Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man er en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Forskargruppen

Forskargruppen leds av assistant professor Michael Landreh och ingår i Center for Targeted Cancer Therapy vilken i sin tur leds av Professor Marie Arsenian Henriksson, Avd för Mikrobiologi, tumör och cell biologi ( MTC) vid Karolinska Institutet, Campus Solna. Gruppen arbetar i nära samarbete med proffesor Sir David Lane. Gruppens fokus är att använda ett ”state-of the art” protein engineering såväl som proteinstrukturanalys med mass spektrometri för att bättre förstå sambandet mellan struktur, aktivitet och konformations-stabilitet i proteiner med viktiga nyckelfunktioner vid cancer och neurodegenerativa tillstånd. Forskargruppen är en multinationell grupp med olika kompletterande kompetenser, där biofysik och cellbiologi tillhör de dominerande inslagen. Utöver våra egna forskningsprojekt samarbetar vi med forskargrupper inom och utanför Sverige, framför allt i frågor rörande massspektrometri och protein-karaktärisering.

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Tumör suppressor-protein p53 och oncogenprotein c-MYC är delvis oveckade proteiner med motsatta funktioner vid humana cancertillstånd. Båda proteinerna bildar s.k. ”fuzzy” proteinkomplex med varierande stökiometri, men deltar också i höggradig strukturerade, specifika interaktioner. I detta doktorandprojekt kommer studenten att karaktärisera strukturer och interaktioner av fusionsproteiner som medverkar i finstämningen av de ostrukturerade proteindomänerna som styr funktionen av p53 och c-MYC.

Målet med projektet är att utröna hur de molekylära interaktionerna mellan ostrukturerade transaktiveringsdomänerna i p53 och c-MYC bestämmer vilket öde cellen kommer gå till mötes. Vi kommer att använda proteindomäner från spindeltråd för att påverka proteinernas konformella flexibilitet. För att nå detta mål kommer vi använda oss av de senaste mass spektroskopiska metoderna i kombination med NMR och molekylär dynamiska simuleringar för att lösa dess strukturer och interaktioner. Vidare kommer studenten använda cell assays för att koppla de strukturella egenskaperna av transaktiveringsdomänerna till molekylära funktioner i cancerceller.

Projektet är byggt på ett modulärt sätt, där studenten kommer få hands-on erfarenhet i planering, genomförande, och publicering av vetenskapliga studier. Studenten kommer vidare erhålla en bred kunskapsbas som sträcker sig från molekylärbiologi och biofysikaliska metoder till aktivt deltagande och samarbete med interdisciplinära aspekter. Studenten kommer även få tillfälle att utveckla sin egen forskning, vilken bör tillföra ytterligare perspektiv.

Vad erbjuder vi? 

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön. Du får också träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav
Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen) eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:
- intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument
Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas.

Färdigheter och personliga egenskaper

Du som söker ska inneha MSc eller liknande inom de biomedicinska vetenskaperna, toxikologi eller farmakologi. Du bör vara högmotiverad, fungera i teamwork, samt intresserad av att utveckla en egen stark forskningsprofil. Dokumenterad erfarenhet i molekylärbiologi samt biokemi (inklusive medicinsk kemi) krävs, samt vara väl bekant med interdisciplinära forskningsstrategier.

Du som söker bör vara flytande inom det Engelska språket (både muntligt samt skriftligt) och föredra att arbeta på en internationell arbetsplats.

Erfarenhet av ( DNA) protein kloning, expression, samt olika kromatografiska metoder, men även cell kultur( renrumskultur) och live cell imaging är av största vikt. Erfarenhet av mass spektroskopi såväl som dokumenterad biostatistisk färdighet är ett definitivt plus. Diplomering i djurförsök är en stark fördel.

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae (svenska eller engelska)
- Eventuella examensarbeten och publikationer (svenska eller engelska)
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper (svenska eller engelska)
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.


Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet

Anställningsform Doktorandplats
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Referensnummer STÖD 2-3104/2020
Kontakt
  • Michael Landreh, michael.landreh@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Gunnel Brolin, OFR, gunnel.brolin@ki.se
  • Laila Nauman, SACO, laila.nauman@ki.se
Publicerat 2020-07-03
Sista ansökningsdag 2020-07-16

Tillbaka till lediga jobb