Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Sökanden kommer att spela en avgörande roll i forskargruppen ledd av docent Susanna Brighenti vid Center for Infectious Medicine (CIM). Vårt postdoktorala program är inriktat på att fördjupa förståelsen av immunpatologi vid tuberkulos (TB) samt att modulera värdens immunförsvar för att förbättra bakterieavdödning och minska inflammation. Denna tvärvetenskapliga forskning integrerar immunologi, mikrobiologi och medicinsk kemi för att hitta nya insikter och terapeutiska måltavlor.

Din roll

Center for Infectious Medicine (CIM) är en forskningsenhet inom forskningsfaciliteterna vid ANA Futura, KI Campus Flemingsberg, som erbjuder en dynamisk och internationell forskningsmiljö. Vårt fokus ligger på att fördjupa förståelsen för människans immunsystem och dess interaktioner med sjukdomsframkallande patogener.

Den postdoktorala kandidaten kommer att ansvara för att etablera modeller för infektion med Mycobacterium tuberculosis (Mtb) med hjälp av humana celler och både avirulenta och virulenta stammar in vitro, inklusive kliniska isolat från patienter med läkemedelsresistent TB. Nya bibliotek av molekylära föreningar kommer att undersökas för deras potential att förbättra immuncellernas funktioner. Kryopreserverade cellprover från TB-patienter kommer också att användas. Merparten av arbetet kommer att utföras i ett BSL-3-laboratorium (biosäkerhetsnivå 3).

Huvudsakliga ansvarsområden:
BSL-3-anläggning: Arbeta med virulenta Mtb, inklusive läkemedelsresistenta kliniska stammar.
Infektionsmodeller: Utveckla och underhålla Mtb-infektionsmodeller med humana celler och olika Mtb-stammar.
Kryopreserverade prover: Använd kryopreserverade cell- och vävnadsprover från TB-patienter.

Laboratorietekniker:
Bakterietillväxtanalyser: Utföra standardiserade och fenotypiska analyser för att mäta bakterietillväxt.
Live-cell imaging: Genomföra live-cell imaging för att observera interaktioner mellan värd och patogen.
Multifärgflödescytometri: Använda flödescytometri för detaljerad cellanalys.
Kvantitativ PCR: Utföra kvantitativ PCR för genexpressionsanalys.
Cellsortering och RNA-sekvensering: Utföra cellsortering och RNA-sekvensering för att studera cellulära svar.
Multiplex-analyser: Genomföra multiplex-analyser för att mäta cytokiner och kemokiner.
Cellodling och funktionella analyser: Utföra olika cellodlings- och in vitro-funktionstester.

Datahantering:
Förberedelse och presentation av data: Excel, GraphPad Prism, PowerPoint, Illustrator m.fl.
Analysera högdimensionella data med lämpliga metoder och program, såsom FlowJo.
R-programmering: Utföra dataanalyser med hjälp av R.

Den postdoktorala forskaren förväntas självständigt organisera, planera, genomföra och analysera experiment samt regelbundet presentera forskningsdata. Kandidaten kommer att bidra vetenskapligt till både CIM och Brighenti-gruppen. Dessutom förväntas forskaren delta aktivt i labbmöten, seminarier och workshops samt hålla sig uppdaterad med den senaste litteraturen inom området.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara en svensk doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Mycket goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska är ett krav, medan grundläggande kunskaper i svenska är meriterande.

Du har en gedigen vetenskaplig bakgrund med en doktorsexamen inom translationell bakteriell patogenes och immunologi. Du har erfarenhet av att studera värd-patogen interaktioner både i humana kohorter och provmaterial samt med in vitro infektionsmodeller. Du besitter omfattande kunskap och dokumenterad erfarenhet av molekylärbiologiska metoder samt single-cell tekniker, inklusive odling av bakterier och humana celler, flödescytometri, multiplex assays, RNA-sekvensering, metagenomik och in situ analyser. Du är skicklig i att använda olika dataanalysverktyg såsom GraphPad Prism, FlowJo, ImageJ och R. Du har utmärkta kommunikationsförmågor och kan samarbeta effektivt med kollegor på laboratoriet, samtidigt som du är kapabel att arbeta självständigt. Tidigare erfarenhet av arbete med mykobakterier samt immunomodulerande behandlingar är starkt meriterande.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg

 Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • Bevis om doktorsexamen
  • Ett komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast 2025-05-05

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Flemingsberg
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1567/2025
Kontakt
  • Susanna Brighenti. Rekryterande chef, susanna.brighenti@ki.se
  • Jenna Almqvist, HR-Partner, jenna.almqvist@ki.se
Facklig företrädare
  • Belinda Pannagel, SACO, belinda.pannagel@ki.se
  • Peter Svensson, SACO, peter.svensson@ki.se
  • Mari Gilljam, OFR, mari.gilljam@ki.se
Publicerat 2025-04-21
Sista ansökningsdag 2025-05-02
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb