Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik bedriver forskning inom epidemiologi och biostatistik inom ett brett spektrum av områden inom biomedicinsk vetenskap. Institutionen är bland de största inom sitt område i Europa och har särskilt starka forskningsprofiler inom psykiatrisk, cancer-, reproduktiv, pediatrisk, farmakologisk, genetisk och geriatrisk epidemiologi, ätstörningar, precisionsmedicin, och biostatistik.

En del av framgången för institutionen beror på vår samarbetsanda, där en stor bidragande faktor är att forskare vid institutionen delar och samfinansierar gemensamma resurser (som t.ex. IT och en tillämpad biostatistikgrupp). Institutionen ligger på campus Solna. Mer information finns på http://ki.se/meb.

KI-Psychiatric Genomics Institute (KI-PGI) är ett program på Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik (MEB) som leds av professor Patrick Sullivan och senior forskare Lu Yi. KI-PGI bedriver forskning på allvarliga psykiatriska störningar som t.ex. schizofreni och depressiva sjukdomar. Vi är en av de världsledande forskningsgrupperna på området och vi har ett starkt och aktivt samarbete med ett 10-tal betydande forskningsgrupper inom genetik, psykiatri, neurovetenskap och funktionell genomik på KI och med forskningsinstitut i övriga Sverige, Europa, Australien och USA.

De övergripande målen för KI-PGI är att på populationsnivå, förstå hur gener och miljö agerar och samverkar för att påverka risken för allvarliga psykiatriska störningar (t.ex. schizofreni och svår depression). Med vilka molekylära och cellulära mekanismer verkar dessa gener? Vi har data från stora fall-kontrollstudier om schizofreni och depression, samt populationsbaserade studier, där deltagare har utvärderats med omfattande genomvid SNParray-analys, analys av kopienummervarianter (CNVs), helexom- och helgenomsekvensering, enkäter samt omfattande information från nationella hälsoregister. Större studier pågår som inbegriper bl.a. en utvidgning av den svenska schizofrenistudien (S3) och TRYGGVE2 (en satsning på att samordna psykiatrisk genomik och nationella registerdata i Danmark, Norge och Sverige). Dessa studier är finansierade av forskningsanslag från Vetenskapsrådet, NIH/NIMH, EU Horizon 2020 och Europeiska forskningsrådet.

Din roll

Det övergripande målet för de aktuella projekten är att undersöka risker och utfall för allvarliga depressiva sjukdomar. Ditt ansvar blir att utföra litteratursammanställning, analysera stora dataset och tolka forskningsresultat. Uppgifterna innebär tillämpning av avancerade statistik- och genetikverktyg samt användning av högpresterande dataresurser (t.ex. UPPMAX vid Uppsala universitet).

Vi söker en motiverad och innovativ person till vårt team. Vi har en stor mängd data och behöver en data scientist på professionell nivå för att maximera vår förståelse för den data vi har samlat in och för att identifiera nya data som vi behöver skapa. Du bör ha ett starkt intresse och vilja bidra till ökad kunskap om allvarliga psykiatriska sjukdomar och hur vi kan förbättra människors liv. Du kommer att vara en del av KI-PGI-teamet och bedriva registerbaserad och genetisk forskning inom ramen för allvarliga psykiatriska sjukdomar, genom att dra nytta av data science vid analys av högdimensionella och komplexa registerdata.

Detta är en tidsbegränsad anställning på 12 månader. För mer information vänligen kontakta Lu Yi. Se e-postadress nedan.

Vem är du?

  • Sökande ska ha en masterexamen i datavetenskap, fysik, matematik, ingenjörsvetenskap/teknik, biostatistik eller genetik. Vi kommer även att överväga de med motsvarande examen inom andra områden men som har avancerade och relevanta datavetenskapliga färdigheter (t.ex. maskininlärning).
  • Sökande bör ha betydande tidigare erfarenhet av att hantera stora dataset och avancerade färdigheter i programmering (t.ex. R, python, SAS).
  • Kunskap om komplexa tillstånd/sjukdomar är meriterande. Kunskap om psykiatrisk genomik är en fördel men kan läras ut vid behov.
  • Sökande ska vara kollegial och erfaren i att arbeta effektivt i ”team science” -sammanhang såväl som självständigt och ha god problemlösningsförmåga.
  • Utmärkt muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på engelska krävs.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper i denna rekrytering. 

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet en statlig myndighet. Det gör att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. Medarbetare på KI erbjuds också möjlighet till ett flexibelt arbetssätt. Det innebär att om den verksamhet du jobbar i tillåter, så kan du arbeta en del av din arbetstid på distans. Du får även träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar där utbildad personal finns på plats.  

Placering: Solna

Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Varmt välkommen med din ansökan senast den 20 april. Ansökan på engelska är önskvärd men inget krav.

Ansökan görs via rekryteringssystemet Varbi och bör innehålla CV samt ett personligt brev.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1336/2023
Kontakt
  • Lu Yi, principal researcher, lu.yi@ki.se
  • Adina Nisell, HR, adina.nisell@ki.se
Facklig företrädare
  • Ann Almqvist, SACO, ann.almqvist@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Niklas Andersson, OFR, niklas.andersson@ki.se
Publicerat 2023-03-30
Sista ansökningsdag 2023-04-20

Tillbaka till lediga jobb