Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för laboratoriemedicin består av sju avdelningar och är verksam inom många områden inom laboratoriemedicin. Institutionen är involverad i avancerad grundläggande vetenskaplig, klinisk och epidemiologisk forskning. Institutionen är en av de största utbildningsavdelningarna vid Karolinska Institutet.

Avdelningen för biomolekylär och cellulär medicin (BCM) fokuserar på tillämpningen av modifierade biomolekyler, celler och cellprodukter som nya terapimedel samt identifiering och studie av lämpliga biomolekylära och cellulära mål för terapi och diagnos.

Våra forskningsinsatser i EL Andaloussis labb fokuserar på en av de största utmaningarna som modern terapi står inför; leverans av makromolekyler till målceller in vivo. Trots den oöverträffade kunskapen om sjukdomar och deras mekanismer på grund av framsteg inom biomedicinska vetenskaper; många lovande terapeutiska metoder är fortfarande kliniskt otillgängliga. Detta beror helt enkelt på att det inte finns något effektivt sätt att leverera dessa terapier till rätt organ med rätt dos. Vår forskningsprestanda involverar utveckling av nya och innovativa läkemedelsleveransteknologier som kan transportera proteiner, RNA eller genterapi till målvävnaderna på ett säkert och effektivt sätt. Därför konstruerar vi exosomer med förbättrad leverans- och inriktningskapacitet och screenar vårt breda utbud av exosomer i sjukdomsrelevanta cell- och djurmodeller. Men för att effektivt styra våra läkemedelsleveranssystem till målceller måste diagnostiska biomarkörer också identifieras. Således utvecklar vi också effektiva metoder för EV-isolering från färska och kryokonserverade biovätskeprover för identifiering av diagnostiska biomarkörer och terapeutiska mål för olika cancerformer och sjukdomar. Därför erbjuder vår forskningsplattform en unik möjlighet för målupptäckt, tillverkning och leverans av avancerad terapi.

Din roll

Som postdoktor kommer du att vara involverad i forskning om identifiering av protein- och RNA-markörer för diagnos och behandling av olika cancerformer. Dessa mål kommer sedan att användas för utvecklingen av ett leveranssystem för att rikta in sig på sjuka celler in vivo. Det mesta av forskningen kommer att utföras med hjälp av proteomiska och sekvenseringsbaserade tekniker. Den första delen kommer att involvera isolering av extracellulära vesiklar (EV) från patientbiovätskor, från vilka terapeutiska mål kommer att identifieras. Efter validering av dessa mål kommer ett läkemedelstillförselsystem som använder lipidnanopartiklar riktade mot de tidigare identifierade extracellulära proteinerna att utvecklas. Framgångsrika kandidatkonstruktioner kommer senare att utvecklas för att inrikta sig på sjukdomsrelevanta mål in vivo.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara en svensk doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vi söker en person med gedigen bakgrund inom cancerbiologi och immunologi. För att få tjänsten krävs praktisk laboratorieerfarenhet inom följande områden: i första hand omfattande kunskap och erfarenhet av proteomiska tekniker, såsom masspektrometri, samt de programmeringsspråk (t.ex. R/Python) som krävs för att arbeta med sådana dataset.

Vidare krävs erfarenhet av immunoprecipitationstekniker, flödescytometrisk analys och arbete med gnagare. Den ideala postdoktorala kandidaten har dessutom erfarenhet av att tillämpa de specifika tekniker som föreslås här inom området extracellulära vesiklar (EV). Utmärkt förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska är av stor vikt.

Vi söker en energisk och passionerad person som passar in, och aktivt bidrar till vårt team.
I denna rekrytering lägger vi stor vikt vid personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg

 Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • Bevis om doktorsexamen
  • Ett komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan!

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1872/2025
Kontakt
  • Daniel Hagey Forskningsspecialist, daniel.hagey@ki.se
Facklig företrädare
  • Carina Eklund OFR , 08-58582665
  • Annica Lindkvist SACO , annica.lindkvist@ki.se
  • Henry Wölling SEKO , henry.wolling@ki.se
Publicerat 2025-05-05
Sista ansökningsdag 2025-05-19
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb