biologiska vetenskaper eller utländsk examen som arbetsgivaren bedömer likvärdig med en doktorsexamen.
-Djupgående teoretiska kunskaper inom neurodegeneration och immunologi  vid AD.
-Erfarenhet av experimentellt arbete med transgena djurmodeller (företrädesvis Alzheimerliknande modeller (möss), humaniserade modeller (möss).
-Erfarenhet av djurkirurgi samt arbete med immunceller från däggdjur i cellkultur (in vitro, ex vivo, cellinjer och primärkulturer).
-Goda kunskaper i engelska och svenska, muntligen som skriftligen.

Du bör tidigare ha arbetat med in vitro-farmakologisk stimulering och utvärdering av immunologiska funktioner samt användning av olika analyser som (flerfärgs) flödescytometri, cytokin profilering, qPCR, ELISA, immunkemi och western blotting.

Meriterande

-Erfarenhet inom immunologi (T-celler, B-celler, mikroglia), molekylär kloning, FACS-cellsortering, kirurgi (möss), ex vivo-behandling av helblod och cellisolering baserad på MACS.
-Certifiering från FELASA eller motsvarande europeiska myndigheter för genomförande av djurförsök.
-Erfarenhet av hantering och analys av humanbiologiska prover såsom CSF eller plasma, utförande av kolinerg enzymaktivitetsanalys samt övergripande kunskap om nervtillväxtfaktor och kolinerga bansystem.
-Kunskap om plattformar för leverans av terapeutika in i hjärnan såsom inkapslad metodik.

Personliga egenskaper

Då forskningen bedrivs i ett multidisciplinärt team, förutsätts att du har en mycket god samarbetsförmåga. Du är social och utåtriktad och har en god förmåga att nätverka med andra forskare och intressenter inom ditt fält.

Behörighetskrav

Vid bedömningen av de sökande lägger vi särskilt stor vikt vid vetenskaplig skicklighet.

Som sökande ser vi gärna att du bedriver en högkvalitativ vetenskaplig forskning med publikationer och reviews i internationella tidskrifter. Du har erhållit nationella forskningsanslag i konkurrens som huvudsökande och har en god erfarenhet av att handleda studenter.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Den ska bestå av följande handlingar; CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 29 mars, 2024.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.


Särskild prövning för befordran till lektor

En biträdande lektor som är anställd enligt 4 kap. 12 a § högskoleförordningen ska efter ansökan befordras till lektor om denne har behörighet för en anställning som lektor enligt KI:s anvisningar till anställningsordning och vid en prövning bedöms lämplig för en sådan anställning enligt de bedömningsgrunder som KI har bestämt ska tillämpas i ett ärende om befordran till lektor. Vid ansökan om befordran till lektor tillämpas de bedömningsgrunder som framgår av de anvisningar till anställningsordning som gällde vid tillträdet för anställningen som biträdande lektor. Aktuella bedömningsgrunder hittar du här. En sådan befordran innebär en tillsvidareanställning som lektor.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1120/2024
Kontakt
  • Professor Maria Eriksdotter, forskargruppsledare, 08-52486479
  • Lina Karlsson, HR-partner, 08-52483926
Facklig företrädare
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
Publicerat 2024-03-11
Sista ansökningsdag 2024-03-29

Tillbaka till lediga jobb