Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Postdoktorn kommer att arbeta i ett tvärvetenskapligt team med två huvudansvariga forskare (i klinisk farmakoepidemiologi och i barnkirurgi), master studenter, doktorander och anslutna (kliniska) forskare. Vi har en gedigen meritlista inom klinisk farmakoepidemiologi och translationell mikrobiomforskning. Vi arbetar med olika frågeställningar inom kvinnors hälsa, barnets första tid i livet och cancer, med fokus på långtidseffekter av vanliga läkemedel och andra viktiga mikrobiom-modulerande faktorer. 

Din roll

Projektet

Vi söker nu en postdoktor för att utforska interaktionen mellan exponering av förskrivna läkemedel (under graviditet och barndom) och mikrobiomet, samt långtids- effekter på hälsan under barndomen. Vår hypotes är att nuvarande mikrobiomfynd hos människor är starkt påverkade av läkemedel-mikrobiom-interaktioner, i synnerhet av vanligt föreskrivna läkemedel inklusive antibiotika och protonpumpshämmare (PPH). Vi antar också att dessa mikrobiommodulerande läkemedel har en större effekt på tarmmikrobiomet hos spädbarn än senare i livet; och att läkemedelanvändningen även har en skadlig effekt på neuroutveckling och barnets allmänna hälsa (oberoende av underliggande sjukdomar) och kan orsaka neonatala komplikationer, infektioner och viktökning, Syftet med det aktuella projektet är att studera effekten av mikrobiommodulerande läkemedel på hälsan under barndomen genom en potentiell störning av tarmmikrobiomet. Vi definierar mikrobiommodulerande läkemedel som vanligt föreskrivna läkemedel som kan ha en skadlig effekt på (tarm)mikrobiomet på befolkningsnivå – med huvudfokus på antibiotika och PPH, de mest potenta kommersiellt tillgängliga magsyrahämmarna.

Arbetsuppgifter

Koordinera och driva forskningsprojekt, från protokoll till publicering. Engagemang i ansökningar om etik och etikändringar. Utföra datahantering, programmering och analyser (epidemiologisk- och mikrobiom bioinformatik i R, Python etc.) på Svenska Hälsoregistrets data och tarmmikrobiomdata (Shotgun metagenomics). (Sam)handledning av master- och doktorander samt (sam)ansökan i vidare finansieringsansökningar. Det kommer att finnas möjligheter till vidareutveckling (inkl. pedagogiska kurser).

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara en svensk doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vi söker en entusiastisk och talangfull person med avancerad epidemiologisk och mikrobiom bioinformatikutbildning och dokumenterad vetenskaplig arbetserfarenhet, med ett starkt intresse (och helst meritlista) för kvinnors hälsa och/eller forskning inom barnets första tid i livet. Vi förväntar oss gedigna beräknings- och programmeringsfärdigheter (datahantering, epidemiologiska/biostatistiska analyser och mikrobiombioinformatik). Arbetslivserfarenhet med Svenska och/eller Nordiska hälsoregister (särskilt Läkemedelregistret) är meriterande, liksom dokumenterad erfarenhet av mikrobiombioinformatik (Shotgun metagenomics, maskininlärningsmetoder). Utmärkta engelska kunskaper (muntligt och skriftligt) är ett krav. Även om vi använder engelska i alla aktiviteter i vårt team kommer flera svenskspråkiga datakällor att användas. Därför krävs även en förmåga att arbeta med svenska som språk.

Vi betonar vetenskaplig expertis vid bedömning av sökande (inklusive vetenskapliga artiklar), relevant utbildning och tidigare handledningserfarenhet. Personliga kvalifikationer är nyfikenhet, engagemang och social kompetens samt god tidsplanering. Dokumenterad erfarenhet av att koordinera projekt är meriterande, liksom vetenskapliga publikationer inom närliggande ämne.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering:  Solna

https://ki.se/en/people/nele-brusselaers

 

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3925/2024
Kontakt
  • Nele Brusselaers, Researcher, nele.brusselaers@ki.se
  • Sabina Brinkley, HR-partner, sabina.brinkley@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Shahla Rostami, OFR, shahla.rostami@ki.se
  • John Inge Johnsen , SACO, john.inge.johnsen@ki.se
Publicerat 2024-10-16
Sista ansökningsdag 2024-10-30
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb