Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Det strategiska forskningsprogrammet inom diabetes (SRP Diabetes) vid Karolinska Institutet finansierar ett prestigefyllt program för postdoktorala forskare. Programmet fokuserar på forskning inom diabetes och dess samsjuklighet. Med detta postdoktorala program syftar SRP Diabetes till att stödja nästa generation av exceptionella unga forskare inom diabetesområdet, inklusive både experimentell och klinisk forskning. Som en del av detta program söker vi sju framstående postdoktorala forskare. Fullständig information om varje projekt och kontaktinformation till projektledarena finns på: http://ki.se/en/srp-diabetes/postdoctoral-fellowships

Baserade vid Karolinska Institutet kommer kandidaten att genomföra ett banbrytande forskningsprojekt i ett konkurrenskraftigt laboratorium och vara en del av SRP Diabetes dynamiska forskningsmiljö där flera evenemang kommer att hållas under hela året, såsom högprofilerade föreläsningar, symposier, interna retreat etc., vilket ger kandidaten möjligheter att skapa nya kontakter både inom Karolinska Institutet och internationellt inom diabetes och metabolism.

Positionen är fullt finansierade och lön utgår för en 2-årsperiod. Vår avsikt är att tjänsterna ska starta hösten 2025, viss flexibilitet med startdatumet kan vara möjlig.

Kort projekttitel: Systemisk MASLD-patofysiologi och diabetesrisk

Forskningsprojekt: Att förstå patofysiologin för systemisk MASLD

Metabolisk dysfunktionsassocierad steatotisk leversjukdom (MASLD) är en växande börda som omfattar ansamling av leverfett och utveckling till inflammation, nämligen steatohepatit (MASH), fibros och i slutändan livshotande tillstånd, nämligen cirros och cancer. MASLD är mycket vanligt, särskilt bland personer med fetma, och det är associerat med diabetes och hjärtsjukdomar. Men inte alla med MASLD utvecklar dessa allvarliga komplikationer, vilket tyder på att det finns olika typer av detta tillstånd.

Nyligen identifierade vi två former av MASLD: en "leverspecifik" MASLD som huvudsakligen drabbar levern utan att öka risken för andra sjukdomar, och en "systemisk" MASLD som kraftigt ökar risken för diabetes och hjärtproblem. Detta projekt syftar till att förstå patofysiologin för systemisk MASLD.

Med hjälp av avancerade genetiska och transkriptomiska analystekniker kommer forskargruppen att studera mänsklig lever och visceral fettvävnad från individer med fetma för att upptäcka vilka gener, celler och metaboliska vägar som är ansvariga för att driva sjukdomen och dess koppling till diabetes.

Genom att förbättra vår förståelse kommer detta projekt att möjliggöra identifiering av nya läkemedelsmål och strategier för att förebygga eller behandla MASLD och diabetes samtidigt i framtiden.

Viktiga ansvarsområden för den utvalda sökanden:

  • Analysera bulk-RNA-sekvenseringsdata och data från enskilda kärn-RNA-sekvensering (snRNA-sekvensering) från mänskliga vävnader.
  • Genomföra rigorös statistisk analys.
  • Testa hypoteser och analysera vetenskapliga data från en mängd olika källor, granska och förfina arbetshypoteser efter behov.
  • Utveckla forskningsfrågor, analysera detaljerade och komplexa kvalitativa och/eller kvantitativa data från en mängd olika källor och bidra med originella idéer för nya forskningsprojekt.
  • Samordna flera aspekter av arbetet för att leverera nya forskningsdata i enlighet med fastställda tidslinjer som satts mellan dig och huvudforskaren.
  • Anpassa befintliga och utveckla nya vetenskapliga tekniker och experimentella protokoll för att stödja forskning.
  • Regelbundet skriva forskningsartiklar på internationell nivå för vetenskapligt granskade tidskrifter, bokkapitel och recensioner.
  • Formellt presentera din forskning och representera forskargruppen vid interna, nationella och internationella konferenser och möten, antingen med andra medlemmar i teamet eller ensam.
  • Informellt presentera din forskning för gruppen vid etablerade möten.
  • Agera som en källa till information och råd till andra medlemmar i gruppen om vetenskapliga protokoll och experimentella tekniker.

 Urvalskriterier

  • Doktorsexamen i bioinformatik/medicinskt/biologiskt ämne (ska vara avslutad 2025).
  • Erfarenhet av att analysera flerdimensionella transkriptomiska data, med goda programmeringskunskaper i R och/eller Python.
  • Förmåga att hantera din egen akademiska forskning och tillhörande aktiviteter.
  • Ett starkt CV, med publicering i högpresterande tidskrifter och presentationer vid internationella möten.
  • Förmåga att bidra med idéer till nya forskningsprojekt och generera forskningsintäkter.
  • Förmåga att arbeta med noggrann uppmärksamhet på detaljer.
  • Ett entusiastiskt intresse för diabetesforskning.
  • Bevis på utmärkta interpersonella färdigheter och ledarskap, med förmågan att kommunicera forskningsidéer och resultat på ett tydligt och logiskt sätt och förmågan att självsäkert och effektivt interagera med kollegor och det bredare forskarsamhället.
  • Starka muntliga och skriftliga kommunikationsfärdigheter på engelska.
  • Ett samvetsgrannt och entusiastiskt arbetssätt.
  • Utmärkta planerings-, organisations- och problemlösningsförmågor.

För att vara behörig att anställas som postdoktor krävs doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav måste vara uppfyllt senast vid tidpunkten för anställningsbeslutet. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de senaste tre åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg

 Tio skäl att välja Karolinska Institutet

 

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • Bevis om doktorsexamen
  • Ett komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 2025-06-13

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer
Kontakt
  • Stefan Romeo, Rekryterande chef, stefan.romeo@ki.se
Facklig företrädare
  • Belinda Pannagel, SACO, belinda.pannagel@ki.se
  • Mari Gilljam, OFR, mari.gilljam@ki.se
  • Peter Svensson, SACO, peter.svensson@ki.se
Publicerat 2025-05-16
Sista ansökningsdag 2025-06-13
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb