Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Den utlysta tjänsten gäller en tjänst som senior forskare på 20% vid Avdelningen för lung- och luftvägsforskning (LLF), ledd av professor Anders Lindén vid Institutet för Miljömedicin, Karolinska
Institutet, Stockholm. Forskargruppen i LLF har en lång och gedigen tradition av forskning om Type 17- i lungornas värdförsvar och kronisk luftvägsobstruktion. Det övergripande syftet med forskningslinjen är att identifiera nya och kritiska aspekter av immunsignalering bland patienter med kronisk luftvägsobstruktion för att identifiera nya mål för diagnos, individuell uppföljning och behandling.

Din roll

Ditt uppdrag är att bidra till utvecklingen av verktyg för precisionsmedicin vid kronisk
luftvägsobstruktion och relaterade samsjuklighet, främst genom att förbättra förståelsen för ändringar i immunsignalering i relation till förloppet av kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) och/eller astma och deras samsjuklighet bronkiektasis.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som senior forskare är den som, utöver att ha avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, har uppvisat vetenskaplig skicklighet. Den sökande ska vara forskningsledare och ha en egen etablerad forskningslinje. Den sökande ska därutöver ha en dokumenterad vetenskaplig produktion av hög kvalitet med särskilt beaktande de senaste sex åren, ha en potential att driva forskningen kraftfullt framåt samt vara nationellt och internationellt erkänd. Den sökande ska även ha långsiktig och god företrädesvis extern finansiering samt ha visat en potential att erhålla ytterligare extern finansiering. Den sökande ska också ha erfarenhet av undervisning och handledning samt uppvisat goda ledaregenskaper.

Bedömningsgrunder

Vi söker en mycket motiverad forskare med en stark önskan att studera underliggande mekanismer för kronisk luftvägsobstruktion relaterad till miljö och/eller bakteriell exponering. Ett dokumenterat intresse för immunsignalering och/eller immunmetabolism är viktigt. En stark vetenskaplig meritlista, personligt engagemang och bevisad förmåga att arbeta i ett team är viktiga krav. För att möta våra förväntningar kommer du att dra nytta av flera års erfarenhet från en anställning som specialistläkare i Lungmedicin och/eller Allergologi. Du ska ha expertis inom såväl kliniska som translationella forskningsmetoder. Dokumenterad erfarenhet från handledning av doktorander är meriterande. Din tidigare forskningserfarenhet bör vara inom områdena lungmedicin, allergologi och/eller immunologi. Vi välkomnar en kreativ, hängiven och engagerad lagspelare till vår grupp, en som är villig att investera i ett långsiktigt engagemang för kliniskt relevant och innovativ medicinsk forskning.

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • En utmärkt vetenskaplig meritlista som huvudforskare inom klinisk och translationell forskning om astma eller KOL och associerade samsjuklighet, inklusive kronisk bronkit och/eller bronkiektasi.
  • Förmåga att initiera och leda originalforskning inom relevanta områden.
  • Långvarig erfarenhet som specialistläkare inom Lungmedicin och/eller Allergologi.
  • Dokumenterad erfarenhet från handledning av doktorander och postdoktorer.
  • Kvalifikationer att befordras till gruppledare efter att ha utsetts.
  • Förmåga att erhålla extern finansiering för den egna forskningslinjen.
  • Utmärkta kunskaper i engelska och svenska språket.


Det är meriterande att den sökande har uppvisat

  • Fördjupad kunskap och praktisk erfarenhet från standardmetoder inom cell- och molekylärbiologi (flödescytometri, ELISA och RT-PCR eller NGS-RNA-sekvensering).
  • Dokumenterad erfarenhet från translationella djur- och cellmodeller.
  • Dokumenterad erfarenhet från epidemiologiska studier, kliniska läkemedelsprövningar,
    multicenterstudier, bronkoskopistudier.
  • Dokumenterad erfarenhet från undervisning i grund- och forskarutbildning.

Bedömningsgrunderna är en förteckning över de typer av skicklighet som ligger till grund för den sammanvägda bedömningen av den sökandes behörighet. Samtliga bedömningsgrunder ska beaktas men utgör var för sig inte krav för behörighet.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge, IMM Karolinska Institutet och
Bioklinikum.

Enhet
Inom LLF så utför vi studier som syftar till att karakterisera cellulära och molekylära mekanismer i
lungornas värdsförsvar hos människa, främst för att förbättra förståelsen för patogenesen vid obstruktiv luftvägssjukdom inklusive kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) och astma. Ett specifikt mål är att karakterisera hur exponering för luftburna substanser påverkar mobilisering av adaptiva och medfödda immuncellpopulationer i förhållande till Type 17- i mänskliga luftvägar. Forskare inom LLF delar laboratorier med Enheten för Lungmedicin vid Institutionen för medicin Solna och har nära samarbete med den kliniska verksamheten vid ME Lungmedicin och Allergi vid Karolinska Universitetssjukhuset, vilket underlättar accessen till kliniska material.

 

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde omg
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 20 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1023/2024
Kontakt
  • Anders Lindén, anders.linden@ki.se,08-52482217
Facklig företrädare
  • Anne Boström, SEKO , 08-52487579,anne.bostrom@ki.se
  • Niklas Andersson, OFR , 08-52487419,niklas.andersson@ki.se
  • Anda Gliga, Nanna Fyhrquist, Saco-S, anda.gliga@ki.se,nanna.fyhrquist@ki.se
Publicerat 2024-03-07
Sista ansökningsdag 2024-03-17

Tillbaka till lediga jobb