Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Neuropsykiatriska sjukdomar som schizofreni är fortfarande relativt dåligt förstådda när det gäller deras biomolekylära och cellulära grund. Vi söker en passionerad postdoktor som vill hjälpa till att etablera ett nytt samarbete mellan två öppna, dynamiska och internationella forskargrupper; Dr. Sellgren vid Karolinska Institutet, Institutionen för fysiologi och farmakologi, och Dr. Winkler vid Kungliga Tekniska Högskolan, avdelningen för mikro- och nanosystem. Tillsammans strävar vi efter att klargöra hur oxidativa och nitrosativa stressfaktorer stör de komplexa perivaskulära cellinteraktionerna i blod-hjärnbarriären, och om detta kan visa vägen mot bättre behandlingsmetoder.

Din roll

Ditt postdoktorala forskningsprojekt kommer att utnyttja odling och differentiering av inducerade pluripotenta stamceller (iPSC) att etablera och förfina lämpliga cellulära modeller av hälsosamma och sjukdomsrelaterade neurovaskulära celler, och för att studera hur cellulärt beteende förändras under exponering för relevanta stressfaktorer (och vice versa). Pericyternas medverkan i störd cellulär koppling och kommunikation mellan endotel och neuroglia är av särskilt intresse.

Din validering och analys av modellerna kommer att omfatta biomolekylära tekniker från bildanalys till transkriptomik och metabolomik, och jämförelser även med biobankade kliniska prover. Som en del av vårt tvärvetenskapliga team kommer du att utforma, genomföra och analysera relevanta experiment och presentera dina resultat för forskarsamhället genom tidskriftsmanuskript och konferenspresentationer. Du kan också komma att handleda yngre studenter och bidra till administrativa uppgifter, inklusive forskningsanslag. Även om ditt arbete inledningsvis och huvudsakligen kommer att fokusera på ”traditionell” 2D- och 3D-plattbaserad odling, kommer du också samarbeta med vårt ERC-finansierade CHIPzophrenia-teknikteam när de utvecklar ett mikrofluidiskt cellodlings- och analyssystem för att få djupare insikt i dessa cellulära modeller.

Vem är du?

För att bli postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara en svensk doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tillträde. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vi söker en kandidat med en utbildningsbakgrund inom neurovetenskap, biologi, bioteknik eller relaterade områden. Du måste ha omfattande expertis inom, och praktisk erfarenhet av, odling och differentiering av iPSC. Specifik expertis med iPSC-baserade modeller av neurovaskulära enheten, eller alternativt av neuropsykiatriska störningar, anses vara fördelaktigt. Den erforderliga erfarenheten och expertisen måste framgå tydligt av ett register över relevanta och betydelsefulla referentgranskade publikationer.

Den ideala kandidaten har en exceptionell drivkraft, kreativitet och organisationsförmåga. Du ska ha en djup ansvarskänsla, ta initiativ och självständigt kunna driva din forskning framåt. Samtidigt kan du framgångsrikt integreras i ett större tvärvetenskapligt projekt, både när det gäller deras forskning och på ett mellanmänskligt plan. Vi förväntar oss därför god kommunikationsförmåga samt flexibilitet och intresse för att arbeta med forskare och studenter med olika expertis.

Erfarenhet av arbete i internationella forskningslaboratorier och/eller av att skriva eller bidra till ansökningar om forskningsanslag är meriterande, liksom kunskap och medvetenhet inom mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskild fokus på jämställdhet. Utmärkt engelska i tal och skrift är ett krav. Personlig lämplighet är av stor vikt vid utvärderingen av de sökande.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet.

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, teknisk historia och filosofi. Här ska du möta engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö.

Tjänsten inrättas på KTH som bland annat erbjuder hjälp att flytta och etablera sig i Sverige och på KTH. 

Läs mer och ansök via KTHs hemsida genom att klicka här.

Tillträde Enligt överenskommelse
Referensnummer STÖD 2-5000/2024
Kontakt
  • Carl Sellgren, carl.sellgren@ki.se
Facklig företrädare
  • Helin Norberg, SACO, helin.norberg@ki.se
  • Shahla Rostami, ST, shahla.rostami@ki.se
  • Elizabeth Valenzuela, SEKO, elizabeth.valenzuela@ki.se
Publicerat 2024-12-16
Sista ansökningsdag 2025-01-13

Tillbaka till lediga jobb