Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik bedriver forskning inom epidemiologi och biostatistik inom ett brett spektrum av områden inom biomedicinsk vetenskap. Institutionen är bland de största inom sitt område i Europa och har särskilt starka forskningsprofiler inom psykiatrisk, cancer-, reproduktiv, pediatrisk, farmakologisk, genetisk och geriatrisk epidemiologi, ätstörningar, precisionsmedicin, och biostatistik.

En del av framgången för institutionen beror på vår samarbetsanda, där en stor bidragande faktor är att forskare vid institutionen delar och samfinansierar gemensamma resurser (som t.ex. IT och en tillämpad biostatistikgrupp). Institutionen ligger på campus Solna. Mer information finns på http://ki.se/meb

 

Forskargruppen

Vi söker en student till gruppen för Åldrandets Epidemiologi vid institutionen för Medicinsk Epidemiologi och Biostatistik vid Karolinska Institutet i Stockholm. Forskningen i gruppen rör en rad olika områden, så som tvillingstudier, farmakoepidemiologiska studier och molekylärepidemiologiska studier, med fokus på hälsa och sjukdom under åldrandet. Vårt huvudsakliga forskningsintresse är biologiskt åldrande; hur man mäter det i populations-baserade kohorter samt hur man förstår orsaks-samband mellan åldrande och  åldersrelaterade sjukdomar (gerovetenskap). Markörer för biologiskt åldrande hos människor kan vara telomerlängd, epigenetiska klockor, funktionellt åldrande, frailty index etc.

 

Din roll

Stipendiaten kommer att få lära sig om epigenetisk ålder och hur man tolkar olika skattningar av epigenetisk ålder utifrån DNA-metyleringsdata. Projektet görs i samarbete med ett företag, TruDiagnostic, som tillhandahåller tvärsnitts- och longitudinella data på epigenetisk åldrande. Datan innehåller även självrapporterad information om ålder, kön, livsstilsfaktorer, diabetesdiagnos och metforminanvändning. Cirka 1500 metforminanvändare har rapporterats och många av dem är friska individer som tar läkemedlet off label, vilket kommer att tillåta oss att testa associationer utan att ha bias från confounding by indication. Stipendiaten kommer att jämföra epigenetisk åldrande mellan grupper med och utan metforminbehandling, samt med och utan diabetesdiagnos. För att balansera grupperna kommer vi att använda propensity scores. Linjära modeller kommer att tillämpas. Studenten kommer att få lära sig om dessa olika statistiska metoder och tilldelas ett grundutbildningsstipendium.

 

Vem är du?

Dessa stipendier syftar till att ge studenter på grundnivå eller avancerad nivå tidig praktisk erfarenhet av forskningsarbete för att stärka kopplingen mellan utbildning och forskning samt uppmuntra till framtida studier på forskarnivå. Stipendierna kan antingen ges för studier inom en befintlig kurs, eller för en kortare period av praktisk forskningserfarenhet (som dokumenteras genom en individuell studieplan/forskningsplan) för antagna studenter på grundnivå eller avancerad nivå.

Du ska ha ett starkt intresse för gerovetenskap och vara motiverad att driva fältet framåt. Du ska gärna vara insatt i relevant forskning, inom diabetes och åldrande, vilket projektet kommer bygga på.

Krav

  • Läkarstudent, termin 7 minst
  • Goda kunskaper inom programmeringsspråket R
  • Goda kunskaper i engelska

Meriterande

  • Relevanta kunskaper inom gerovetenskap
  • Tidigare forskningserfarenhet inom diabetes eller åldrande

 

Villkor

Den sökande ska vara antagen till och registrerad i Ladok på 100% vid KI eller vid ett universitet som KI samarbetar med.

Stipendierna får endast ges till:

  • personer som är antagna (och registrerade i Ladok) till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå vid KI.
  • personer som är antagna (och registrerade) till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå vid ett universitet som KI har samarbete med.

Stipendierna får inrättas för maximalt 12 månader, fördelat på maximalt fyra kurser/perioder.

Detta stipendium är på 6 månader. Beloppet är skattefritt.

 

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige.

Placering: Solna

Ansökan

Ansökan måste innehålla följande dokument på svenska eller engelska:

  • En fullständig meritförteckning (CV)
  • Personligt brev
  • Intyg på registrering på grundutbidlning från LADOK, eller motsvarande

Ansökan görs via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Uppdrag (ej anställning)
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-06-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1305/2024
Kontakt
  • Sara Hägg, Lektor, sara.hagg@ki.se
  • Adina Nisell, HR-partner, adina.nisell@ki.se
Facklig företrädare
  • Ann Almqvist, SACO, ann.almqvist@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Niklas Andersson, OFR, niklas.andersson@ki.se
Publicerat 2024-03-25
Sista ansökningsdag 2024-04-09

Tillbaka till lediga jobb