Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi (MTC) vid Karolinska Institutet bedriver forskning och undervisning inom immunologi, infektionsbiologi, cellbiologi och cancer. MTC har ett 30-tal forskargrupper och våra ledord är mångvetenskapliga, överbryggande, nationella och internationella samarbeten.

Mikroorganismernas beteende och fysiologi avgör i hög grad deras uthållighet i miljön och deras förmåga att orsaka infektion. Därmed är biofilmbildning av mikroorganismer en viktig orsak till persistens, kroniska infektioner och bidrar i hög grad till uppkomst och spridning av antimikrobiell resistens.

Beskrivning av ämnesområdet

Uråldrig mikrobiell biofilmbildning är en viktig orsak till miljööverlevnad och kronisk infektion i alla relevanta mikroorganismer. Biofilmbildning, det fastsittande tillväxtsättet, kännetecknas av uttryck av en extracellulär matris som består av amyloida fimbrier och exopolysackarid och regleras positivt av cyklisk di-GMP-signalering i bakterier. Som ett ämnesområde har Ute Römling’s forskargrup identifierat exopolysackariden cellulosa och amyloida curli som den extracellulära matrisen och (åter)upptäckt cyklisk di-GMP 2004. Vi studerar för närvarande cyklisk di-nukleotidsignalering, dess reglering och fylogeni i samband med fysiologin hos den gastrointestinala patogen Salmonella typhimurium och därefter med innovativa experimentella metoder.

Din roll

Som forskningsassistent kommer du främst att arbeta med Salmonella typhimurium och Escherichia coli som modellorganismer. Du förväntas dock på ett flexibelt sätt tillämpa liknande forskningsfrågor på andra modellorganismer och bidra till andra pågående forskningsprojekt. Du förväntas lära ut experimentella metoder till besökande studenter och doktorander. Du förväntas också samarbeta inom forskargruppen och externt. Engagemang i utarbetandet av vetenskapliga publikationer förväntas. Vi erbjuder aktivt deltagande i vetenskapliga möten på alla nivåer.

Arbetsspråket är engelska.

Vem är du?

Krav för tjänsten:

Behörig att anställas som forskningsassistent är den som har avlagt kandidatexamen eller teknologie masterexamen samt visat vetenskaplig skicklighet och gärna har dokumenterad forskningserfarenhet i form av publikationer.

Du är rätt sökande för denna tjänst om du är självgående, mycket engagerad, har ambitiösa mål, vill göra högkvalitativ forskning och dokumenterade prestationer.

Utöver ovan nämnda krav:

 • Dokumenterad erfarenhet av molekylära (mikro)biologiska tekniker i mikroorganismer
 • Visad förmåga att framgångsrikt arbeta med och organisera ett självständigt forskningsprojekt praktiskt och teoretiskt
 • Visa förmåga att författa och initiera vetenskapliga artiklar
 • Visa förmåga att framgångsrikt handleda juniora forskare och vägleda kollegor i forskningsfrågor
 • Visa förmåga att arbeta i tvärvetenskapliga team
 • Goda kunskaper i engelska i tal och skrift (vetenskaplig)
 • Utmärkt kommunikationsförmåga

Meriterande för tjänsten:

Ett plus är om du gillar att arbeta med den molekylära grunden för forskningsämnen som berör utmanande och viktiga miljöfrågor lika kliniskt relevanta frågor med aktuella experimentella metoder för att skapa ny kunskap i forskningsområdenas framkant.

Utöver ovan nämnda meriter:

 • Teoretisk och praktisk erfarenhet av att arbeta med antingen Salmonella typhimurium eller Escherichia coli
 • Grundläggande kunskaper i bioinformatik och/eller programspråk

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet en statlig myndighet. Det gör att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. Medarbetare på KI erbjuds också möjlighet till ett flexibelt arbetssätt. Det innebär att om den verksamhet du jobbar i tillåter, så kan du arbeta en del av din arbetstid på distans. Du får även träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar där utbildad personal finns på plats.

Placering: Solna

Forskargruppen: https://ki.se/en/mtc/ute-romling-group

Avdelningen: https://ki.se/en/mtc/department-of-microbiology-tumor-and-cell-biology

Välj att jobba på KI - Tio anledningar

Ansökan

Varmt välkommen med din ansökan senast 2024-05-17.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi. I denna rekrytering söker du med ditt CV utan personligt brev. I ansökningsformuläret kommer du istället att få svara på några frågor om varför du söker jobbet.

Vid tillsvidareanställning tillämpar Karolinska Institutet 6 månaders provanställning.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1835/2024
Kontakt
 • Ute Römling, ute.romling@ki.se
Facklig företrädare
 • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
 • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
 • Carina Eklund, OFR, carina.eklund@ki.se
Publicerat 2024-05-06
Sista ansökningsdag 2024-05-17

Tillbaka till lediga jobb