Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för cell- och molekylärbiologi (CMB) är en institution med stort fokus på grundläggande vetenskap. CMB bedriver forskning och utbildning inom cellbiologi, molekylärbiologi, utvecklingsbiologi, stamcellsbiologi, cancer och ämnesomsättning. CMB är beläget i Biomedicum, ett nytt tvärvetenskapligt forskningscentrum utformat för att samla mycket av den experimentella forskning som bedrivs vid Karolinska Institutet Campus Solna under ett och samma tak för att främja samarbete. Biomedicum hyser cirka 1 200 forskare och annan personal och gör att dyr utrustning kan delas och användas mer effektivt.

Om forskargruppen

Huvudintresset i forskargruppen är att studera hur små molekyler kan stimulera regeneration av insulinproducerande beta-celler och förbättra glukoskontroll, som framtida behandlingar av diabetes. I ett ERC-finansierat laboratorium kommer den sökande använda sig av genetisk- och läkemedels-screening i zebrafisk för att identifiera och karakterisera kemikalier, gener och signalvägar som kan gynna beta-cellregeneration.

Besök labbets websida:

https://ki.se/en/cmb/olov-anderssons-group

För exempel på hur forskningen kan tänkas utföras, vänligen se:

Charbord et al., Nature Metabolism:

https://www.nature.com/articles/s42255-021-00391-x?proof=t

Karampelias et al., Nature Communications:

https://www.nature.com/articles/s41467-021-23673-0

Liu et al., eLife:

https://elifesciences.org/articles/65758

Ditt uppdrag

Projektet går från farmakologi till genetik i zebrafisk, liksom translationella studier i mus och humana cellodlingar. Studierna inkluderar bestämning av nybildning, celldelning transdifferentiering av beta-celler, liksom hur sådana cellulära förändringar påverkar glukosnivåer.

Zebrafisk är en lämplig modell för effektiv modifiering av gener och visualisering med hög resolution. Vi kommer att dra nytta av dessa egenskaper för att generera transgena, knock-in, och mutanta zebrafiskar för analys av enskilda celler och följande av cellers differentiering. Den framgångsrika sökanden har en stark bakgrund i c-ell och molekylärbiologi, och ett starkt intresse av modellsystem för studier av beta-cellregeneration.

Din profil

Vi söker självständiga och drivna kandidater med minst en publicerad artikel som huvudförfattare. Dokumenterad erfarenhet av att självständigt kunna utföra experimentell forskning är ett krav, liksom goda kunskaper i engelska är också ett krav.

Den framgångsrika kandidaten bör ha erfarenhet av en eller flera av följande tekniker/modeller:

  1. Molekylära, cellulära och biokemiska tekniker såsom kloning, Q-PCR, immunohistokemi och western blot
  2. Läkemedels-screening
  3. Bioinformatik
  4. Metabolisk karakterisering i möss
  5. Odling av organoider
  6. Zebrafisk som modellsystem (obs inget krav)

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare. Även sökande som inte avlagt doktorsexamen vid ansökningstidens utgång kan söka under förutsättning att alla krav för fullgjord examen uppfylls innan (avsett) anställningsdatum. Detta ska styrkas av sökandes huvudhandledare, studierektor eller motsvarande.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Stockholm

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-627/2022
Kontakt
  • Olov Andersson, olov.andersson@ki.se
Facklig företrädare
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
  • Magnus Anå, OFR, 08-52486437,magnus.ana@ki.se
  • Elisabeth Valenzuela, SEKO, 08-52486353
Publicerat 2022-02-10
Sista ansökningsdag 2022-03-31

Tillbaka till lediga jobb