Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Det strategiska forskningsprogrammet i diabetes (SRP Diabetes) vid Karolinska Institutet finansierar ett prestigefyllt program för postdoktorala forskare. Programmet fokuserar på forskning om diabetes och dess komplikationer. Genom detta strävar SRP Diabetes efter att stödja nästa generation av exceptionella unga forskare inom diabetesområdet, inklusive experimentell och klinisk forskning.

Utvalda postdoktorer kommer att vara baserade vid Karolinska Institutet och genomföra ett banbrytande forskningsprojekt. De kommer även att vara en del av SRP Diabetes dynamiska forskningsmiljö där flera evenemang kommer att hållas under året, såsom föreläsningar, symposier, interna möten, som stipendiaterna kommer att delta i. Stipendierna är fullt finansierade och lön ges för en period på två år med potentiell förlängning på ett år.

Forskningsprojekt

Projekttitel: Spatiella analyser av effekten av diabetes läkemedel i fettväv

Ökad mängd av vit fettväv är kopplat till typ 2-diabetes, som i sin tur kan behandlas med flera olika anti-hyperglykemiska läkemedel. Det finns dock stora individuella variationer i effektiviteten och biverkningarna av dessa behandlingar. I detta projekt är hypotesen att distinkta adipocyt-subtyper bestämmer insulinkänslighet och resultat efter behandling med anti-hyperglykemiska läkemedel. Detta projekt kommer att testa denna idé genom att spatialt undersöka behandlingssvar i human fettväv baserat på prover från en klinisk studie kallad DIASPAX (NCT05501483). I studien erhåller vi fettvävsbiopsier, som vi kommer att använda för att generera en-cells RNA-sekvensering och spatiell transkriptomik. Genom att analysera dessa data tillsammans med funktionella bedömningar av vävnaden samt kliniska fenotyper kommer vi för första gången att koppla vit fettväven till behandlingssvar.

Vi söker nu en ambitiös postdoktoral forskare som kommer att utföra dessa analyser. Arbetet kommer att genomföras i samarbete med andra experter inom gruppen samt med medlemmar i Patrik Ståhls laboratorium på SciLifeLab. Det kommer att finnas möjlighet att följa upp viktiga resultat med experiment i våt labb med hjälp av de senaste metoderna.

Din roll

Nyckelansvar för den valda kandidaten:

  • Planera, leda och genomföra ett överenskommet forskningsprojekt och därtill hörande aktiviteter.
  • Testa hypoteser och analysera vetenskapliga data från olika källor, samt granska och förfina arbetshypoteser vid behov.
  • Utveckla forskningsfrågor, analysera detaljerad och komplex kvalitativ och/eller kvantitativ data från olika källor och bidra med idéer för nya forskningsprojekt.
  • Samordna flera aspekter av arbetet för att leverera ny forskningsdata i enlighet med etablerade tidsramar som sätts mellan dig och den huvudsakliga forskaren.
  • Anpassa befintliga och utveckla nya vetenskapliga tekniker och experimentella protokoll för att stödja forskningen.
  • Skriva forskningsartiklar på internationell nivå för fackgranskade tidskrifter, bokkapitel och översiktsartiklar.
  • Formellt presentera din forskning och representera forskargruppen vid interna, nationella och internationella konferenser och möten, antingen tillsammans med andra medlemmar i teamet eller på egen hand.
  • Informellt presentera din forskning för gruppen vid etablerade möten.
  • Vara en källa till information och rådgivning för andra medlemmar av gruppen om vetenskapliga protokoll och experimentella tekniker.

Vem är du?

Nödvändiga kvalifikationer

En stark bakgrund inom analys av sekvenseringsdata, kunskap i dataanalys med hjälp av R, Python eller liknande programmeringsspråk samt erfarenhet av att arbeta i en Unix/Linux-miljö, är ett krav. Kandidaten bör ha en dokumenterad förmåga att hantera och prioritera flera uppgifter, arbeta självständigt och hålla deadlines. Utmärkta kommunikationsförmågor och flytande engelska i både tal och skrift krävs. Det anses vara en tydlig fördel om sökanden har praktisk erfarenhet av att generera storskaliga omik-data och är bekant med relevanta våtlabbstekniker, såsom RNA-extraktion, bibliotekspreparation eller vävnadsbearbetning. Tidigare erfarenhet av att arbeta med humana vävnadsprover eller i en translational forskningsmiljö är fördelaktigt. Publikationer i fackgranskade tidskrifter, anpassad till kandidatens karriärstadium, förväntas. Varje stipendium är på två år. För att vara berättigad till anställning som postdoktor krävs en doktorsexamen eller en utländsk examen som anses vara jämförbar med en doktorsexamen. Detta krav måste uppfyllas senast vid anställningsbeslutet. Det anses vara en fördel om du har slutfört din doktorsexamen inom de senaste tre åren, om det finns särskilda skäl kan examen ha slutförts tidigare.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg

 Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Strategiska forskningsprogrammet i diabetes (SRP Diabetes) | Karolinska Institutet

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • Bevis om doktorsexamen
  • Ett komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast 2025-05-23.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Flemingsberg
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1721/2025
Kontakt
  • Balbir Dhuper, HR-partner, balbir.dhuper@ki.se
  • Mikael Rydén, Rekryterande chef, mikael.ryden@ki.se
  • Niklas Mejhert, Rekryterande chef, niklas.mejhert@ki.se
Facklig företrädare
  • Belinda Pannagel, SACO, belinda.pannagel@ki.se
  • Mari Gilljam, OFR, mari.gilljam@ki.se
  • Peter Svensson, SACO, peter.svensson@ki.se
Publicerat 2025-04-23
Sista ansökningsdag 2025-05-23
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb