Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för global folkhälsa är en tvärvetenskaplig institution med syfte att fördjupa kunskapen om hur befolkningens hälsa kan förbättras på lokal, nationell och global nivå. Forskningen vid institutionen syftar till att kartlägga hälsans bestämningsfaktorer, samt till att utveckla och utvärdera individinriktade och strukturella åtgärder samt bidra med kunskapsunderlag till riktlinjer och policydokument. Många av institutionens forskare är vetenskapliga rådgivare till myndigheter och andra beslutsfattare på regional, nationell och internationell nivå. Vid institutionen finns 9 forskargrupper, omkring 85 forskarstuderande och cirka 140 anställda.

Ämnesbeskrivning

Mental Health and Physical Activity (MENPA) är ett specialiserat forskningsområde i skärningspunkten mellan psykiatri, psykologi, träningsvetenskap och folkhälsa. Forskningsfältet etablerades på 1980-talet och har växt exponentiellt till att omfatta allt mellan träningsinterventioner för psykiska tillstånd (depression/ångest, psykos, substansberoende), storskaliga epidemiologiska studier och biologiska undersökningar av underliggande mekanismer. Stillasittande är ett viktigt fokus. Fysisk aktivitet erkänns alltmer som effektiv behandling för psykiatriska tillstånd och symtom och bl.a. holistiska rörelseövningar (inklusive yogabaserad träning) undersöks som behandling och förebyggande strategi. Detta är till stor del hänförligt till den MENPA-forskning som genomförts under det senaste decenniet.

Din roll

De huvudsakliga arbetsuppgifterna är:

  • Att generera projektfinansiering för att stödja MENPA-projekt med klinisk- och/eller folkhälsorelevans
  • Att etablera och leda ett litet team av forskare involverade i MENPA-projekt
  • Att använda egna nationella och internationella nätverk med ledande MENPA-forskare för att utveckla innovativa forskningsprojekt
  • Ett aktivt engagemang i undervisning och/eller handledning av doktorander i folkhälsovetenskap
  • Att sprida forskningsresultat till relevanta vårdmottagningar och inom KI:s utbildningssystem

Behörighetskrav

Behörig att anställas som senior forskare är den som, utöver att ha avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, har uppvisat vetenskaplig skicklighet. Den sökande ska vara forskningsledare och ha en egen etablerad forskningslinje. Den sökande ska därutöver ha en dokumenterad vetenskaplig produktion av hög kvalitet med särskilt beaktande de senaste sex åren, ha en potential att driva forskningen kraftfullt framåt samt vara nationellt och internationellt erkänd. Den sökande ska även ha långsiktig och god företrädesvis extern finansiering samt ha visat en potential att erhålla ytterligare extern finansiering. Den sökande ska också ha erfarenhet av undervisning och handledning samt uppvisat goda ledaregenskaper.

Krav:

  • Doktorsexamen i folkhälsovetenskap (eller motsvarande, t.ex. sport-/motionsvetenskap, hälsopsykologi)
  • Minst 10 års postdoktoral forskningserfarenhet
  • Lett högkvalitativ forskning inom MENPA-området
  • ”Peer recognition” som MENPA-forskare (t.ex. redaktionella uppdrag, etc.)
  • Demonstrerad förmåga att attrahera forskningsmedel i öppen konkurrens som huvudsökande
  • Erfarenhet av handledning av studenter och doktorander
  • Flytande kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift

Den sökande bör uppvisa att de är erkänt ledande forskare inom MENPA-fältet, med en stark förmåga att attrahera anslag i öppen konkurrens, med ett flertal publikationer inom fältet etc.

Bedömningsgrunder

Det är särskilt meriterande att den sökande har:

  • Utformat och slutfört randomiserade kontrollstudier inom MENPA-området
  • Genomfört studier med yogabaserade interventioner
  • Fått inbjudningar till att publicera sina forskningsresultat i ledande MENPA-tidskrifter
  • Fått forskningsanslag för ett större MENPA-projekt med start 2023

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna 

Läs mer om forskargrupp EPiCSS här

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 9 mars 2023.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-802/2023
Kontakt
  • Hanna Johans, hanna.johans@ki.se
Facklig företrädare
  • Magnus Anå, OFR, 08-52486437,magnus.ana@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Saco styrelse, saco@ki.se
Publicerat 2023-02-23
Sista ansökningsdag 2023-03-14

Tillbaka till lediga jobb