Institutionen för biovetenskaper och näringslära bedriver forskning och utbildning inom flertalet områden av medicinsk vetenskap såsom cancerbiologi, åldrande, molekylär endokrinologi, funktionsgenomik, systembiologi, strukturbiologi, proteinbiokemi, immunologi och nutrition. En internationell utbildnings- och forskningsmiljö erbjuds med fokus på excellens där idag cirka 200 forskare, studenter, administrativ och teknisk personal är verksamma. Institutionen är belägen i Neo på Campus Flemingsberg, en biomedicinsk forskningsbyggnad, som har som mål att skapa en kreativ och öppen miljö där utrymme finns för möten och samarbete mellan de olika forskningsområdena.

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Är du intresserad av att lära dig mer om hur hormoner påverkar utvecklingen av cancer? Anslut dig till denna spännande forskning!

Ämnesbeskrivning

Östrogen och dess receptorers roll i cancersjukdomars utveckling och behandling.

Din roll

Den sökande ansvarar för att bedriva och finansiera forskning av hög kvalitet som knyter an till verksamhetens mål inom östrogenets och dess receptorers roll i cancersjukdomars utveckling och behandling. Aktuella projekt rör kolorektalcancer, bröstcancer, och äggstockscancer, med analyser som inbegriper vävnadsspecifika knockout-möss, patientprover, cellinjer, molekylärbiologiska experiment, affinitetsproteomik, RNA-Seq, ChIP-Seq, microbiom (WGS), och tillhörande bioinformatiska analyser. Till detta tillkommer att medverka till etablering av nya samarbeten som bidrar till att utveckla gruppens forskning. Den sökande kommer att handleda studenter, doktorander, postdocs, och forskare, och delta i undervisning. Den sökande ansvarar för att organisera fungerande laboratorie-rutiner och laboratorie-infrastruktur samt att söka anslag för att finansiera verksamheten.

Vi lägger stor vikt på kompetens inom vårt forskningsområde. Den sökande bör därför ha gedigen kunskap inom östrogensignalering och cancer, och erfarenhet av användandet av knockout musmodeller och avancerad teknik, inklusive omics och relaterade bioinformatiska analyser. Kunskapen ska vara dokumenterad i form av publicerade vetenskapliga artiklar. Den sökande bör ha relaterad FELACA certifiering, adekvat utbildning och erfarenhet inom forskningshandledning, samt erfarenhet av arbeten kopplat till chefens ansvar. Det är även meriterande om den sökande har lett doktorander till disputation som huvudhandledare, har dokumenterad pedagogisk erfarenhet inklusive av kursansvar, samt har erfarenhet av forskning utomlands. Vi ser gärna att den sökande har god laganda, är organiserad, effektiv och flexibel i att möta oförutsägbara förändringar. Vi söker här en forskargruppsledare på deltid (20%), lämplig att kombinera med annan universitetsanställning.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som senior forskare är den som, utöver att ha avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, har uppvisat vetenskaplig skicklighet. Den sökande ska vara forskningsledare och ha en egen etablerad forskningslinje. Den sökande ska därutöver ha en dokumenterad vetenskaplig produktion av hög kvalitet med särskilt beaktande de senaste sex åren, ha en potential att driva forskningen kraftfullt framåt samt vara nationellt och internationellt erkänd. Den sökande ska även ha långsiktig och god företrädesvis extern finansiering samt ha visat en potential att erhålla ytterligare extern finansiering. Den sökande ska också ha erfarenhet av undervisning och handledning samt uppvisat goda ledaregenskaper.

Bedömningsgrunder

Vid bedömning av de sökande lägger vi särskilt stor vikt vid vetenskaplig skicklighet,
gedigen erfarenhet inom östrogenforskning, omics-teknologier, förmåga att finansiera forskning, handleda doktorander, och personlig lämplighet.

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • vetenskaplig skicklighet,  i synnerhet avseende östrogenreceptorer, cancer, och användandet av omics-teknologier
  • egen etablerad forskningslinje inom ämnesområdet
  • dokumenterad vetenskaplig produktion av hög kvalitet inom ämnesområdet, med särskilt beaktande de senaste sex åren
  • god extern finansiering inom ämnesområdet handledning av doktorander till disputation, som huvudhandledare
  • FELACA certifiering för projektledare  

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

  •  kursansvar (inom ämnesområdet)

  • goda ledaregenskaper

  • insikter i jämställdhet och likabehandling

  • personlig lämplighet 

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Granskning av meriter kan komma att genomföras av externa sakkunniga.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 20%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-508/2023
Kontakt
  • Janne Johansson, Prefekt, +46703457048
  • Thomas Tinglöv, Head of administration, +46-8-52483549
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, +46-8-52484080
  • Taher Darreh-Shori, SACO, +46-8-52483529
  • Anders Lindholm, OFR, +46-8-52481012
Publicerat 2023-02-06
Sista ansökningsdag 2023-02-20

Tillbaka till lediga jobb